Foto: DELFI

Sigulda ir Latvijas klasiskākais rudens maršruts jau vismaz 70 gadus, un ikviens tur kaut reizi bijis baudīt koku lapu krāšņumu Gaujas senlejā. Tāpat kā "Skroderdienas Silmačos" Jāņos un vimbu lēkšana pavasarī Ventas rumbā, rudens izbrauciens uz Siguldu ir tradīcija, kas neprasa paskaidrojumus un neapnīk. Tieši pašlaik lapas ir pavisam košas, un vējš tās vēl nav notraucis!

Zelta rudens Siguldā jau kopš pirmās valsts neatkarības laikiem pēc prezidenta Kārļa Ulmaņa aicinājuma apceļot dzimto zemi ir kļuvis par neatņemamu rudens ceļošanas tradīciju, kuru pēdējos gados novērtējuši ne tikai ārvalstu ceļotāji, bet arī starptautiskie mediji.

Foto: DELFI

Šoruden Siguldas apmeklētāji tiek aicināti doties nesteidzīgās pastaigās pa atjaunotajām pastaigu taciņām ar jaunām kāpnēm, laipām un soliņiem Gaujas senielejā vai izbaudīt aktīvās atpūtas piedāvājumus, pastāstīja Siguldas novada domes pārstāve Ginta Zīverte. Atbilstošus pastaigu, velobraucēju vai aktīvās atpūtas maršrutus Siguldas viesiem ieteiks tūrisma informācijas centrā dzelzceļa stacijā vai auto stāvlaukumā pie Gūtmaņa alas.

Siguldas pilsētas teritorijā un Gaujas senielejā ir izveidoti papildu stāvlaukumi. Tomēr zelta rudens baudītājiem jāņem vērā, ka būtiski autosatiksmi ietekmē tilta pār Gauju remonts, tādēļ Siguldas viesi tiek aicināti savas automašīnas atstāt stāvlaukumos Siguldā vai Turaidā un doties kājām vai ar velosipēdu apskatīt Gaujas senieleju.

Ko vēl bez rudens krāsu baudīšanas darīt Siguldā? Lūk, dažas idejas!

  • Izgatavo pats savu Siguldas spieķīti. Iepriekš gan jāpiesakās spieķu darbnīcā Siguldas pils kompleksā pie spieķu meistares Antras, kura izgatavo spieķus jau ceturtajā paaudzē. Šī nodarbe noteikti patiks bērniem, kas pēc tam varēs savu darinājumu paņemt līdzi uz mājām.
Foto: DELFI
  • Atrodi vēl kādu līdz šim neatklātu pārgājienu maršrutu – Gaujas nacionālā parka infrastruktūra pēc rekonstrukcijas ir uzlabota un gaida apmeklētājus. Rudens lapu skaistumā iespējams atklāt līdz šim neapmeklētas vietas un baudīt skatu pāri krāšņajai senielejai. Gaujas nacionālā parka apskates objektu saraksts pieejams šeit.
  • Dodies laivojumā pa Gauju! Neatkarīgi no tā, vai izvēlētais peldlīdzeklis būs kajaks vai SUP dēlis, Gauja rudenī būs pavisam neierasts piedzīvojums. Lai arī vasarā esam to izbraukājuši krustu šķērsu, tieši tagad straujā upe ir visskaistākā un arī interesantākā. Laivu nomas un vēl citas aktīvās atpūtas idejas var atrast Gaujas nacionālā parka tūrisma klastera mājaslapā "EnterGauja".
  • Liec adrenalīnam pulsēt! Katru oktobra svētdienas rītu iespējams izlēkt ar gumiju plkst. 9.00 no rīta. Jau nākampavasar šai atrakcijai piepulcēsies vēl viena – nobrauciens pa trosi pāri Gaujas senlejai. Par to lasiet šeit.
  • Degustē vietējos augļu, ogu un ziedu vīnus Krimuldas muižā vai "Zilver" vīnotavā. Nesteidzīga sestdiena un krāšņie skati, papildināti ar omulīgu atpūtu varētu būt īstais veids, kā baudīt rudeni.

Ideja Siguldas apskates maršrutam


No Siguldas lielā stāvlaukuma lejā ir taka, pa ko iznāk jauka pastaiga. "Tad dodieties līdz Gaujai. Tur būs mazliet jābrien, bet ir tīri smuki. Tad pāri – uz to vietu, kur Gūtmaņa ala, tur pa trepēm augšā uz Krimuldas pilsdrupām. Augšā ir varens skats! Pēc tam atpakaļ uz ieleju un upi, bet pēc tam – uz Turaidas pili," iesaka "Delfi" foto redaktors Kārlis Dambrāns, kurš šonedēļ jau izstaigājis Siguldu.

Foto: DELFI

"Noslēgumā devāmies uz atkal uz Siguldu, augšā pie panorāmas rata, kur noskrējām lejā pa jaunajām trepēm un augšā pa jauno taku," par savu šī rudens maršrutu stāsta Kārlis. Lūk, arī foto ieskats viņa izstaigātajā maršrutā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!