Foto: Shutterstock

Viens no ASV dabas tūrisma lepnumiem Pauela ezers (Lake Powell) patiesībā ir cilvēka darbs. Meistarīgs inženieru veikums, kura rezultātā tapusi dzidra ūdens krātuve sarkanu klinšu ielokā teritorijā starp Jūtas štatu un Arizonu, ko ik gadu apmeklē gandrīz trīs miljoni cilvēku.

Ezers atrodas gleznainā, ASV vidienei raksturīgo sarkano kanjonu apvidū, Glena kanjona aizsargājamajā dabas teritorija. Tas kā jau viss Amerikā ir liels un iespaidīgs – piemēram, tā krasta līnija ir 3150 kilometrus gara, kas esot pat garāka nekā ASV kontinentālās daļas krasta līnija, teikts Powellguide.com. Ūdenstilpni ieskauj milzu kanjoni un klinšu veidojumi, ko vislabāk apskatīt lidojot.

ASV Kongress Glena kanjona apkārtni par aizsargājamu teritoriju noteica 1972. gadā. Pauela ezers ir viens no galvenajiem tās objektiem. Tas savu nosaukumu ieguvis par godu ASV Pilsoņu kara veterānam majoram Džonam Veslijam Pauelam, kurš kopā ar biedriem pirmais izbraucis Kolorādo un Zaļo upi Lielajā Kanjonā. Vēlāk, izveidojot dambi pāri kanjonam no vienas loka malas līdz otrai, upē radīts mākslīgs ūdens rezervuārs, ko mūsdienās pazīst kā Pauela ezeru.

Neliela tā daļa atrodas Arizonas štatā, bet lielākā daļa Jūtas štatā. Dažviet tā dziļums sasniedz pat 152 metrus. Lai arī lauvas tiesa ezera atrodas Jūtas štatā, tā galvenais objekts – Glena kanjona dambis – ir Arizonā. Tā celtniecībai bijuši nepieciešami 17 gadi – no 1963. līdz pat 1980. gadam, kad sasniegts nepieciešamais 1127,7 metru virs jūras līmeņa augstums, teikts Powellguide.com. Ezeru ar ūdeni apgādā kalnu strauti, un uz tā esošā hidroelektrostacija ražo elektrību deviņos dambja ģeneratoros.

Lai arī kanjons iespaidīgs jebkurā gadalaikā, neparastākie skati šeit redzami retajās reizēs, kad snieg, jo sarkano klinšu, koši zilā ūdens un sniega kontrasti ir tik spilgti, ka liek apžilbt ikvienam, tādēļ šajās reizēs uz Pauela ezeru steidz dabas fotogrāfi.

Apmeklētāji šeit var izbaudīt visdažādākās aktivitātes, tostarp, peldēšanos, makšķerēšanu, niršanu, ūdens slēpošanu, izbraucienus ar laivām un citas. Laivas var iznomāt Peidžā – pilsētā, kas ir vistuvāk ezeram. Visērtāk un labāk gleznaino dabu un neiedomājamos plašumus novērtēt var lidojot, tāpēc ļoti pieprasītas ir arī ekskursijas ar nelielām lidmašīnām vai helikopteriem.

Ūdens ezerā kļūst silts jūnija sākumā un tajā var peldēties līdz pat oktobrim. Turklāt tur ūdens ir ļoti dzidrs un tīrs. Interesanti, ka, tā kā šis ir ļoti mazapdzīvots apvidus, teritorija ir atzīta par "augsto tuksnesi", jo tā atrodas vairāk nekā 1,1 kilometru virs jūras līmeņa. Šeit var izbaudīt Mežonīgo rietumu plašumus, jo iespējams braukt pat vairākas stundas un vēl ilgāk un nesatikt nevienu dzīvu dvēseli.

Foto: Shutterstock

Peidžā tiek piedāvātas arī ekskursijas ar kuģīšiem pa ezera līkločiem. Tās ilgst no stundas līdz pat septiņām stundām.

Ezera krastos un apkārtnē ir 96 galvenie kanjoni, kuru apskatei būs nepieciešams ūdens vai gaisa transports, jo ne visi ir viegli pieejami no sauszemes puses, jo aizsargājamajā teritorijā ir tikai daži ceļi.

Viens no ievērojamākajiem apskates objektiem parkā ir Varavīksnes tilta nacionālais piemineklis (Rainbow Bridge National Monument), kas ir dabīgs klinšu veidojums. Tāpat par ikonisku fotogrāfiju objektu jau kļuvis Pakavveida kanjons, ko gadu tūkstošus ir veidojusi Kolorādo upe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!