Šodien, 15. septembrī, ir Starptautiskā Demokrātijas diena. Pērn Norvēģija tika atzīta par pasaules demokrātiskāko valsti un ikgadējā valstu vērtējumā ieguva 9.93 punktus no 10. Tāpat 2013. gadā Starptautiskajā laimes reitingā tās iedzīvotāji atzīti par otrajiem laimīgākajiem pasaulē, turklāt noziedzības līmenis Norvēģijā ir neticami zems. Tā kā šī ziemeļu zeme nemaz nav tālu no Latvijas, un vairākas aviokompānijas piedāvā tiešos reisus uz Norvēģiju, lūk, piecas aktivitātes, ko vērts izmēģināt troļļu zemē

Makšķerēšana vai pārgājieni


Norvēģija noteikti ir viena no skaistākajām vietām pasaulē ar brīnišķīgiem fjordiem, mežonīgu dabu, senu kultūru un interesantiem cilvēkiem. Jā, tā nav lēta zeme, bet tur iztērētā nauda ir tā vērta, un nebūt par visu skaisto nav jāmaksā. Piemēram, Norvēģijā ikviens bez maksas un īpašiem ierobežojumiem drīkst izmantot neapstrādātās zemes, lai celtu telti naktsmītnei, neprasot nevienam atļauju. Protams, pēc sevis viss ir jānovāc un jāatstāj tā, lai arī nākamie ceļotāji varētu izbaudīt skaistās vietas.

Norvēģija ir viens no makšķernieku iecienītākajiem galamērķiem pasaulē, jo tās iekšzemes un īpaši jūras ūdeņos čum un mudž lielas un mazas zivis. Tur iespējama visdažādāko veidu makšķerēšana. Viss, kas nepieciešams relaksējošai atpūtai pie ūdens, ir makšķerēšanas piederumi un noīrēts namiņš vai teltis un nometnes vieta, kur lomu pagatavot un pārnakšņot, jo zivis parūpēsies par izklaidi un vakariņām.

Protams, pirms doties turp, jāiepazīstas ar valsts noteikumiem makšķerniekiem

Tāpat Norvēģijā ir plašs labiekārtotu pārgājienu maršrutu tīkls ar brīnišķīgām takām unn jaukiem namiņiem aktīvās atpūtas cienītājiem. Pats iecienītākais pārgājienu maršruts ir uz Preikestolen jeb kanceles klinti Rogalandā, no kurienes paveras satriecošs skats uz fjordu. Protams, tas nav maršruts vārguļiem, jo kāpiens aizņems vismaz četras līdz sešas stundas.

Nacionālā izklaide slēpošana


Norvēģijā slēpošanas sezona ilgst vairāk nekā sešus mēnešus gadā un šajā laikā tur pieejamas augstas kvalitātes sniegs, kā arī izcilas kalnu slēpošanas trases.
Turklāt pat iestājoties pavasarim, iespējams atrast vietas, kur slēpot visas vasaras garumā. Trīs lielākie vasaras slēpošanas kūrorti Norvēģijā ir: Stryn, Galdhøpiggen (Norvēģijas augstākā kalna nogāzē) un Fonna ledājs.

Tāpat Norvēģijā ir arī neskaitāmas izcilas distanču slēpošanas trases ikvienai gaumei, turklāt tās ir bez maksas, jo distanču slēpošana ir viens no populārākajiem sporta veidiem valstī un bieži par šīs zemes iedzīvotājiem pat joko, ka tie piedzimst ar slēpēm kājās - lai atceramies kaut vai iepriekšējās ziemas olimpiskās spēles, kur gandrīz visās ar slēpošanu saistītajās distancēs medaļas ieguva norvēģu sportisti.

Fjordu apskate


Tie, kas braukuši kruīzā pa Norvēģijas fjordiem, parasti atzīst, ka bijis grūti aiziet gulēt, jo žēl aizvērt acis un beigt baudīt satriecošo skatu aiz loga. Kruīzus pa šo reģionu piedāvā daudzas kompānijas, un tie sākas gan Dānijā, gan pašā Norvēģijā un citur.

