Foto: Shutterstock
Jau pavasarī Spānijā var just tveicīgās vasaras tuvošanos. Karstākās saules sezonu gaidot, vietējie ik gadu rīko spilgtus un neaizmirstami jautrus svētkus un festivālus. "Rambler Travel" veidotāji apkopojuši informāciju par septiņām pilsētām Spānijā, kur šopavasar solās būt īpaši interesanta atpūta un izklaide.

Madride

Foto: Pixabay

Ko apskatīt? Spānijas galvaspilsētā pavasaris nāk ar strauju temperatūras kāpumu. Martā diennakts vidējā gaisa temperatūra Madridē ir vien 10 grādu, aprīlī – 12, bet maijā jau +16 grādu pēc Celsija. Nevainojama temperatūra, lai pastaigātos un mierīgi aplūkotu pilsētu. Viena no galvenajām apskates vietām ir tā dēvētais mākslas "zelta trijstūris", ko veido Prado muzejs, Karalienes Sofijas muzejs un Tisena-Bornemisas mākslas muzejs.

Izstaigājiet Madrides laukumu, nofotografējieties ar pilsētas simbolu – lāci pie zemeņu koka, kurš atrodas "Puerta del Sol" laukumā, apsēdieties kādā no daudzajām kafejnīcām Madrides Galvenajā laukumā (Plaza Mayor). Izmantojiet iespēju nobaudīt vīnu un pavakariņot pasaulē senākajā restorānā "Botin", kurš darbojas kopš 18. gadsimta. Starp citu, reiz te viesus apkalpojis spāņu romantiķis – mākslas vecmeistars Fransisko Hosē de Goija.

Jāpiebilst, ka jau drīz uz Madridi tiešos lidojumus no Rīgas piedāvās arī "airBaltic". Vairāk par to, ko apskatīt Madridē, lasiet šeit.

Ko darīt pavasarī?

Maijā Madridē notiek viens no slavenākajiem spāņu festivāliem — Fiestas de San Isidro. Tie ir svētki par godu pilsētas patronam – svētajam Isidoram. Festivāla kulminācija ir 15. maijā – svētā Isidora dienā. Svētku laikā Madrides ielas burtiski uzplaukst – notiek dažādi krāšņi gājieni, tajā skaitā arī kostīmu parāde, ikviens var piedalīties svētku misē, doties uz karnevālu vai vērot ielas teātra izrādes. Tradicionāls festivāla elements ir vēršu cīņas.

Barselona


Foto: Shutterstock

Ko apskatīt? Barselona ir pilsēta, kas nekad neapnīk, jo vienmēr pārsteidz ar kaut ko jaunu. Esot šajā brīnišķīgajā vietā, noteikti jāapmeklē Pablo Pikaso muzejs, kur atrodas teju četri tūkstoši Pikaso radīto mākslas darbu), kā arī jāiziet ģeniālā Antonio Gaudi maršruts.

Tāpat Barselonā jāapmeklē maģisko strūklaku šovs Montžuika kalnā – skats, kā ūdens strūklas maina formu un krāsu Fredija Merkūrīja un Monsetratas Kavaljē izpildītās olimpiskās himnas "Barcelona" pavadījumā, ir itin hipnotisks un iespiežas atmiņā uz ilgu. Gardēži noteikti zina – plānojot savu Barselonas laiku, jāatrod laiks tirgus "La Boqueria" apmeklējumam dzīvīgajā La Rambla ielā. Svaigi sezonas augļi, mutē kūstošs šķiņķis un citas vietējās delikateses, ko var baudīt gan uz vietas, gan nopirkt līdzvešanai.

Ko darīt pavasarī?

Pavasarī Barselona vilina ar vissaldāko festivālu, kura laikā kataloņu pilsētas ielas burtiski nosētas ar konfektēm. Runa ir par svētā Medīra svētkiem, kas notiek 3. martā. Svētku parādes laikā festivāla dalībnieki pārvietojas pa pilsētu bagātīgi izrotātos zirgu pajūgos un izkaisa savā ceļā vairāk nekā 60 tonnas ledeņu. Parādes skatītāji jau laicīgi "bruņojas" ar kārbiņām, lai salasītu saldo cienastu. Svinībās piedalīties drīkst ikviens.

