Saule, jūras šalkas un atpūta - tās ir pirmās lietas, kas nāk prātā, rudens pelēkumā domājot par pludmali. Jā, un arī laiska gulēšana baltās smiltīs. Tomēr pasaulē ir tūristu pat ļoti iecienītas pludmales, kur smiltis nav baltas vai smilšu nav vispār. Lūk, dažas šādas pasaulslavenas un atšķirīgas jūras piekrastes.

Krāsainā stikla pludmale


Stikla Pludmali Fortbragas pilsētas (Fort Bragg) nomalē, Kalifornijā, ASV, tagad ir aizsargājama teritorija, bet vēl pirms aptuveni 100 gadiem tur bijusi nelegāla izgāztuve.

Vietējiem iedzīvotājiem jūras piekrastes tuvumā nebija iekārtotas atkritumu savākšanas vietas, tāpēc viņiem šķitis, ka labs risinājums ir atkritumus vienkārši mest pāri klints malai, kur tie krājās vietējā pludmalē. Šādi atkritumi nebija jāšķiro, un ātri un viegli varēja "atbrīvoties" no visa nevajadzīgā – pludmalē nonāca gan stikla pudeles, gan sadzīves tehnika, gan arī veci automobiļi. Tādējādi šī pludmale ieguva jaunu nosaukumu – izgāztuve.

1960. gadā pilsētas vadība un vietējā ūdens valde sapratušas, ka kaut kas tomēr nav lāgā un piespiedu kārtā slēgušas pludmali, pasludinot to par nelegālu izgāztuvi. Pēc tam sekojuši lieli uzkopšanas darbi – tika savākti visi atkritumi, izņemot stiklu, kas bija sašķīdis smalkos gabaliņos, un nebija iespējams to savākt.

Laikapstākļi un jūras viļņi gadu gaitā sašķīdušos stikla gabaliņus izlīdzināja un rezultātā radās mazi, gludi un noapaļoti, caurspīdīgiem oļiem līdzīgi stikliņi. Pludmale kopš tā brīža ir pilna ar miljoniem šādu stikla gabaliņu, tādēļ arī tā ieguva nosaukumu Stikla pludmale.

Pludmales alas Algarvē Portugālē

Šo ne bez pamata mēdz dēvēt par Eiropas skaistāko pludmali. Algarve ir pārsteidzošs piekrastes reģions Portugālē, kurā netrūkst iespaidīgu kaļķakmens alu. Tās var izpētīt, dodoties braucienā ar laivu. Esot tur, noteikti ir jāapskatās Ponta Da Piedade pludmale, kas ir slavena ar tajā esošajiem smilšakmens torņiem. Pludmalē ir arī iespaidīgas alas, kas savu krāšņumu vislabāk atklāj, skatoties no jūras.

Algarves piekraste tūristiem paver plašas apskates un atpūtas iespējas. Izvēle, vai doties piedāvātajā Algarves Seafaris tūristu kruīza ekskursijas braucienā, vai palikt un izbaudīt pludmali, vāļājoties Portugāles smiltīs, ir katra paša ziņā.

Baltā gliemežvāku pludmale Austrālijā

Foto: Shutterstock

Šī pludmale atrodas Pasaules mantojuma teritorijā Haizivju līcī Austrālijas rietumos. To dēvē par gliemežvāku pludmali (Shell Beach) un tā ir tieši tik neparasta, kā izklausās. Ierasto smilšu vietā tur zemi no vienas vietas klāj sīki gliemežvāki. Turklāt tā nav viena neliela vieta pie jūras, bet veselus 120 kilometrus gara pludmale, kur gliemežvāki krājušies gadu tūkstošiem – gliemežvāku kārta ir pat 10 metrus bieza.

Dīvaina parādība šajā pludmalē novērota bezvēja dienās – gliemežvāki šādos laika apstākļos mēdz pieņem tzaļu un zilu krāsu.

Gulpijuri pludmale Spānijā

Foto: Shutterstock

Šis gleznainais, neparastais baseins Spānijā ir viena no neparastākajām jūras pludmalēm, jo caur klinšu labirintiem un alām tas tiešām ir savienots ar Kantabrijas jūru. Pludmale no jūras atrodas aptuveni 100 metru attālumā, tomēr ūdens pa pazemes tuneļiem plūst ar tādu spēku, ka pludmalē tomēr var novērot nelielus viļņus.

Pludmali ieskauj kalni, un tā ir pavisam neliela – vien 40 metrus gara. Tomēr tajā ir smalkas un baltas smiltiņas, kā jau īstā pludmalē pieklājas.

Islandes melnā pludmale

Hjū Moriss no Telegraph Travel, kurš nesen bijis Islandē, raksta: "Baltos piearktikas viļņus, kas sitas pret melnajām bazalta pludmalēm Islandes dienvidos, ir jāredz, lai tiem noticētu. Šķiet, vispazīstamākā no valsts melnajām pludmalēm ir Reynisfjara, kas stiepjas nedaudz uz rietumiem no Vikas ciemata.

Piķa melnās, tīrās vulkāniskās smiltis mirgo no attāluma, un turpat blakus pie krasta no ūdens šaujas trīs robaini akmens stabi, kas saskaņā ar leģendu ir akmenī pārvērsts trollis ar diviem kuģiem. Vislabāk tie izskatās no turpat esošās Dyrhólaey klints. Šī vieta, protams, nav vienīgā apbrīnas vērtā pludmale Islandē, arī citviet Dienvidu krastā var apskatīt šos vulkāniskos brīnumus."

Par tādiem varētu uzskatīt, piemēram, Islandes slavenajos "skursteņus". Vairāk lasiet šeit.

Karsto avotu pludmale Jaunzēlandē

Parasti cilvēki uz pludmali dodas atvēsināties, bet uz šo Jaunzēlandes Ziemeļu salā esošo pasaulslaveno pludmali jābrauc sildīties un baudīt termālos avotus. Šajā pludmalē vairāk ļaužu redzēsies, rokoties pludmales smiltīs, nekā plunčājoties jūrā. Tur ierasts pašiem izrakt nelielus baseiniņus, kas ātri vien piepildās ar siltu ūdeni. Tas tādēļ, ka šajā vietā ļoti tuvu zemes virskārtai plūst dabīga karstā pazemes upe, kas tālāk ieplūst jūrā.

Krāsainās Havaju salu pludmales

Ogļu melnās smiltis Havaju salu "Punaluu" pludmalē cēlušās no vulkānisko iežu izmešiem un tās sastāvā ir bazalta lavas daļiņas. Arī šīs smiltis tiek uzskatītas par unikālām, un paņemt šādu suvenīru no pludmales nebūs atļauts. Vietējā leģenda vēsta, ka tas, kas smiltis aiznesīs no pludmales, tiks nolādēts.

Havaju salās ir arī zaļo smilšu pludmale - "Papakolea Beach", ko dēvē arī par havajiešu briljantu. Paņemot rokās pludmales smiltis, saulē tās laistās dažādos toņos un nokrāsās. Neparasti zaļo krāsu piešķir sīkās pusdārgakmeņa hrizolīta daļiņas. Izvest smiltis no pludmales aizliedz vietējie noteikumi, tāpēc piemiņai tās var tikai nofotografēt vai paturēt atmiņā. Diemžēl okeāna ūdens smiltis no skaistās pludmales skalo nost aizvien intensīvāk un pēc 100 gadiem, iespējams, zaļo smilšu pludmales vairs nebūs.

Materiāla tapšanā izmantota informācija no Thesqeez.com, Telegraph.co.uk un Placestoseeinyourlifetime.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!