Foto: Shutterstock
Maija sākums Latvijā viennozīmīgi paiet hokeja zīmē, ļoti daudzi kaislīgi fani arī šogad devušies uz Ķelni atbalstīt savējos. Ko apskatīt un izbaudīt šajā senajā Vācijas pilsētā, ko varenu padarījuši jau romieši?

Ķelne ir skaista un sena pilsēta, kur netrūkst arī iepirkšanās un izklaižu iespēju. Ja plānojat brīvā brīdī apmeklēt veikalus, tad jau pie slavenā Ķelnes doma sākas divas gājēju ielas, kas gluži vai piebāztas ar lielākiem un mazākiem veikaliem, kam pa vidu ir arī gardum gardas beķerejas un nelielas kafejnīcas.

Promenādes Reinas abos krastos būs īstā vieta, kur pa dienu atpūsties un baudīt pavasara saules starus, kā arī iemalkot kafiju, vietējo alu vai turpat pie Ķelnes esošajos laukos augušo vīnogu vīnu.

Foto: DELFI

Ja laiks atļauj, varat ar tramvaju aizbraukt arī līdz skaistajai Brīles (Brühl) pilij, ko ieskauj iespaidīgs parks, kuru var apskatīt bez maksas. Arī pati Brīle ir neliela un mājīga pilsētiņa vien dažu kilometru attālumā no Ķelnes.

Lūk, vēl citas idejas, ko apskatīt Ķelnē.

Uzkāpiet Ķelnes doma tornī

Foto: Shutterstock

Ķelnes doms ir pilsētas simbols, kas saglabājies cauri laikiem. Pat Otrajā pasaules karā, kad visu Vāciju gluži vai nolīdzināja līdz ar zemi, doma baznīcu sabiedrotie saudzēja. Tā nu iespaidīgā celtne Reinas krastā slejas arī šodien. Un ir vērts uzkāpt 509 pakāpienus, lai paraudzītos no šī UNESCO pasaules mantojuma objekta torņa uz visu pilsētu. Mūsdienās šī ir otrā augstākā Ķelnes celtne.

Maksa par iespēju uzrāpties baznīcas tornī ir trīs eiro, un skats noteikti ir iztērētās naudas vērts. Pašas baznīcas apskate ir bez maksas, bet ekskursija gida pavadībā izmaksās četrus eiro.

Vasaras sezonā no maija līdz oktobrim katedrāle ir atvērta ik dienu no pulksten 6 līdz 21, bet tornī var kāpt līdz pulksten 18.

Pēc tam var doties pāri dzelzceļa tiltam, kas apkārts mīlētāju atslēgām (variet pievienot arī savu), un palūkoties uz iespaidīgo baznīcu no otra krasta.

Adrese: Domkloster 4

Saēdieties saldumus Šokolādes muzejā

Foto: Shutterstock

"Schokoladenmuseum" jeb Šokolādes muzejs Ķelnē ir vieta, kurp noteikti jāaiziet kārumniekiem. Tas atrodas vecajā kuģu piestātnē Reinas krastā, tieši pie pašas vecpilsētas. Tā ir pavisam reāla iespēja iepazīt Villija Vonkas pasauli.

Te var uzzināt vairāk gan par šokolādes vēsturi, gan kakao pupu ceļu līdz saldajam gardumam, konkrētāk, – "Lindt" šokolādes tāfelītei. Kad viss izzināts, arī apmeklētāji var izmēģināt roku šokolādes gatavošanā. Meistarklases ilgst aptuveni trīs stundas un var izmaksāt no 35 līdz 85 eiro par cilvēku atkarībā no grupas lieluma (līdz 12 cilvēkiem). Lai piedalītos meistarklasē, iepriekš jāpiesakās.

Adrese: Am Schokoladenmuseum 1A

Izbrauciet ar kuģīti pa Reinu

Foto: Shutterstock

Reina ir Vācijas galvenā upe. Un Ķelnei tā ir galvenā artērija. Latviešiem, pirmo reizi ieraugot šo rosīgo ūdens ceļu, pārsteigumu rada dzīvā satiksme – daudzās, lielās baržas ar visdažādākajām precēm, materiāliem automašīnām un daudz ko citu. Turpat kursē arī daudzi izklaides kuģīši un upes kruīza kuģi. Izbraucot ar kādu no tiem, var ieraudzīt pilsētu no pavisam cita skatu punkta. Ja izvēlaties upes kruīzu, tad iespējams apskatīt ne tikai pašu Ķelni, bet arī, piemēram, Koblencu, Lorolejas klinti un Mozeles ieleju (maršruti ir ļoti dažādi).

Bet parastā kuģīša izbraucienā redzēsiet gan vecpilsētu, gan Reinas promenādi, gan apskatīsiet moderno Rheinauhafenas rajonu – kuģīši piestāj dažādās pilsētas vietās pilsētā, arī turpat pie centrālās stacijas un katedrāles. Lielisks ir arī nakts izbrauciens, kad var izbaudīt izgaismoto pilsētu, malkojot, piemēram, vietējo Riesling vīnu.

