Foto: Shutterstock

Pirmo reizi ieraugot šīs fotogrāfijas, var šķist, ka tās uzņemtas Austrālijas piekrastē, tomēr tajās redzams Miera (Mir) sālsezers, kas atrodas Telaškicas dabas parkā uz Garās salas (Dugi otok) aptuveni 20 kilometrus no Zadaras Horvātijā. Šī ir brīnumskaista vieta, īpaša ar neparasto plūdmaiņu, kas noteiktā laikā novērojama starp ezeru un jūru.

Interesanti, ka ezerā ūdens temperatūra vienmēr par diviem līdz trim grādiem atšķiras no blakus esošās jūras, raksta "Travelbook.de". Tās svārstības var būt no 5 grādiem pēc Celsija ziemā līdz pat 33 grādiem vasarā. Aukstās ziemās ezers varot pat aizsalt. Ūdens, pateicoties straujākai iztvaikošanai, ezerā ir arī sāļāks nekā jūrā. Visu šo apstākļu dēļ kādai dzīvībai iemājot šajā ūdenstilpnē ir visai grūti. Tomēr tie, kas pielāgojušies ne visai mājīgajiem apstākļiem, Miera ezerā mīt lielā skaitā – dažu veidu gliemeži, mīdijas, garneles un jūras grunduļi, kā arī īpaša zušu suga, ko vietējie dēvē par "kajman".

Ezers atrodas uz iespaidīgas, 160 metrus augstas klints. Ja paveicas, no tās var redzēt garām peldošos delfīnus.

Foto: Shutterstock

Šis ir jūras ezers, kas veidojies, karsta ieplakai piepildoties ar jūras ūdeni. Ezers dziļākajā vietā ir 10 metrus dziļš, gandrīz kilometru garš un 300 metrus plats. Ezera dibens klāts klintīm un akmeņiem.
Sala, uz kuras atrodas ezers, ir daļa no Dināru kalnienes, kas stiepjas cauri Slovēnijai, Horvātijai, Bosnijai un Hercegovinai, Melnkalnei un Albānijai.

Foto: Shutterstock

Sālsezeru visērtāk apmeklēt, ja atpūšaties Zadarā un dodaties dienas izbraukumā ar kuģīti uz Garo salu, kur tālāk dabas parku var apskatīt, braucot ar velosipēdu. Pie ezera var baudīt mieru un fantastiskus skatus uz Adrijas jūru. "Šī ir lieliska vieta, kur atpūsties pie dabas un nogaršot izcilu picu, kad atgriezies Sali, lai ar prāmi brauktu atpakaļ uz Zadaru," teikts "Tripadvisor" ieteikumos citiem ceļotājiem. Brauciens ar kuģīti aizņems aptuveni pusotru stundu, tāpēc ieteicams izbraukt jau agri un ieplānot visu dienu atpūtai uz salas. Dabas parkā ir daudz skaistu pludmaļu, kur izpeldēties un sarīkot pikniku. Ja vēlaties izbaudīt netraucētu atpūtu, ieteicams uz Mierezeru doties tad, kad nav aktīvā tūrisma sezona – marta beigās līdz maija vidum vai no septembra līdz novembra sākumam.

Par Horvātijas skaistākajām vietām, tostarp arī Zadaru vairāk lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!