Foto: Shutterstock

Par gaumi parasti nestrīdas, taču pasaulē ir dažādas vietas, kuras lielākoties visiem cilvēkiem šķiet apbrīnas vērtas. Iespējams, Luksemburgas dārzi Parīzē (Jardin du Luxembourg) ir viena no tādām, taču par to ļausim spriest tev pašam.

Tā tiek raksturota kā viena no vietām pilsētā, kurā aizbēgt no skriešanas un ātrā dzīves ritma – gluži kā citā pasaulē. Dārzi pārsteidz ar daudzveidīgajām un krāsainajām puķu dobēm, kā arī glīti izbūvētajiem celiņiem, kuri ved uz dažādām apskates vietām.

Par šīs mūsdienās tik ļoti iecienītās Parīzes vietas izveidi ''paldies'' jāsaka tā laika Francijas karalienei Marijai Mediči, pēc kuras rīkojuma sākta dārzu ierīkošana – labiekārtošana norisinājās 17. gadsimtā, iedvesmojoties no viņas bērnības atmiņām. Viņa vēlējās, lai viss ir augstākajā līmenī, tāpēc it nekas nešķita par dārgu.

Runājot par Parīzes parkiem kopumā, Napoleona III valdīšanas laikā, 19. gadsimtā, Parīze piedzīvoja daudz pārmaiņu, tostarp tika izveidoti daudzi parki un laukumi. Īpaši nopelni tajā, kā pašlaik izskatās pilsētas zaļā rota, ir baronam Žoržam Ežēnam Osmānam, kurš 19. gadsimta sešdesmitajos gados vadīja plašus Parīzes pārbūves darbus.

Foto: Shutterstock

Pilsētas viduslaiku šaurās ielas tad tika pārbūvētas par plašiem, regulāriem bulvāriem, daudzviet tika izveidoti parki un skvēri.

Taču Luksemburgas dārzi ar savu seno vēsturi pārsteidz jau gadsimtiem ilgi un ir skaisti itin visos gadalaikos - nevar noliegt, ka tos pilnā godībā var novērtēt pavasarī un vasarā.

A post shared by BT Do (@tbaodo) on Dec 26, 2017 at 10:05am PST

Ko darīt Luksemburgas dārzos?

Pirmkārt, kārtīgi izstaigāt "zaļās zonas", raksta "Discoverwalks". Parka centrālā daļa, kura atrodas Luksemburgas pils priekšā, tiek raksturota kā tipisks franču stila dārzs, kurā dominē ģeometrija. Protams, te ir arī krāšņi ziedi, dažādi apstādījumi un lielizmēra dīķis.

Pārējā parka daļa tiek dēvēta par vairāk atbilstošu britiem, kurā slejas augsti koki un vilina līkumainas taciņas. Tieši abu stilu sajaukuma dēļ 19. gadsimtā Luksemburgas dārzi tika saukti par skaistāko Parīzes atpūtas vietu.

Ejot cauri dārziem, iespējams novērtēt vairāk nekā 100 dažādas statujas un strūklakas – tai skaitā slaveno Mediči strūklaku. Tāpat parkā ir arī 1830. gadā celta oranžērija, kurā var tuvāk apskatīt palmas, apelsīnu kokus, iepazīsties ar granātābolu augšanas īpatnībām u.c. – nevar aizmirst arī par plašo augļu koku kolekciju, kurā ir aptuveni 320 dažādas ābolu un 210 bumbieru šķirnes. Turpretī skaistās parka orhidejas ir iespējams vērot tuvumā tikai reizi gadā – Mantojuma dienā (Journée du Patrimoine), kura parasti notiek septembrī.

  • Parīzē netrūkst vietu, kur apmeklētāju ir tik daudz, ka grūti pārvietoties, nedzirdot kameru klikšķus ik uz soļa. Ja meklē nedaudz citādāku atpūtu, ieplāno Parīzes katakombu apskati – arī tās ir diezgan populāras, taču tomēr daudzi, kas dodas uz izslavēto mīlētāju pilsētu, par tām dzirdējuši nav. Par Parīzes katakombām lasi šajā rakstā.

Ļoti daudzas parka atrakcijas ir paredzētas ģimenēm ar bērniem. Mazākie te var doties izjādes ar poniju, skatīt leļļu izrādes, izpriecāties karuseļos un vairākos spēļu laukumos. Cilvēkiem, kuri vēlas izbaudīt mierīgāku atmosfēru, iesaka nedoties uz parku darba dienās pāris stundas pēc pulksten 16 vai brīvdienu rītos, jo tad bērnu atrakcijas ir pilnā plaukumā.

Kā pavadīt laiku Luksemburgas dārzos, atradīs ikviens. Aktīvākas atpūtas cienītāji var doties uz ierīkotajiem tenisa kortiem, bet kultūras mīļi – uz neskaitāmajiem brīvdabas koncertiem. Tāpat te varēs redzēt vīrus labākajos gados, kuri aizrāvušies ar šaha spēli, turot rokās kādu atspirdzinošu dzērienu. Parīzē cilvēki iemīļojuši doties piknikos, un šajā parkā to ir iespējams darīt.

Ja ir vēlēšanās izzināt vēstures noslēpumus, var doties uz Luksemburgas muzeju, kurš atrodas pils telpās. Muzejā izstādes mainās salīdzinoši bieži, un visbiežāk tās piedāvā dažādu gleznu apskati. Taču ar daudzveidīgo Parīzes ielu māksla iepazīsties te.

  • Ja pirmo reizi plāno ceļojumu uz Parīzi, izlasi šajā rakstā sniegtos padomus, kā arī iepazīsties ar ievērojamākajiem apskates objektiem.

Rakstā izmantota informācija no "Europeantrips", "Fodorstravel" un "Discoverwalks".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!