Foto: Publicitātes foto
Karstie avoti vienmēr ir bijuši Ungārijas bagātība un labprāt izmantoti atpūtai un dziedniecībai jau kopš romiešu laikiem. To pierāda arī nelielās pilsētiņas, kas atrodas netālu no Balatona ezera dienvidrietumu piekrastes, nosaukums – Hēvīza jeb tulkojumā no ungāru valodas "Karstais ūdens". Šī ir viena no labākajām atpūtas vietām Ungārijā, ko var apmeklēt visu gadu – ūdens noteikti būs silts.

Hēvīza ir mājvieta pasaules lielākajam termālajam ezeram. Šeit saglabājušies pieminekļi un vēstures liecības jau no romiešu laikiem. Kā paši ungāri atzīst, ezers ir ne vien liels un silts, bet arī brīnumskaists. Turklāt tā ūdeņi ir dziedējoši un ļaudis gadsimtiem ilgi turp devušies ārstēt kā miesu, tā garu. Pelde tirkīzzilajā ūdenī, ko dažviet klāj baltu, rozā un violetu (Indijas) ūdensrožu paklājs, ir interesants piedzīvojums un ļoti patīkama atpūta. Jāpiebilst, ka siltā ūdens dēļ, ezerā gandrīz nemaz nav augu vai zivju, tādēļ ūdens ir ļoti tīrs un dzidrs. Vienalga kurā gadalaikā tur ieradīsieties – kāda ūdensroze ziedēs vienmēr, jo ūdens temperatūra pat pašos aukstākajos mēnešos ir ap 26 grādiem pēc Celsija, bet vasarā ap 33 grādiem.

Foto: Publicitātes foto

Ezers, kas ir vairāk nekā 46 tūkstošus kvadrātmetrus liels, atzīts par lielāko bioloģiski aktīvo dabisko dziedniecisko ūdenstilpni pasaulē. Pavasarī tā krastos zied neizmērojami daudz puķu un augļu koku, kas priecē apmeklētājus arī nelielās pilsētas promenādē un parkos ap ezeru.
Ūdens pastāvīgās temperatūras noslēpums ir avoti, kas ieplūst ezerā. Tie atrodas zem ūdens alā, kuras diametrs ir 18 metri. Karstais ūdens no karstajiem, dziednieciskajiem avotiem izplūst ar ātrumu aptuveni 410 litri sekundē un ir ap 40 grādu karsts.

Šajā vietā ir aptuveni 200 gadu ilgas kūrorta tradīcijas. Veselības centros un kūrmājās ārstē gan reimatismu, gan dažādas citas balsta un kustību aparāta problēmas. Šo vietu daudzi izmanto, lai atveseļotos pēc traumām un operācijām. Tāpat populāri ir ārstēt gremošanas problēmas ar ezera ūdeni. Hēvīzā piedāvā arī dažādas atpūtas un relaksācija iespējas SPA kompleksos. Šobrīd šis ir ne vien vasarā, bet arī ziemā populārs kūrorts – sanatorijas un atpūtas bāzes darbojas visu gadu bez pārtraukuma. Lielākā daļa viesnīcu un labjūtas centru piedāvā dažādas saunas un pirtis, ārstnieciskās vannas un baseinus, kā arī dažādas procedūras, teikts Hēvīzas Tūrisma informācijas centra sagatavotajos materiālos.

Ezers atrodas aptuveni 200 kilometru attālumā no valsts galvaspilsētas Budapeštas. Ap to esošie meži ir dabas rezervāts, kas glabā neskaitāmas dabas bagātības un ir lieliska vieta pastaigām.

Hēvīzas termālais ezers ar kanāliem savienots ar slaveno Balatona ezeru jeb Ungāru jūru, kas atrodas pavisam netālu. Tuvējos kalnos netrūkst interesantu pārgājienu un velobraucienu taku. Dažas no tām ir savienotas ar taku, kas ved apkārt Balatona ezeram. Aktīvās atpūtas cienītājiem šī ir lieliska vieta izjādēm, ko piedāvā vairākās vietās. Netālu esošajā Šumegas viduslaiku pilī var vērot īstus bruņinieku turnīrus. Tāpat ar velosipēdu viegli var nokļūt Mazā Balatona mitrājos, kur ligzdo un uzturas neticami daudz putnu.

Jāpiebilst, ka šajā reģionā gandrīz ikviens runā ne tikai ungāru valodā, bet arī vāciski. Apkalpojošā sfērā strādājoši arvien biežāk prot arī angļu un krievu valodu.

Kā nokļūt Hēvīzā?

10 kilometrus no Hēvīzas centra atrodas Ungārijas otrā lielākā lidosta (Hévíz-Balaton Airport), tomēr turp nelido aviokompānijas no Latvijas. No Rīgas iespējams lidot uz Vīni vai Budapeštu, bet tālāk doties ar auto, vilcienu vai autobusu. No Budapeštas brauciens ar auto aizņems aptuveni divas stundas, bet no Vīnes ceļš būs par aptuveni pusstundu garāks. Ar vilcienu jābrauc līdz netālu esošajai Kesthejai (Keszthely), bet pēc tam ar autobusu līdz sešus kilometrus attālajai Hēvīzai nokļūsiet 15 minūšu laikā.

Vairāk informācijas: www.heviz.hu

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!