Kā Barselonā izskatās pavasarī un ko šajā pilsētā pasākt, ja atvēlēta vien diena tās apskatei, lasiet šeit.

Valensija


Foto: Pixabay

Ko apskatīt? Senatnīgā Valensija tiek uzskatīta par visspāniskāko pilsētu Spānijā – lai cik paradoksāli tas neizklausītos. Tieši šeit visautentiskāk varot izbaudīt un iepazīt spāņu tradīcijas un mentalitāti. Dodieties uz Koridas muzeju, kas iekārtots vēršu cīņu arēnā. Uzkāpiet 68 metrus augstajā El Miguelete zvanu tornī un izpētiet pilsētas ieliņas no augšas.

Tāpat tūristiem iesaka izstaigāt plašo un ainavisko Malvarosas pludmali vai doties uz Valensijas bioparku, kur mitinās dažādi eksotiski dzīvnieki. Un, protams, laiks jāatvēl centrālajam tirgum, lai tur iemācītos gatavot tradicionālo spāņu paelju, kā arī iegādātos paeljas pannu.

Ko darīt pavasarī?

Pavasarī Valensijā notiek pilsētas lielākais festivāls — "Las Fallas". Ikgadējās svinības par godu svētajam Hosē ik gadu notiek no 15. līdz 18, martam. Šie ir uguns svētki, kuru laikā tiek dedzinātas nevajadzīgās lietas. Festivāla laikā tiek sadedzinātas arī īpaši šim notikumam no papīra masas gatavotas figūras.

Ko vēl apskatīt Valensijā, lasiet šeit.

Granada


Foto: Shutterstock

Ko apskatīt? Andalūzija ir koša un kolorīta province, kas iekārtojusies kalnu fonā. Čigāniskas kaislības, ugunīgi flamenko ritmi, senatnīgas un noslēpumainas ieliņas, kā arī varens cietoksnis – tāda ir Granada.

Pilsētas vizītkarte – majestātiskais Alhambras cietoksnis ar mauru arhitektūru un zaļiem dārziem, kas brīnumainā kārtā līdz mūsdienām saglabājies teju neskars. Alhambras apmeklējumam noteikti jāparedz vesela diena, lai novakarē atgrieztos Granadā un "ienirtu" arābu kvartāla Albazinas (Albayzín) ieliņās, kur brīžiem laika sajūta pazūd. Bet vēlākā vakara stundā izbaudiet flamenko šovu, piemēram, vienā no slavenākajām flamenko "alām" – "La Cueva de la Rocio".


Ko darīt pavasarī?

3. maijā Granadā notiek festivāls "Cruces de Mayo", kur galvenajā lomā ir kristietības simbols – krusts. Šajā dienā pilsētas ielas tiek rotātas ar milzu krustiem, kas gatavoti no grieztajiem ziediem. Svētku dalībnieki dienas gaitā izvēlas skaistāko un krāšņāko kompozīciju. Visa diena tiek pavadīta, līksmojot un svinot.

Seviļa


Foto: Shutterstock

Ko apskatīt? Skaista un bagāta Analūzijas pilsēta, kuras vecpilsētā ļoti viegli var apmaldīties – nelīdz pat karte, jo te tā esot bezjēdzīga, raksta "Rambler Travel".

Seviļā vērts apmeklēt Arheoloģijas muzeju, kas tiek uzskatīts par vienu no labākajiem Eiropā. Tāpat šajā pilsētā var iepazīt viduslaiku vēstures asiņainākās lappuses, proti – inkvizīcijas "ziedu" laikus. No cietokšņa sienām var aplūkot Seviļas panorāmu, bet vakarā jāieplāno flamenko šovs.

