Foto: Shutterstock

Portugāle ir viena no Eiropas vecākajām valstīm, un tā ir lieliska vieta, kur doties jau nākamajā atvaļinājumā. Portugāles galvaspilsētas Lisabonas skaistumu pārvērtēt nevar, taču tā nav vienīgā pilsēta, kura slēpj apburošas vietas. Aicinām iepazīsties ar vienām no vēsturiskām un omulīgām pilsētām daudzveidīgajā jūrasbraucēju zemē, kuras apkopojis portāls "Culture Trip".

Gimaraiša

Brauciens uz šo pilsētu būs absolūts ceļojums laikā. "Culture Trip" raksta, ja nostājas pilsētas vienā no galvenajiem laukumiem (Largo da Oliveira), kas atrodas pašā centrā, var rasties sajūta, ka tikko esi ceļojis laikā. Šī pilsēta atrodas uz ziemeļiem no Porto un netālu no Bragas.

Pilsēta tiek saukta par "vietu, kurā piedzimusi Portugāle". Skaidrojums tam ir pavisam vienkāršs – apburošajā Gimaraišas pilī dzimis pirmais Portugāles karalis Afonso Henrikes (Afonso Henriques), un tieši šī iemesla dēļ tā guvusi šādu pseidonīmu. 2012. gadā tā tika iecelta par vienu no Eiropas kultūras galvaspilsētām, kā arī vēsturiskais centrs iekļauts UNESCO pasaules mantojumu sarakstā.

Gimaraiša piedāvā izstaigāt viduslaiku šarmantās vecpilsētas ieliņas, apskatīt iespaidīgas pilis (piemēram, Castelo de Guimaraes), dažādus gotikas šedevrus un arī ar reliģiju un kultūru saistītus muzejs (Muesu de Alberto Sampaio).

Koimbra

Foto: Shutterstock

Šo pilsētu, kas atrodas valsts centrālajā daļā, raksturo divi galvenie vārdi – universitāte un bibliotēka. Tieši Koimbra (Coimbra) ir viena no vecākajām Portugāles pilsētām, tāpēc likumsakarīgi, ka tajā atrodas ne vien vecākā universitāte visā valstī, bet arī viena no senākajām Eiropā.

Runājot par bibliotēkām, tūristi steidz apskatīt šejienes vienu no galvenajām ēkām (Biblioteca Joanina), kurā gan studenti, gan arī dažādu tēmu interesenti var atrast sev noderīgu informāciju. Grāmatu kolekcija tajā mērāma vairākos simtos tūkstošu! Tā tiek saukta par vienu no skaistākajām bibliotēkām visā pasaulē – gan krāšņa no ārpuses, gan arī iespaidīga iekštelpās.

Šī ir piemērota vieta, kurā doties nesteidzīgās pastaigās caur viduslaiku bruģētajām ieliņām, ieejot suvenīru veikalos, kas ir teju uz katra vecpilsētas stūra. Pilsētā ir apskatāmas dažādas baznīcas, klosteri un ievērojamas vietas, piemēram, Mākslas muzejs (Machado de Castro) vai Se Velha katedrāle.

Starp citu, vai zināji, ka daļa portugāļu var apvainoties, ja uzrunāsi viņus spāniski? Plašāk par to, kā uzvesties Portugālē, lasi te.

Angra do Heroismo

Foto: Shutterstock

Vairāk šī pilsēta ir pazīstama ar īsāku un vienkāršāku nosaukumu – Angra. Tā atrodas pēc lieluma trešajā lielākajā salā (Terseira salā), Azoru salu arhipelāgā, kas pieder Portugālei. Pilsētas centrs ir iekļauts UNESCO pasaules mantojumu sarakstā, jo vēsturiski tai bijusi nozīmīga loma kā ostas un tirdzniecības vietai.

Galvenie apskates objekti atrodas ap "Praca Velha" izbūvēto laukumu. Tur apskatāmi muzeji, baznīcas, atrodamas viesnīcas un kafejnīcas. Noteikti vērts apskatīt 16. gadsimtā celto, baltā un persiku krāsā esošo pilsētas katedrāli, kā arī gaiši zilo un glīto baznīcu – "Igreja da Misericordia".

Sintra

Foto: Shutterstock

Turpinot par UNESCO pasaules mantojuma vietām, nevar nepieminēt skaisto Sintru. Aristokrātiskā kalnu pilsēta atrodas uz rietumiem no Lisabonas, un tā ir kā pasaku piļu mājvieta, ko ieskauj ziedu dārzi un savvaļas meži. Pilsētā atrodas tikai 18 kilometru attālumā no Rokas raga – vistālākā Eirāzijas kontinenta rietumu punkta, un tajā atrodams pārsteidzoši liels skaits ievērības cienīgu apskates objektu.

Šī ir pilsēta, kura staro no romantikas, izceļ arhitektūru cauri laikiem un dod iespēju pārbaudīt savu fizisko sagatavotību. Kāpšana turpu šurpu ir diezgan pamatīga, tāpēc derētu visu laiku pie rokas turēt ūdens pudelīti.

