Atsaucoties uz International Living (IL), žurnālu un mājaslapu, kas raksta par pensionāru dzīvi un pensionēšanos visā pasaulē, Moving.about.com eksperte Daiana Šmita (Diane Schmidt) izveidojusi to vietu topu, kur būt par pensionāru ir pat ļoti patīkami un ar Eiropas vai ASV pensiju var dzīvot ērti.

Ja grasāties doties pensijā, lūk, sešas labākās vietas, kuru virzienā lūkoties, domājot par mūža nogali.

Beliza

Foto: Privātais arhīvs

Beliza ir neliela valsts Centrālamerikas austrumu krastā pie Karību jūras. Valsts valoda Belizā ir angļu valoda. Šī gan nav pati lētākā no Karību jūras valstīm un nekustamais īpašums tur maksā tikai nedaudz lētāk nekā Eiropā, ASV vai Kanādā piekrastes zonā, tomēr ikdienā nepieciešamie pakalpojumi ir lētāki nekā daudzviet rietumu pasaulē.

Belizas nenoliedzams trumpis ir brīnišķīgais klimats. Tā atrodas pie Karību jūras, dienvidos no Meksikas. Valsts bagātība ir brīnišķīgās pludmales un mazās pilsētiņas kas gluži kā pērles virtenē izvietojusās gar piekrasti un ir ideāli piemērotas laiskai dzīves baudīšanai. Turklāt IL atzīmē, ka valstī ir droša banku sistēma, kas aizsargā ārvalstu investorus.

Un tas vēl nav viss. Belizā darbojas programma "Kvalificēti pensionāri" (Qualified Retired Persons), kas ļauj pensionāriem importēt dažādas lietas, nemaksājot nodokļus. Netiek piemēroti nodokļi ienākumiem, kas tiek gūti no ārvalstīm. Tā ir visai interesanta ideja, ko, iespējams, vērts izpētīt: www.belizeretirement.org.

Brazīlija

Foto: Shutterstock

Valsts, ko pirmo reizi vada sieviete prezidente un statistika rāda, ka tās ekonomika aug. Tomēr, kā vēsta IL, nekustamo īpašumu cenas piekrastes rajonos vēl joprojām nav pārlieku augstas. Bieži tie ir pat krietni lētāki nekā Meksikā vai jau minētajā Belizā.

Ņemot vērā Brazīlijas ekonomisko izaugsmi, šāds īpašums var būt arī laba nākotnes investīcija. Turklāt šī ir valsts ar bagātu kultūru, neatkārtojamu dabu un ainavām, ļoti draudzīgiem cilvēkiem un daudz ko citu, kas ļaus pilnībā izbaudīt dzīvi pensijā.

Vairāk par Brazīliju lasiet šeit.

Kostarika

Pēc IL datiem Kostarika ir vieta ar vienu no labākajiem dzīves apstākļiem un to izaugsmes iespējām, kā arī ar izcilu vispārējo veselības aprūpi. Tā ir lieliska vieta, kur apmesties uz dzīvi pensijas gados.

Kostarika ir ekonomiski stabila valsts ar stiprām demokrātijas tradīcijām, un, kas nav mazsvarīgi, brīnišķīgām pludmalēm un ideālu klimatu tiem, kam patīk silts un saulains laiks. Gar krastu ir izvietojušies mājīgi ciemi.

Tomēr jāsaka, ka Kostarika ir viena no dārgākajām Centrālamerikas un Dienvidamerikas valstīm. Protams, dzīvošanas izmaksas tajā ir krietni zemākas nekā ASV vai Eiropā. Ļoti ērtai un patīkamai dzīvei šeit mēnesī nepieciešami 1000 – 2000 ASV dolāri, aprēķinājis IL.

Ekvadora

Ekvadora pēdējā laikā daudz darījusi, lai radītu labas atpūtas vietas tēlu un arī LI atzinusi tās pilsētu Kuenku (Cuenca) par labāko vietu pasaulē, kur pavadīt vecumdienas. To ieskauj vulkāni un zaļi kalni, klimats pilsētā ir silts, tai ir bagāta vēsture, interesanta arhitektūra, kā arī tā ir visai lēta vieta, kur dzīvot – gada dzīvošanas izmaksas ir ap 17 tūkstošiem dolāru, lai dzīve būtu tiešām ērta.

Turklāt šajā vietā ir ļoti laipni un viesmīlīgi cilvēki. Tāpat valstī ir daudzveidīga ekosistēma un bagāta augu un dzīvnieku valsts – tā robežojas ar Amazoni un Galapagu salām, kas, iespējams, ir pasaules interesantākā ekosistēma.

Francija

Ja vecumdienām meklējat vietu, kur ir gards ēdiens un lieliska veselības aprūpe, jādodas uz Franciju. Tā esot labākā vieta, kur ārzemju pensionāriem dzīvot, tomēr nepieciešama veselības apdrošināšana.

Francija slavena ar savu bagāto kultūru, pilsētām ar maigo klimatu un, protams, pasaules slavenāko virtuvi.

Turklāt Francijā nekustamo īpašumu daudzviet varot iegādāties arī lētāk par 100 tūkstošiem eiro, kas daudz neatšķiras pat no Latvijas iekārojamākajām vietām.

Par Franciju vairāk lasiet šeit

Itālija

Foto: Shutterstock

Kā Itālijas trumpjus IL min vienu no 10 pasaules labākajām veselības aprūpes sistēmām, turklāt te pieejama arī bezmaksas veselības aprūpe.

Bagāta kultūra, izcila virtuve, vīni un brīnišķīgs klimats – tas viss ir pieejams Itālijā. Nekustamo īpašumu cenas ļoti atšķiras atkarībā no to atrašanās vietas. Kā labākās vietas, kur iegādāties īsti itālisku mājvietu, IL iesaka Toskānu un Amalfi piekrasti.

Vairāk par Itāliju lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!