Foto: Shutterstock

Katrs ceļojums ir īpašs, un gatavošanās tam tieši tāpat – prātā noteikti ir nebeidzami garš saraksts ar līdzi ņemamajām mantām, apskatāmajām vietām un citiem svarīgiem punktiem, taču, piemēram, dodoties uz tik neparastu vietu kā Ķīna, jāņem vērā dzīvošanas principi, kas reizēm var būt arī atšķirīgi. Ja arī tu kādreiz dzīvē gribētu aizbraukt tieši uz šo zemi, piedāvājam iepazīties ar lietām un faktiem, kuras vērts pirms tam zināt.

"World Nomeds" ziņo, ka Ķīnā ir dažādas lietas un noteikumi, par kuriem ceļotāji sāk domāt tikai pēc apmeklējuma – kāpēc neizdarīji to, neiemācījos šo un nepaskatījos tur? Eiropiešiem Ķīna ir kaut kas pavisam neredzēts un neparasts, tāpēc arī ikdiena tur rit nedaudz citādāk nekā pie mums.

Pirmkārt, svarīgi vietējā rakstībā pārrakstīt/ izprintēt uz lapiņas vietas nosaukumu, kurā plānots palikt. Nekas nevar būt nepatīkamāks par nonākšanu pavisam citā vietā nekā plānots, jo, iespējams, taksists tik labi neorientējas angļu valodā. Šādā vietā izvairīsies no nepatīkamiem pārsteigumiem un ne tik pozitīva pirmā iespaida par valsti.

Otrkārt, valoda daudziem var kļūt par nepārvaramu barjeru, tāpēc tie, kuri bijuši ceļojumā uz šo zemi, teic, ka noderīgi iemācīties pāris frāzes, un viena no tām ir – "Kur atrodas tualete?" jeb "Cesuo zai nali?" Tāpat noderīgi būtu arī kaut kur somā turēt tualetes papīru, jo daudzās vietās tā vienkārši nav.

Kas pie mums tiek uzskatīts par nelāgu un pat kaitinošu ieradumu, Ķīnā tiek saukts par kaut ko gluži pretēju. Ja pusdienās tiek paņemta zupa, ieteicams to strēbt īpaši skaļi, jo pēc tā pavārs varēs konstatēt, ka ēdiens patiesi "gājis pie sirds". Pretēju rīcību jeb ēšanu klusumā viņi var uzskatīt par necieņas izrādīšanu, un ēdienreizi pārvērst ne visai pozitīvā pieredzē.

Foto: Shutterstock

Iekāpjot taksī, turies cik stipri vien vari, braukšanas maniere tur ir daudz savdabīgāka, pareizāk teikt – vienkārši citāda. Priekšroka vienmēr uz ielas ir mašīnām, tāpēc arī gājējiem jābūt ārkārtīgi uzmanīgiem.

Tāpat cenu "kaulēšana" šeit ir pilnībā saprotama un pieņemama. Sākumā, iespējams, ar šo varētu būt problēmas, taču pārmaksāt nevēlas neviens, tāpēc būs vien jāpārkāpj sev un jāpielāgojas esošajiem principiem. Ja plānots doties uz Lielo Ķīnas mūri ziemas periodā, nedrīkst aizmirst par siltu apģērbu – tur būs auksts, rēķinies!

"Earthtrekkers" raksta, ka daudzās Ķīnas kafejnīcās nav salvešu, tāpēc noderīgi kabatā vienmēr turēt savas. Iedomājies, ja tev jāmielojas ar nūdeļu zupu, ēdot to ar irbulīšiem, zupa noteikti nopilēs, tāpēc salvešu palīdzība būs patiesi nepieciešama.

Ja nepārzini ķīniešu valodu, saprast, ko piedāvā konkrētais restorāns, būs ārkārtīgi sarežģīti. Ieteikums – izvēlēties vietas, kurās ēdieni ir uzzīmēti! Izvairīsies no liekām problēmām un iegūsti vismaz kaut nelielu priekšstatu par to, kā izskatīsies tava maltīte.

Tāpat cilvēkiem, kuriem ir gaiša ādas un matu krāsa jārēķinās ar pastiprinātu cilvēku uzmanību – nebūt pat liels pārsteigums, ja daudzi steigs klāt arī nofotografēties.

Par dažādām apskates vietām Ķīnā, kuras apskatīt tur viesojoties pirmo reizi, atradīsi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!