Foto: Shutterstock
Ungārijas galvaspilsēta Budapešta, kā stāsta paši tur dzīvojošie, ir vēl līdz galam neatklātā Eiropas pērle, jo pilsētai ir daudz vairāk ko piedāvāt tās viesiem, nekā iedomājams. "Tūrisma Gids" kopā ar Budapeštas informācijas un tūrisma centra darbiniekiem izveidoja brīnumainu apskates objektu sarakstu, ko būtu vērts izmantot, ja ceļi ved uz šo zemi.

Budas pils

Foto: Shutterstock
Budas pils, kas celta 13. gadsimtā, ir viena no Ungārijas simboliskākajiem skatiem. Turklāt tā ir arī viena no UNESCO Pasaules arhitektūras mantojuma objektiem. Iespaidīgā pils, kas saukta arī par karaļnamu, atrodas pilsētas Budas daļā, pilskalna pašā galā. Laika un dažādu apstākļu dēļ tā ir trīs reizes smagi cietusi, brukusi un jukusi, bet tikpat reizes atdzimusi kā fēnikss no pelniem un atjaunota tās pirmatnējajā stilā.
Foto: Shutterstock

Uz pili ved ķēžu tilts un arī īpašs funikulieris, kas jau vien ir piedzīvojuma vērts. Šobrīd, nonākot šajā vietā, iespējams aplūkot ne tikai vēsturisko mantojumu ēkas veidolā, bet doties pils iekšienē, kur iekārtots vēstures muzejs un iespējams aplūkot galeriju par godu Ungārijai.

Zvejnieku bastions

Foto: Shutterstock

Kamēr esi kalna virsotnē, turpat, pāris minūšu attālumā ir arī zvejnieku bastions. Tas būvēts 19. gadsimtā kā zivju tirgus pils kalna galā.

Ja paskaitīsi, redzēsi, ka tam ir septiņi torņi – šis skaitlis nav nejaušība, tas simbolizē septiņas senās ungāru (maģāru) ciltis.

Foto: Shutterstock

Zvejnieku bastions, tāpat kā Budas pils, īpaši skaisti izskatās naktī, kad pie kājām visas pilsētas ugunis spoguļojas Donavas tumšajos ūdeņos, bet baltie bastiona torņi kalna galā ir izgaismoti.

Ķēžu tilts

Foto: Shutterstock

Ik dienu tūristu pūļi traucas pāri Ķēžu tiltam, lai dotos uz Budu. Šis Ungārijas galvaspilsētas ceļš pāri Donavai, kurš atklāts 1849. gadā, ir viens no Budapeštas simboliem, kas arī nešaubīgi ir piesaistījis tūristu uzmanību.

Ķēžu tiltu sargā granīta lauvu skulptūras, kuras veidojis Jānošs Marščalko, bet tilta autors ir angļu inženieris Viljams Tirnejs Klarks. Interesanti, ka tas bijis pirmais pastāvīgais tilts pāri Donavai Ungārijā.

No tilta paveras lielisks skats uz Ungārijas parlamenta graciozo ēku un pašu pilsētu.

Parlamenta ēka

Foto: Shutterstock

Parlamenta ēka Budapeštas sirdī ir viena no tām vietām, kas noteikti ir jāaplūko, ja ceļi aizveduši uz šo zemi. Ēka celta teju 20 gadus un pilnībā pabeigta 1902. gadā. Tā ir lielākā ēka visā Ungārijā – tā sniedzas 96 metru augstumā un tajā ir gandrīz 700 telpas.

Tā ir trešā lielākā parlamenta ēka pasaulē un galvenokārt veidota neogotikas stilā, tomēr taisnības labad jāsaka, ka tajā iespējams saskatīt arī renesanses un baroka laika greznību gan no ārpuses, gan iekšpuses.

Tūristiem parlamenta ēka pieejama gan darbadienās, gan brīvdienās. Pieeja liegta vien tad, kad parlamentā notiek plenārsēdes.

Māķāša katedrāle

Foto: Shutterstock

Budapešta noteikti izceļas ar brīnumainiem un apskates vērtiem dievnamiem. Vēsturiskajā pilsētas kvartāliņā iespējams aplūkot diženo Māķāša katedrāli. Tā celta 13. gadsimtā, tomēr, kā jau daudzas ēkas, ir daudz piedzīvojusi, pārcelta un atjaunota, savu tagadējo ārieni iegūstot 19. gadsimtā.

