Foto: Shutterstock

Mošnas (Moszna) pils Opolē ir viena no ievērojamākajām vēsturiskajām pilīm Polijā, raksta "The Vintage News". Šis ir viens no galvenajiem apskates objektiem valsts dienvidu daļā un vairāk atgādina ilustrāciju no pasaku grāmatas, nekā reālo dzīvi.

Pils pirmās daļas uzceltas 17. gadsimtā. Tajā ir 365 istabas (katrai gada dienai) un 99 nelieli tornīši. Interesanti, ka, veicot izrakumus, pils dārzā atklāti pagrabi. Tiek uzskatīts, ka šīs atrastās pagraba daļas pieder daudz senākai Templiešu ordeņa bruņinieku pilij, kas šeit atradusies, taču šī teorija vēl aizvien nav apstiprināta, stāsta portāls "The Vintage News".

Šī maģiskā pils līdzinās daudzu pasaku un Disneja multfilmu attēlotajām pilīm. Oriģināli tā veidota baroka stilā, tomēr laika gaitā tika izveidotas dažādas pils piebūves – pils austrumu spārnā piebūve veikta neogotikas stilā, savukārt pils rietumu spārnā piebūve veikta neorenesanses stilā.

Foto: Shutterstock

Vecā baroka daļa atrodas pils centrā un 1896. gadā ugunsgrēka dēļ tika daļēji iznīcināta. Tajā pašā gadā vācu muižnieka Franča Hūberta von Tīla Vinklera vadībā uguns sabojātā pils daļa tika rekonstruēta. Pils austrumu neogotikas spārns tika uzbūvēts 1900. gadā, un 1914. gadā tika uzbūvēts rietumu spārns neorenesanses stilā.

Pilī divas reizes ir viesojies Vācijas imperators Vilhelms II, kurš šeit medījis. 1911. gadā viņa viesošanās pilī dokumentēta hronikā. Mošnas pils no 1866. gada līdz 1945. gadam piederēja Tīlu-Vinkleru dzimtai. 1945. gadā dzimta devās uz Vāciju, jo pili okupēja Sarkanā armija.

Šajā laikā pilij tika nodarīti nopietni postījumi, tajā skaitā tika izpostīta arī pils iekšējā apdare. Otrajā pasaules karā pilij tika atkārtoti uzbrukts, tomēr sekas nebija tik postošas, lai to pilnīgi iznīcinātu. Pēc Otrā pasaules kara pilij nebija īpašnieka, tā piederēja dažādiem institūtiem. 1972. gadā tā kļuva par sanatoriju. Pēc dažiem gadiem pils kļuva par veselības aprūpes centru.

Foto: Shutterstock

Vēl pēc dažiem gadiem aprūpes centrs tika pārcelts uz citu ēku, kura atradās netālu, tāpēc pils tika atvērta publiskai apskatei. Kopš 1998. gada pilī atrodas mākslas galerija, kurā dažādi mākslinieki izstāda savus darbus. Vēl viena iespaidīga pils daļa, izņemot pašu pili, ir parks, kuram nav noteiktu robežu, tāpēc tas iekļauj gan mežu, gan arī pļavas.

Parka teritorijā atrodas apburošs dārzs, kuru pirms pašas pils būvniecības izveidoja Francis Hūberts von Tīls Vinklers. Šobrīd pils ir ne tikai muzejs, bet arī grezna viesnīca ar labu restorānu. Tāpat pilī reizēm notiek dažādas vasaras nometnes.

Pils mājaslapa piedāvā iespēju virtuāli iejusties tūrista lomā un apskatīt gan pils ārieni, gan arī iekštelpas un pat pils dārzu.

Foto: Shutterstock

Pils un tās teritorija ir atvērta apmeklētājiem visos gada mēnešos. No aprīļa līdz oktobrim pili iespējams apskatīt gan darba dienās, gan arī nedēļas nogalēs. Ieejas maksa pilī un tās parkā bērniem ir aptuveni 95 centi (jeb 4 poļu zloti), pieaugušajiem aptuveni 1,45 eiro, savukārt ģimenes biļete (2 pieaugušie un 2 bērni) izmaksās aptuveni 3,50 eiro. Ja vēlaties apmeklēt pili gida pavadībā, ieejas maksa būs aptuveni divas reizes lielāka. Ekskursija notiek poļu valodā, taču par septiņiem eiro pieejama ekskursija, kurā gids runā angļu valodā.

Pils un tās teritorija ir atvērta apskatei darba dienās no pulksten 11 līdz 16, brīvdienās no 10 līdz 16.

Ja vēlaties pils krāšņumu izbaudīt vairāk nekā vienu dienu, ir iespējams izīrēt pils viesnīcas piedāvātos numuriņus, kuru cena divām personām par vienu diennakti variē no 120 eiro līdz 150 eiro vienai personai.

Ik gadu tā piesaista tūkstošiem tūristu. Ziemassvētku laikā te notiek dažādi pasākumi, bet arī pārējā gada laikā bērniem tiek organizētas izglītojošas programmas, izmantojot pasaku tēmas.

Adrese: Zamkowa 1, 47-370 Mošna

Vairāk par Polijas pilīm lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!