Parasti izbrauciena cena būs no 10 līdz 20 eiro, atkarībā no tā, kādu maršrutu un piedāvājumu uz kuģa izvēlēsieties.

Izveidojiet paši savas smaržas jeb odekolonu

Foto: Shutterstock

Kurš gan kaut reizi nav dzirdējis kaut ko par odekolonu. Bet ne visi zina, ka šis smaržūdens nosaukums, kas jau kļuvis par sugas vārdu, patiesībā nozīmē Ķelnes ūdens jeb "Eau de Cologne". Protams, ka šo šķidrumu var nopirkt ikvienā pilsētas suvenīru veikalā, bet, ja dosieties uz "4711", varēsiet uzzināt daudz ko jaunu par smaržu vēsturi muzejā, kur ir plaša ekspozīcija par slaveno smaržūdeni, ko te ražo jau vairāk nekā 220 gadus.

Meistardarbnīcā var radīt arī pats savu smaržu pudelīti. Darbnīcas ir publiskas un nodarbības ilgst vienu stundu. Tās notiek vācu valodā ik ceturtdienu pulksten 15. Tiek piedāvātas arī privātas apmācības angliski, bet tām gan pirms tam jāpiesakās.

Adrese: Glockengasse 4

Nobaudiet Ķelnes slaveno alu

Foto: Shutterstock

Otrs mērķis, kur ķelnieši izlēmuši lietot savu ūdeni, ja neskaita odekolona ražošanu, ir slavenais vietējais alus jeb "Kölsch". Tas 1918. gadā pirmo reizi tapa "Sünner" alusdarītavā, bet tikai 60. gados ieguva īsti lielu popularitāti.

Tagad šo alu ražo 13 alusdarītavās Ķelnē, teikts "Skyscanner" ceļojumu blogā. Bārā tas izmaksās 3 līdz 3,5 eiro par puslitru (hokeja čempionāta laikā, iespējams, cenas var būt augstākas).

Ķelnes zooloģiskais dārzs un dzīvnieku parks

Foto: Shutterstock

Ķelnē ir liels un interesants zoodārzs, kur ērti var nokļūt, braucot ar tramvaju. Zoodārzā mīt gan tādi eksotiski dzīvnieki kā nīlzirgi un ziloņi, gan pingvīni un arī visdažādākie akvāriju iemītnieki, kā arī daudzi citi. Interesanti, ka ik dienu putni un dzīvnieki tiek publiski baroti. Pulksten 10. 45 un 15.30 vērts pulcēties pie pingvīnu mītnes, kur šie solīdie putni ieturēs maltīti, 11.30 un 16.00 publiskā barošana notiek jūras lauvu aplokā, bet pulksten 15.00 baro piranjas. Ar visiem publiskās barošanas laikiem var iepazīties šeit.

Zoodārzs strādā visu gadu un tā ieejas biļete maksā 19,50 eiro uz visu dienu (bērniem 9 eiro).

Adrese: Riehler Straße 173

Foto: Shutterstock

Turpat pie zoodārza ir arī gaisa vagoniņi, ar ko var pārbraukt pāri Reinai un no kuriem paveras skaists skats uz pilsētu.

Jāpiebilst, ka Ķelnē ir arī dzīvnieku parks, kas atrodas citā pilsētas daļā – Lindentāleras dzīvnieku parkā mīt vairāk nekā 500 dzīvnieku sugas no visas pasaules. Turklāt ieeja tajā ir bez maksas, bet paša parka ideja ir nebūt tradicionālam zoodārzam, tāpēc tur dzīvniekus var gan barot, gan paglaudīt, gan apskatīt pavisam tuvu – piemēram, briežus, ēzeļus, ponijus, kazas, pāvus un daudzus citus.

Adrese: Lindenthaler Tierpark, Kitschburger Str.

Siltumapgādes tunelis

Viens no vislabāk glabātajiem noslēpumiem Ķelnē ir pilsētas siltumapgādes tunelis, kas atrodas 100 soļus zem zemes un ved zem Reinas līdz pat Breslauera laukumam (Breslauer Platz). 461 metru garais tunelis zem upes tiek uzskatīts par sava laika inženiertehnikas sasniegumu, un tas patiks ikvienam, kas jūt inženieri sevī.

Ieeja tajā atrodas aiz Hoencolernu (Hohenzollern) tilta, labajā krastā. Vairāk informācijas šeit.

Ludviga laikmetīgās mākslas muzejs

Foto: Shutterstock

Ja esat modernās mākslas cienītāji, Ludviga muzejs Ķelnē ir vieta, kurp noteikti jādodas. Jau no ārpuses tas ir labi pamanāms un atrodas tieši līdzās Ķelnes domam. Muzeju uzbūvēja 1976. gadā pēc arhitektu Petera Busmaņa un Godfrīda Hāberera projekta. Tas ir neregulāras formas, no metāla un stikla, vairākos stāvos ar iespaidīgām galerijām.

Ludviga muzeja kolekcijā ir gan visi slavenākie vācu modernās un laikmetīgās mākslas darbi, gan tādu meistaru kā Endija Vorhola, Roja Lihtenšteina, Salvadora Dalī un daudzu citu darbi.

Adrese: Heinrich-Böll-Platz

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!