Slavenā Sintras Nacionālā pils, Penas pils un Mauru pils – tikai ar šo trio vien būtu pietiekami, lai plānotu ceļojumu tieši uz šo vietu. Taču te vēl var skatīt seno mauru pilsētu ar tās cietoksni un izvizināties ar vēsturisko tramvaju, kas kursē līdz okeāna krastam.

Vairāk par Penas pili, kas ir viens no atpazīstamākajiem Sintras simboliem, lasi šeit.

Kaškais

Foto: Shutterstock

Mums iecienīts kūrorts ir Jūrmala, Portugālei tāds ir Kaškais (Cascais). Šī pilsēta atrodas netālu no Lisabonas un ir vairāk tendēta uz tūrismu un iebraucējiem. Pati pilsēta ir patiesi skaista un moderna – flīzētas ielas, daudz restorānu, ziedošu koku, palmu un atsaucīgu cilvēku.

Kaškais atvaļinājumam liela daļa eiropiešu izvēlas tieši lokācijas dēļ, jo tā atrodas pie okeāna. Jāsaka gan, ka uz ilgāku laiku tur paliek turīgākā ceļotāju daļa, jo, kā jau vietā, kas tendēta uz tūristiem, cenas ir augstākas nekā citur, bet iegūstama arī kvalitatīva atpūta pie ūdens.

Pilsētā ir interesanti muzeji, piemēram, "Museo dos Condes de Castro Guimares", kurā var apskatīt, kā dzīvojuši portugāļu aristokrāti. Tā kā vieta tiek saistīta arī ar makšķerēšanu un zivju tirdzniecības tirgu, vērts apmeklēt "Museo do Mar", kurā iepazīties tuvāk ar šīs nodarbošanās vēsturi.

Ponte de Lima

Foto: Shutterstock

Ja esi pārsteidzošas arhitektūras cienītājs, šī vieta noteikti tev jāapmeklē. Esam nonākuši līdz pašai vecākajai vietai Portugālē, kura savu nosaukumu guvusi tilta dēļ, pa kuru šķērsojama upe (tās nosaukums ir Lima).

Tā atrodas uz ziemeļiem no Porto, un ir izslavēta ar apkārtnes auglīgajiem vīna laukiem. Bieži vien cilvēki uz šejieni dodas, lai degustētu gardus dzērienus, kā arī uzzinātu vairāk par to iegūšanu. Ponte de Lima ir neskaitāmi daudz senu muižu ar pārsteidzošu arhitektūru, kā arī kopti un plaši dārzi.

Šajā rakstā atradīsi sarakstu ar vēl citām mazāk zināmām pilsētām pasaulē, kurās ir iespaidīga arhitektūra.

Braga

Foto: Shutterstock

Šī Portugāles pilsēta ir visnotaļ savdabīga – arī tā saucama par vienu no vecākajām, taču Bragā atrodas svarīgas iestādes mūsdienu sabiedrības izglītības attīstībai, piemēram, divas universitātes un vairāki mācību centri.

Viens no galvenajiem apskates objektiem ir Bragas katedrāle (Se de Braga), kas ir vairāku slavenu mākslas un arhitektūras stilu, piemēram, baroka, gotikas un renesanses sajaukums. Tā ir vecākā katedrāle visā Portugālē, taču dažādi atjaunojumi, piemēram, tornim un centrālajai arkai veikti arī 17. gadsimtā. Tajā ieteicams arī uzkāpt augšā, jo tur atrodas vēl viena svētnīca un paveras skats uz pilsētu.

Arī šīs pilsētas centrā atrodamas dažādas kafejnīcas, restorāni, bāri un veikali, kuros socializēties ar vietējiem, kamēr tiek apskatīta šarmantā Braga.

Evora

Foto: Shutterstock

Evora atrodas Portugāles centrālajā/dienvidu daļā, uz dienvidiem no Lisabonas. Tās vēsture ir ļoti daudzveidīga, sākot no romiešu laikiem un beidzot ar mūsdienām, kad tās apkārtne tiek izmantota plašai vīnogu audzēšanai.

15. gadsimtā Evorā dzīvoja liela daļa portugāļu augtākās sabiedrības daļas locekļu. Arī šīs pilsētas centrs iekļauts UNESCO pasaules kultūras mantojumu sarakstā, kuru kopumā varētu saukt par vienu lielu muzeju. Pilsētā ir arī dažādas "manuelo" stila ēkas, kas raksturīgas tikai Portugālei, jo tas aizsākās karaļa Manuela I valdīšanas laikā (15., 16. gadsimts). Kāds īsti ir šis stils un tā piemēru klostera arhitektūrā, apskati šeit.

Viena no neparastākajām vietā pilsētā ir neliela kapela, kas atrodas blakus Svētā Francisa baznīcai (Capela dos Ossos) – tā būvēta 16. gadsimtā, taču pats neparastākais ir tas, ka kapelas sienas klāj cilvēku galvaskausi un kauli (kopskaita ap pieciem tūkstošiem). Vēl pilsētā noteikti vērts apskatīt Evoras pili un Romiešu jeb Diānas templi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!