Foto: Shutterstock
Nesen "Vox" publicējis sarakstu ar vietām, kur visizdevīgāk braukt atvaļinājumā tieši tagad. Pirmajā vietā izvirzījusies Lielbritānija. Ja arī jūs plānojat turp doties, lūk dažas mazāk zināmas, bet brīnumskaistas vietas, ko Britu salās noteikti vērts apmeklēt.

"Vox" publicējis ikgadējo indeksu tam, kur šogad ir visizdevīgāk braukt atvaļinājumā. Pirmajā vietā ierindojusies Lielbritānija, kam seko Meksika, Argentīna, Ķīna un Polija, savukārt Latvija ierindota 14. vietā, par piecām pozīcijām apsteidzot Igauniju. Pilns saraksts meklējams šeit.

Brīžos, kad plānots atvaļinājums, taču gulēšana pie baseina un kokteiļu malkošana īsti pie sirds neiet, vai tieši pretēji – ir vēlme mainīt savus ceļojumu ieradumus, vērts atcerēties, ka visapkārt ir daudz valstu, kam ir bagāta vēsture un lielisks arhitektūras mantojums. Viena no tām – salu valsts Lielbritānija.

Lidojums no Rīgas uz Londonu aizņem gandrīz trīs stundas un turp ved vairākas aviokompānijas. Turklāt jāatgādina, ka rudeņi, pateicoties Golfa straumei, karalistē parasti ir liegi un patīkami, kas noteikti palīdzēs izbaudīt lieliskus piedzīvojumus vēsturisku pieminekļu un dabas objektu bagātajā Lielbritānijā.

Turpinājumā dažas pilsētas Lielbritānijā (šoreiz iztiekot bez Londonas, par ko vairāk varat lasīt šeit), ko vajadzētu iekļaut ceļojuma plānā, kā arī laikraksta "Telegraph" ieteiktās naktsmītnes un restorāni šajās pilsētās.

Bāta

Foto: Shutterstock

Bātu ieskauj kalni. Tā izceļas ar savu vēsturi un interesanto arhitektūru. Šī pilsēta vienmēr ir bijusi ļaužu pilna un iecienīta arī kā atpūtas vieta.

Bātā var paviesoties laika neskartajās un tūristu mīlētajās romiešu pirtīs un turpat netālu esošajā klosterī. Interesanti būtu apmeklēt arī Modes muzeju, kurā var aplūkot, piemēram, visiem zināmo slavenās rakstnieces Džeinas Ostinas naktskreklu un citus interesantus apģērba gabalus.
Ja sirdij tuvs ir sports, vērts iegādāties biļetes regbija spēlei Bātā, kas būs nedaudz neierasta, bet azartiska izklaide ceļotājiem no Latvijas.

Foto: Shutterstock

Nakšņošana

Lai pārlaistu nakti Bātā, iespējams izvēlēties sev piemērotāko un maciņam atbilstošāko vietu. Tie, kuri vēlas nakti pavadīt elegantos luksusa apartamentos, var doties uz "The Gainsborough Bath Spa", kur istabiņa par nakti maksā aptuveni 322 eiro, taču tie, kas vēlas palikt vien spilvenu zem galvas un nekāro pēc greznības, var nakšņot lētākajā iespējamajā variantā "Travelodge Bath Waterside", kur par istabiņu jāsamaksā apmēram 39 eiro naktī.

Vairāk informācijas: www.visitbath.co.uk

Glāzgova

Glāzgova ir lielākā Skotijas pilsēta, tā atzīta arī par nozīmīgu biznesa pilsētu. Mūsdienu Glāzgovas centrs ir ir tirgus laukums, senais augļu tirgus, kur tagad mirdz veikalu skatlogi un bāru izkārtnes. Drosmīgā Viktorijas un Edvarda laika arhitektūras stilā veidotās ieliņas sargā brīnišķīgus muzejus un parkus. Glāzgova aizrauj ar saviem daudzveidīgajiem tiltiem, kuri piešķir pilsētai krāsainību.