Šis dievnams piesaista ikvienu pilsētas tūristu, kas novērtē arhitektūras pērles. Ar krāsainām keramikas detaļām rotātais jumts, dažādie torņi un spirāles tipa kāpnes, kas ved uz baznīcas torņa virsotni, ir apbrīnas vērti. Ir vērts aplūkot, ne tā?

Termālie baseini

Foto: Shutterstock

Ungārija ir slavena, arī pateicoties savām termālajām vannām un baseiniem. Šis atpūtas veids vilinošs ir ne tikai tūristiem, bet arī vietējiem, kuri labprāt šādi atpūšas, kā arī uztur labā kārtībā savu veselību.

Piemēram, "Széchenyi", kurš ir viens no lielākajiem šāda tipa kompleksiem visā Eiropā, izvietots 21 baseins viesu ērtībām. Tāpat kompleksā iespējams relaksēties saunās, doties uz sporta zāli un atpūsties pēc saviem ieskatiem.

Te gan jāpiebilst kāda svarīga nianse – bērniem visos baseinos atrasties nav ieteicams un ir pat aizliegts intensīvo minerālvielu koncentrācijas dēļ, tomēr dažviet mazākajiem ir pieejami atsevišķi baseini, kas pielāgoti tieši viņu vajadzībām.

Ja sanāk pabūt Budapeštā, šīs vannas noteikti ir jāizmēģina! Vairāk informācijas meklē šeit.

Sinagoga

Foto: Shutterstock

Lūk, neliela eksotikas deva Budapeštas sirdī. Šī sinagoga, kura celta 19. gadsimtā, tiek atzīta par lielāko Eiropā, un, kā pašiem ungāriem labpatīk ticēt – otro lielāko pasaulē.

Ēka veidota no sarkaniem un gaišiem ķieģeļiem, kā arī bagātīgi izdaiļota ar dažādiem keramikas ornamentiem, savukārt, iekšpusē redzama īpaša greznība, ko diendienā sastapt nav iespējams. Tāpat jāuzteic ēkas plašums, kas sajūtams jau ieejot telpā. Kā nekā – ēkā var ietilpt 3 tūkstoši cilvēku. Papildus ikdienas ritējumam sinagogā, tajā notiek arī dažādi koncerti.

Šis apskates objekts un tūre gida pavadībā it īpaši patiks tiem, kas saistoša šķiet vēsture un kultūras izzināšana.

Ko apskatīt ārpus pilsētas drūzmas

Foto: Shutterstock

Viens no variantiem, lai nedaudz atvilku elpu no pilsētas, ir došanās uz pilsētas zooloģisko dārzu. Tas savus vārtus atvēris pirms 150 gadiem un tajā sastopami aptuveni 1000 dažādu sugu radības, un daudzas no tiem ir pat ļoti retas. Šis būs lielisks variants, ja ceļo kopā ar bērniem.

Kad pilsēta jau apskatīta un ja vēl ir atlicis mirklis, ko baudīt Ungārijā, iespējams robežas nedaudz attālināt un izbraukt ārpus Budapeštas, lai aplūkotu arī tuvējās vietas, kas arī ir ievērības vērtas.

Tāda, piemēram, ir Sentendre, kas atrodas 20 kilometru attālumā no Budapeštas. Šī vieta apbur ar šaurajām un vēsturiskajām ieliņām, brīvdabas muzeju, darbnīciņām un vietējiem labumiem.

Iespaidus var smelties arī Estergomā, kas ir gandrīz 50 kilometru attālumā no Budapeštas. Šis ir vairāk nekā 1000 gadus sens ciems, kas glabā dažādus vēstures stāstus un priecē ar skatiem. Viens no zīmīgākajiem apskates objektiem šeit ir Estergomas bazilika, kas celta 19. gadsimta sākumā un ir lielākā baznīca visā Ungārijā.

Un, protams, kur nu bez garšu kārpiņu palutināšanas! Kamēr esi Ungārijā, noteikti noprovē tradicionālo gulašzupu. Tāpat pamēģini no vietējiem tirgoņiem uz ielas iegādāties "Lángos", kas atgādina ungāru versiju par picu, bet pieaugušajiem vajadzētu notestēt augļu brendiju "Unicum". Pēc vienas grādīgā šļukas noteikti daudz vieglāk būs uzsaukt "egészségedre" jeb "priekā"!
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!