19. gadsimta beigās neviens nebūtu ticējis, ka tolaik radītā izgāztuve nākamajā gadsimtā kļūs par aizsargājumu un apbrīnas vērtu teritoriju, kā tas noticis ar Stikla Pludmali Fortbragas pilsētas(Fort Bragg) nomalē, Kalifornijā, ASV.

Vietējiem iedzīvotājiem jūras piekrastes tuvumā nebija iekārtotas atkritumu savākšanas vietas, tāpēc viņiem šķita, ka labs risinājums ir atkritumus mest pāri klints malai, kur tie krājās vietējā pludmalē. Šādi atkritumi nebija jāšķiro un ātri un viegli varēja "atbrīvoties" no visa nevajadzīgā – pludmalē nonāca gan stikla pudeles, gan sadzīves tehnika, gan arī veci automobiļi. Tādējādi šī pludmale ieguva jaunu nosaukumu – izgāztuve.

1960. gadā pilsētas vadība un vietējā ūdens valde piespiedu kārtā slēdza pludmali, pasludinot to kā nelegālu izgāztuvi. Pēc tam sekoja lieli uzkopšanas darbi – tika savākti visi atkritumi, izņemot stiklu, kurš bija sašķīdis smalkos gabaliņos, un nebija iespējams to savākt.

Laikapstākļi un jūras viļņi gadu gaitā sašķīdušos stikla gabaliņus izlīdzināja un rezultātā radās mazi, gludi un noapaļoti, caurspīdīgiem oļiem līdzīgi stikliņi. Pludmale kopš tā brīža ir pilna ar miljoniem šādu stikla gabaliņu, tādēļ arī tā ieguva nosaukumu Stikla Pludmale.

Šī nav vienīgā pludmale ar stikla gabaliņiem, kura radusies cilvēku darbību rezultātā. Ir vēl viena pludmale Kalifornijā un viena Havaju līcī, kā arī vēl viena, kas atrodas Gvantanamo līcī. Šīs visas pludmales ir apliecinājums dabas lielajam spēkam, ka tā spēj labot kļūdas, ko radījusi cilvēce.

Atrodoties Stikla Pludmalē, šķiet, ka tur ir iespējams atrast jebkādas krāsas stikla gabaliņu. Cilvēki, kuri šeit meta savus atkritumus, būtu pārsteigti, kad redzētu, kas ir izveidojies pēc viņu sliktās rīcības.

Stikla Pludmale ir kļuvusi ļoti iecienīta tūristu apskates vieta, uz kurieni daudzi dodas, lai salasītu pēc iespējas skaistākus stikliņus un pēc tam šos suvenīrus nogādātu mājās. Ironiski, ka kādreiz šī vieta bija nelikumīga, un tagad likums nosaka, ka šī ir aizsargājama teritorija.

Materiāla tapšanā izmantota informācija no portāla www.kuriositas.com.

great theme

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!