Apskatot nozīmīgo glezniecības un mākslas priekšmetu kolekciju Kelvingrouvas galerijā, kur redzami tādu meistaru kā Rembranta, Rubensa, Ticiāna, Degā, van Goga, Monē, Pikaso, Dalī un citu darbi. Glāzgovā ir arī Laikmetīgās mākslas galerija, Hantera mākslas galerija, Maklelana galerija, Tautas pils, Poloka muiža, Svētā Mango reliģiskās dzīves un mākslas muzejs. Neparasta un interesanta vieta ir arī Skotijas futbola muzejs, jo šis sporta veids visās Britu salās ir gluži vai reliģijas vietā.

Arī pasaulslavenais skotu arhitekts un mēbeļu dizaineris Čārlzs Renijs Makintošs nācis no Glāzgovas. Par godu viņam pilsētā izveidots tūristu maršruts.

Papildu krāsainību pilsētai piešķir aptuveni divdesmit daudzveidīgie – iekaramie, vanšu, trošu, arkveida un arī tradicionālie tilti, kas ved pāri Klaidas upei. Vecākie no tiem ir Sautportlendstrītas tilts, Svētā Andreja tilts un Viktorijas tilts, kuri uzbūvēti 19. gadsimta vidū. Savukārt tieši pirms 10 gadiem uzbūvēts Klaidas arku tilts (Clyde Arc), vietējie to jau iesaukuši par "Slīpo tiltu" ("Squinty Bridge").

Foto: EPA/LETA

Kur pusdienot

Kulinārijas eksperti iesaka doties uz restorānu "The Gannet" (tālr. 0141 204 2081), kurš tiek atzīts par modernu un sensacionālu restorānu. Tur pasniedz ekskluzīvi noformētus ēdienus.

Nakšņošana

Arī Glāzgovā ir iespējams izvēlēties sev atbilstošāko un vēlamāko vietu nakšņošanai. Salīdzinot ar Bātu, Glāzgovā ir nedaudz pieticīgākas cenas naktsmītnēm, bet arī vienkāršāki numuriņi. Tur cenas variē no 13 eiro par nakti "Euro Hostel Glasgow" līdz 153 eiro "Blythswood Square" apartamentos.

Vairāk informācijas: www.peoplemakeglasgow.com

Oksforda

Foto: Vida Press

Vairāku gadsimtu veco zināšanu mājvietu jeb tā dēvēto universitāšu pilsētu ieskauj parki, botāniskais dārzs, neskaitāmi grāmatu veikali un muzeji. Aktuāls un mūžam neaizmirsts Oksfordā ir arī teātris.

Vērts uzkāpt universitātes baznīcas, kas nes svētās Jaunavas Marijas vārdu, tornī un izbaudīt universitātes laukuma burvību, iespējams apskatīt neoklasicisma stilā celto Redklifa kameru jeb bibliotēku, kā arī iegriezties Dabas vēstures muzejā un apbrīnot dzīvnieku skulptūras. Savukārt Pita Riversa muzejā atrodas neparasta etnogrāfisko priekšmetu kolekcija. Ja laiks atliek vēl kādam muzejam, tad jāapskata Ašmola (Ashmolean) muzeju, kas dibināts 1683. gadā un ir vecākais Lielbritānijas muzejs, kā arī viens no vecākajiem muzejiem visā pasaulē. Ilaijess Ašmols bija britu brīvmūrnieks un alķīmiķis, kā arī arī pazīstams kolekcionārs un senlietu glabātājs. Viņš novēlējis savu kolekciju muzejam un viņa vārdā tas arī nosaukts. Muzejā var apskatīt dažādus mākslas darbus no visas pasaules un apbrīnot tā arheoloģiskos eksponātus. Jāatgādina, ka ieeja šo muzeju pamatekspozīcijā ir bez maksas.

Par Oksfordu un tās šarmu variet lasīt arī šeit.