Ko darīt pavasarī?

Galvenais pavasara notikums Seviļā – "Semana Santa" jeb Svētā nedēļa pirms Lieldienām. Šī nedēļa tiek atzīmēta visā Spānijā, bet Seviļā – īpaši krāšņi. Semana Santa laikā pilsētas ielās var vērot neskaitāmas reliģiskās procesijas, kā arī īpaši noskaņoties vienam no galvenajiem kristiešu svētkiem.

Toledo

Foto: Pixabay

Ko apskatīt? Toledo ir gleznaina viduslaiku pilsēta ar šaurām, bruģētām ieliņām, masīvām kāpnēm, majestātiskām pilīm un baznīcām. Ielūkojieties senatnīgajā Kristus ielejas kapelā (El Cristo de la Vega), kas būvēta 6. gadsimtā un kurā atrodas neparasts krucifikss.

"Rambler Travel" autori iesaka apmeklēt divas pilis: Kavas pili un Sanservando pili, kā arī saskaitīt visus pilsētas vārtus. Ja Toledo apmeklējuma mērķis ir dižā El Greko mākslas darbu baudīšana, tad taisnā ceļā jādodas uz "Hospital Tavera", muzeju, kur glabājas mākslinieka darbi, kā arī noteikti jāapmeklē El Greko māja, kas atrodas Ebreju kvartālā (La Juderia).

Ko darīt pavasarī?

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē Moras pilsētā, Toledo provincē, notiek grandiozs olīvu festivāls, kas ilgst trīs dienas. Svētki sākas ar festivāla karalienes izvēlēšanu un krāšņu parādi. Pēc tam visa darbība norisinās tirgū, kur var nobaudīt un iegādāties olīvas. Drosmīgākie un pārgalvīgākie piedalās vēršu skrējienā, bet tie, kuriem pie sirds mierīgākas izklaides, var iemācīties gatavot dažādus tradicionālus ēdienus, ieskaitot slaveno olīvu pastu.

Tenerife

Foto: Pixabay

Ko apskatīt? Kanāriju salas ir ievērojamas ar to, ka te vasara ir visu gadu, jo šis spāņu reģions atrodas vienos platuma grādos ar Sahāru. Tieši tādēļ jau aprīlī Tenerifē var mēģināt nosauļoties, jo gaisa temperatūra nereti uzkāpj līdz +20 līdz 24 grādiem. Tie, kuriem sauļošanās neiet pie sirds, var vienkārši baudīt okeāna viļņus, sēžot Las Teresitas pludmales zeltainajās smiltīs – bauda sirdij un lieliski skati.

Starp citu, šīs pludmales smiltis ir īpašas ar to, ka speciāli atvestas šurp no Sahāras tuksneša. Kā zināms, Tenerifē smiltis ir ļoti tumšas, gandrīz melnas – vulkāniskās dabas dēļ. Santakrusā ir daudz vēsturisku apskates vietu. Piemēram, noslēpumainais masonu templis un Tenerifes galvenā baznīca "Iglesia de la Concepción".

Dodieties uz Melno pili – iespaidīgs forts, kas sargāja salas no pirātiem, nofotografējaties pie futūristiskā Auditorio de Tenerife kupola – šis tiek uzskatīts par vienu no galvenajiem salas simboliem, kurš attēlots arī uz pastmarkām.

Ko darīt pavasarī?

No 19. februāra līdz 5. martam Santa Krusā notiek karnevāls, kas tiek uzskatīts par otro vērienīgāko un svarīgāko karnevālu pasaulē – uzreiz pēc slavenā Rio. Santakrusas de Tenerifes karnevāls tiek rīkots jau kopš 15. gadsimta. Svētku laikā ielās dodas krāšņas un iespaidīgas parādes ugunīgu mūzikas ritmu pavadījumā. Divas nedēļas nebeidzama prieka un svinību. Šī neatkārtojamā atmosfēra jāizbauda kaut reizi mūžā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!