Odesa ir Ukrainas trešā lielākā pilsēta, kas atrodas blakus Melnajai jūrai. Vasarā to piepilda atpūtnieku smiekli, vietējo asprātības un laiskā brīvdienu gaisotne. Ne velti to mēdz dēvēt par Ukrainas vasaras galvaspilsētu. Lūk, dažas no Odesas interesantākajām un ievērojamākajām vietām.

Šarmantā piejūras pilsēta dibināta 1794. gadā un ir salīdzinoši jauna, ja ņem vērā, ka Ukrainas galvaspilsētai Kijevai ir vairāk nekā 1000 gadu, bet Ļvivai – 800. Tomēr arī Odesai ir ko piedāvāt gan vēsturiskas arhitektūras, gan Melnās jūras gardumu cienītājiem. Tieši tādēļ tur var sastapt ceļotājus no visas pasaules. Turklāt šīs pilsētas iedzīvotāji ir plaši pazīstami ar savu lielisko humora izjūtu.

Ko apskatīt Melnās jūras pērlē Odesā?

Potjomkina kāpnes

Rīgā dzimušais izcilais režisors Sergejs Eizenšteins filmā "Bruņukuģis "Potjomkins"" ir padarījis slavenu vienu no Odesas arhitektūras elementiem - Potjomkina (kādreiz Rišeljē) kāpnes. Tās atrodas gleznainā vietā un no tām paveras skats uz Odesas ostu. Šīs kāpnes ir viens no pilsētas simboliem. Tās būvētas 19. gadsimtā un sastāv no 192 pakāpieniem.

Turpat, kāpņu augšgalā, ir arī vienam no Odesas dibinātājiem, hercogam Rišeljē, veltīts piemineklis.

Odesas Opera un balets

Šis ir vēl viens objekts, kas noteikti jāapskata, esot Odesā. Operas nams celts 1887. gadā baroka stilā. Tā ir eleganta celtne, kas apbur apmeklētājus ar savu vērienu un greznību. Turklāt tā ir slavena ar unikālu akustiku. Odesas Operu bieži iekļauj Eiropas skaistāko opernamu sarakstos, bet pats galvenais ir tās mākslinieki un šikie starpbrīži. Tāpēc, ja rodas tāda iespēja, kādā no ceļojuma vakariem, noteikti dodieties uz izrādi.

Odesas katakombas

Šī ir vieta, kas piedāvā ikvienam atklāt pazemes labirintu noslēpumus. Eju tīkls atrodas zem pilsētas, un tiek uzskatīts, ka katakombas ir tikpat vecas kā pati Odesa. Tās esot izmantojuši zagļi un laupītāji, lai slēptos no likumsargiem, savukārt Otrā pasaules kara laikā pazemes ejas bijušas patvērums partizāniem.

Pie to ieejas ir iespaidīgs piemineklis. Mūsdienās katakombas var apskatīt ikviens, dodoties gida vadītā ekskursijā.

Deribasova ielas

Bāri, kafejnīcas, kiosks ar Vīnes desiņām - brīžiem šķiet, ka visa pilsētas dzīve koncentrējusies tieši šeit. Vasaras sākumā te reibinoši smaržo liepas, kādreiz to vietā bijušas akācijas - viens no Odesas simboliem, līdz pagājušā gadsimta 60. gados kāds no vietējiem varasvīriem izdevis pavēli tās iznīdēt. Bet garu jau nevar iznīdēt – šī vēl joprojām ir pilsētas sirds.

Gods "12 krēsliem"

Deribasova ielas vienā malā ir pilsētas dārzs ar vientuļo krēslu pieminekli slavenajam romānam "Divpadsmit krēsli". Šī ir viena no fotografētākajām Odesas vietām un vēl viens pilsētas simbols, kas jāredz. Turklāt pastāv ticējums, ka, ja kaut ko, šeit sēžot, vēlēsies, tas piepildīsies. Bet grāmatas galvenā varoņa, dižā kombinatora Ostapa Bendera skvērs un bronzas soliņš, uz kura sēž viens no savulaik leģendārākajiem pilsētas iemītniekiem, aktieris un dziedātājs Leonīds Utjosovs, atrodas nedaudz tālāk.

Delfinārijs "Nemo"

Foto: Shutterstock

Šis ir populārs izklaides objekts pilsētā. Runā, ka delfīnu izrāde patīkot apmeklētājiem no 1 līdz pat 99 gadu vecumam. Lai nu kā būtu, ik dienu delfinārijā notiek izrādes, kā arī tiek piedāvāts peldēties baseinā kopā ar gudrajiem dzīvniekiem. Tāpat šajā vietā tiek ārstēti pacienti, kam varētu palīdzēt delfīnterapija.

"Privoz" tirgus

"Privoz" tirgus ir Odesas leģenda, neatņemama pilsētas kolorīta daļa, kurā jāiegriežas arī, ja neko nenopērkat. Tomēr šeit var iegādāties gandrīz jebko, un arī dzirdēt slaveno "Odesas valodu" un tirgošanos, izbaudīt krāsaino sabiedrību un garu, kas valda pilsētā. Šeit pieņemts nogaršot labumus, pirms tos pērkat. Turklāt, ir teiciens – ja neesat bijuši "Privoz" tirgū, tad neesat redzējuši īsto Odesu.

Arkādija

Arkādija (Arcadia) ir populārs atpūtas kompleksu rajons. Tur ir labākās pludmales, restorāni un naktsklubi pilsētā. Dienas laikā te var baudīt Melnās jūras klātbūtni un iespējas, bet vakarā ieturēties kafejnīcās, baudot šejienes virtuvi, un pēc tam izdejoties naktsklubā – populārākie no tiem ir "Ibiza", "Itaka" un citi.

Praktiska informācija

Odesa ir universitātes pilsēta un mājvieta visas Dienvidukrainas kultūras un zinātnes dzīvei. Tur atrodami vadošie zinātnes centri, 14 universitātes un vairāk nekā 25 tehniskās, kā arī divas medicīnas koledžas un citas izglītības iestādes.

Lielākoties pilsētā visi runā krieviski, lai arī oficiālā valoda ir ukraiņu.

Latvijas iedzīvotājiem, lai dotos uz Ukrainu nav nepieciešamas vīzas. No Rīgas uz šo dienvidu pilsētu tiešo reisu gan nav, bet iespējams lidot ar pārsēšanos, piemēram, Kijevā, Minskā vai Vīnē.

Materiāla tapšanā izmantota informācija no "Wowtravel.me", "Anothertravelguide.com" un "Greentourua.com".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!