Foto: Vida Press

Kur pusdienot

"The Turl Street Kitchen" (tālr. 01865 264171) savu ēdienkarti maina ik dienas. Restorāns piedāvā īpašus ēdienus katrai ēdienreizei. Maltītes tiek dažādotas un veidotas atkarībā no sezonai raksturīgākajiem produktiem. Šo restorānu iesaka laikraksts "Telegraph".

Nakšņošana

Istabiņu cena variē no 86 eiro par nakti Viktorijas laika celtnē "Cotswold Lodge Hotel" līdz pat 276 eiro "Old Parsonage Hotel" apratamentos pašā Oksfordas sirdī.

Vairāk informācijas: www.oxfordcity.co.uk

Braitona

Foto: Shutterstock

Kā gan nemīlēt šo skaisto pilsētiņu Anglijas dienvidos pie Lamanša? Iespaidīgā, oļiem klātā pludmale, turpat blakus esošais parks, ko iecienījuši gan mīlētāji, gan ģimenes ar bērniem, kā arī mazie tūristu veikaliņi ik uz stūra. Kūrortpilsētas pasākumu kalendārs nekad nav tukšs, tur vienmēr būs ko apmeklēt un ko redzēt.

Neapšaubāmi, esot Braitonā, jāapmeklē tās izslavētā pludmale un turpat netālu esošais Karaliskais paviljons, kas pārsteidz ar savu eksotiskumu un Anglijai neierasto arhitektūru. Šis austrumnieciskais paviljons celts 18. gadsimta beigās, kad daudzviet Eiropas augstmaņu namos populārs kļuva orientālisms un austrumu kultūru elementi.

Paviljons būvēts Velsas princim Džordžam, kas vēl tikai gatavojās kļūt par karali. Jau toreiz Braitona bija populāra piejūras pilsēta, bet brīnišķīgā celtne, kas Lielbritānijas pilsētā izskatījās tiešām eksotiski, tās slavu vēl tikai pastiprināja. Pateicoties Džordža eksotiskajai gaumei, tapa pils, kura ar savu unikalitāti izceļas apkārtējā vidē.

Apmeklējot šo kūrortu, var doties pastaigā pa Braitonas vecpilsētu, kas glabā arī citus arhitektūras brīnumus. Interesanti ir arī Braitonas Dabas vēstures muzejā, kur izvietoti pat dinozauru kauli un vaļa skelets. Taču, ja ir vēlme iegādāties kādu amatnieku darinātu suvenīru, vērts apmeklēt pilsētas tirgus laukumu, kurā pulcējas vairāk nekā 50 talantīgākie vietējie amatnieki.

Kur pusdienot

Atvērtās virtuves tipa restorāns "64 Degrees" (tālr. 01273 770115) ir samērā mazs, taču interesantiem un gardiem ēdieniem raksturīgais restorāns apmeklētājiem liek atgriezties vēl un vēl. Taču, kad sirds kāro pēc šokolādes, jādodas vien pāris soļus tālāk un tuvējo "Choccywoccydoodah" (01273 329462), kur iespējams iegādāties un nobaudīt labākos šokolādes izstrādājumus.

Nakšņošana

Izdevīgākā vieta nakšņošanai Braitonā ir "YHA Brighton", kur par nakti jāmaksā vien 21 eiro, taču, ja sirds kāro pēc lielākām ērtībām, tad iespējams nakti pārlaist arī "Hotel Una" apartamentos, kur cena par istabiņu ir 160 eiro. Iespējami arī citi varianti, kur cena par istabiņu variē no 40 līdz 145 eiro.

Vairāk informācijas: www.visitbrighton.com

Mančestra

Anglijas ziemeļu galvaspilsētai Mančestrai ir īpaša enerģija un aura, tā tiek uzskatīta par rūpnieciskās revolūcijas simbolu Anglijā. Mančestrā ir trīs universitātes un daži no labākajiem muzejiem visā valstī.