Tomēr arī nedodoties lielā ceļojumā ar kuģi, vērts apsvērt iespēju vismaz dienu baudīt skaistos skatus, braucot ar kuģīti pa fjordiem. Valsts tūrisma portāls, piemēram, piedāvā doties braucienā ar nelielu kuģīti un apskatīt Hardangerfjordu, ko sauc arī par fjordu karalieni. Kuģu piestātni un Bergenas un Vosas pilsētas savieno autobusu maršruts, bet tālāk ar kuģi jau iespējams apbraukāt vairākas nelielas ostas pilsētas.

Tāpat interesants veids, kā apskatīt fjordus, ir braukšana ar kanoe laivām, ko aktīvās atpūtas centros un kempingos iespējams izīrēt.

Safari un dzīvnieku vērošana


Safari tūre Norvēģijā būs neaizmirstams piedzīvojums ikvienam – tā ir iespēja tuvumā apskatīt karaliskos krabjus, kuru spīļu kopējais garums var būt gandrīz metrs, aplūkot tuvumā ziemeļbriežus un savvaļas vēršus, aļņus un visdažādākos putnus.

Norvēģijā iespējams doties safari arī ar sniega močiem, suņu pajūgā un kvadracikliem, kas piešķir īpašu azartu un adrenalīna devu. Interesanti, ka šis ir ļoti populārs dabas tūrisma veids un safari brauciena veidā iespējams aplūkot gan karaliskos ērgļus, gan vaļus, muskusvēršus un daudzus citus dzīvniekus.

Ziemeļu tālākais punkts un sāmi 


Sāmus reizēm mēdz dēvēt arī par lapiem, bet viņiem pašiem labāk patīkot pirmais variants. Viņi ir Norvēģijas pirmiedzīvotāji, kas mitinās Skandināvijas, tostarp Norvēģijas, ziemeļos. Domājams, ka pirmie sāmi tur ieradušies jau pirms 11 tūkstošiem gadu. Tūristi šīs tautas pārstāvjus visbiežāk sastop ceļu malās, tirgojam suvenīrus – krāsainos tautiskos apģērbus, ziemeļbriežu ādas, skaistus adījumus un tamlīdzīgas lietas. Tomēr vislabāk sāmu kultūru un paražas var iepazīt Sapmi kultūras parkā, kur iespējams nobaudīt gan sāmu ēdienus un dzērienus, gan iepazīt viņu labākos draugus un apgādniekus ziemeļbriežus, kā arī iegādāties suvenīrus un satikt pašus sāmus.

Sāmu galvaspilsēta ir Karasjoka, kurā ir trīs tūkstoši iedzīvotāju, un no rudens līdz pavasarim tajā mitinās arī aptuveni 60 tūkstoši ziemeļbriežu. Šajā pilsētā ir arī Norvēģijas sāmu parlaments, kā jau demokrātiskākajā valstī pienākas.

Jāpiebilst, ka Norvēģijas ziemeļi ir skarba vieta, tomēr arī mežonīgi skaista. Paši norvēģi ļoti lepojas ar savām dabas bagātībā, kas liek aizrauties elpai. Viens no brīnišķīgākajiem ziemas piedzīvojumiem noteikti ir ziemeļblāzma. 

Savukārt Eiropas tālāko ziemeļu punktu jeb Nordkapu (North Cape) ieteicams apmeklēt vasarā, kad tur valda porālā diena, un visu diennakti iespējams apskatīt "zemes malu".Tur var novērot gan vaļus, gan leduslāčus un citus brīnišķīgus dzīvniekus. Katru ziemu šājā reģionā, Altā, no jauna tiek uzbūvēta ledus viesnīca Sorrisniva Igloo Hotel, kurā ir gan guļamistabas, gan bārs un kāzu kapella. No turienes tiek piedāvātas arī ziemeļblāzmas vērošanas tūres.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!