Sporta faniem aizraujoša varētu šķist 80 minūšu garā pastaigā pa "Old Trafford" futbola stadionu, kuru par savām mājām sauc slavenā futbola komanda 'Manchester United', savukārt mākslas cienītājiem patiktu ekskursija Vitvorta mākslas galerijā, kura nesen ir atjaunota un paplašināta.

Tāpat iespējams apskatīt Mančestras katedrāli un neskaitāmos muzejus, kuri saglabājuši pilsētas un valsts vēsturi. Pilsētā netrūkst alternatīvu krodziņu un mūzikas klubu, kur baudīt tiešām interesantus koncertus, jo no šīs pilsētas kā nekā nākuši ļoti daudzi izcili un populāri mākslinieki.

Kur pusdienot

Kulināro piedzīvojumu varat izjust restorānā "Manchester House" (tālr. 0161 835 2557), kur uz šķīvja pavāri servē īstus mākslas darbus.

Nakšņošana

Šobrīd viena no aktuālākajām un jaunākajām viesnīcām Mančestrā ir "Innside", un tā atrodas netālu no zinātnes un rūpniecības muzeja, kā arī neskaitāmiem bāriem un veikaliņiem. Cena par nakti – 110 eiro.

Vairāk informācijas: www.visitmanchester.com

Linkolna

Foto: Shutterstock

Šī vēsturiskā pilsētiņa atrodas divu stundu braucienā no Mančesteras. Linkolna zināma ar savu gotisko arhitektūru un gadsimtiem seno vēsturi.

Linkolna piedāvā virkni eskursiju pa savām vēsturiskākajām un aizraujošākajām takām. Vērts apskatīt Linkolnas katedrāli, kas ir viens no labākajiem gotiskās arhitektūras paraugiem Anglijā, pili, kuras pamati lieti 11. gadsimtā, kā arī vienu no četrām saglabātajām Lielās Brīvības hartas kopijām. Linkolnā ik uz soļa atrodas kāds arhitektūras mākslas darbs, kuru vērts iepazīt tuvāk.

Kur pusdienot

Restorāns "Jews House" (tālr. 01522 524851) atrodas vienā no vecākajām ēkām pilsētā. Tas apmeklētājiem piedāvā neatkārtojamu pieredzi un garšas, kuras neaizmirsīs vēl ilgi.

Nakšņošana

Pilsētā iespējams nakšņot elegantā viesnīcā "The Rest", kura izbūvēta bijušajā baznīcā. Maksa par nakti sākot no 118 eiro.

Vairāk informācijas: www.visitlincoln.com

Kingstona pie Hallas

Foto: Shutterstock

Norviča

Foto: Shutterstock

Norviča ir UNESCO literatūras pilsēta. Norvičā norit dažādi mākslas un kultūras pasākumi, aizraujoši festivāli.

Šeit jūs neatradīsiet skaļas diskotēkas un lielus naktsklubus. Toties atradīsiet baznīcas, katedrāles, muzejus, teātrus un gleznainus parkus, kuros mīt pieradinātas vāveres

Ko apskatīt un darīt

Seinsberijas Vizuālās mākslas centrā var aplūkot dažādas gleznas, skulptūras, keramikas mākslas kolekciju un citus ar mākslu saistītus apskates objektus. Pilsētā atrodas katedrāle un 32 viduslaiku baznīcas, kā arī senas pilsdrupas Vensumas krastos un pils, kurā atrodas vēl viena lieliska mākslas izstāde.

Kur pusdienot

Pagājušajā gadā atvērās restorāns "Benedicts" (tālr. 01603 926080), kas apmeklētājiem piedāvā divu kārtu maltītes par pieņemamām cenām.

Nakšņošana

Tūristiem aktuāli kļuvuši "St Giles House Hotel" apartamenti, kuros atrodas arī spa, restorāns un bārs. Viesnīca atrodas pašā Noridžas centrā. Divvietīgas istabas cena par nakti sākot no 160 eiro.

Vairāk informācijas: www.visitnorwich.co.uk

Darema

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!