Foto: DELFI
Nacionālie parki it visā pasaulē piesaista ar savu neskarto un pārsteidzošo dabu. Dabas parki viennozīmīgi ir lielisks veids, kā atklāt vēl neredzētas vietas, redzēt dabas skaistumu, kā arī atpūsties no ikdienas steigas pilsētā. Eiropā ir vairāki nacionālie parki, kuri pārsteidz ne tikai ar savu skaistumu, bet arī ar augu un dzīvnieku daudzveidību tajos.

Piedāvājam apskatīt vienus no skaistākajiem nacionālajiem parkiem Eiropā, pie kuriem viennozīmīgi pieder arī Latvijas nacionālie parki.

Švarcvaldes nacionālais parks Vācijā

Foto: Shutterstock


Šis ir lielākais nacionālais parks Vācijā, kas atrodas valsts dienvidu daļā. Nacionālais parks ir pārsteidzošs ar daudzajiem kalniem, klinšu veidojumiem, floras un faunas bagātību. Parkā ir izveidotas pārgājienu takas, kas palīdzēs baudīt skaisto dabas ainavu. Švarcvaldes pārgājienu maršruti ved augšup un lejup, kopā 285 kilometru garumā, tāpēc, dāmas, augstpapēžu kurpes šoreiz atstājiet mājās! Uzkāpjot augstākā vietā, meži tik tiešām izskatās tumši zaļganā, vietām pat melnā krāsā.

Jauki, nelieli ciemi kā Triberga, Kinciga un Kalve ir tieši tik skaisti, cik spējat iedomāties un tajos ir daudz vietu, kur iegādāties tradicionālos vietējo amatnieku darinātos pulksteņus ar dzeguzi un citus koka darinājumus.

Foto: Shutterstock

Ieeja nacionālajā parkā ir bezmaksas.

Švarcvalde nav melnā krāsā, kā varbūt liktos, tulkojot tās nosaukumu no vācu valodas. Tā ir neskarta daba – mistiska, vientuļa un reizē krāsaina.

Švarcvaldes iepazīšanu var sākt pie Pforcheimas dzelzceļa stacijas, tās galamērķis atrodas Bāzelē, bet Rietumu trase ir viena no visvecākajām pārgājienu takām visā Vācijā. To 1900. gadā radījis "Schwarzwald " klubs. Gleznaino, mežu un kalnu ieskauto ceļu mēdz salīdzināt ar šeit radīto šokolādes, putukrējuma un ķiršu torti – tas esot tikpat spilgts un gaisīgs. Tālāk seko Murgtala ieleja. Ceļš pa šo ieleju vijas vairāk nekā 22 kilometru garumā un stiepjas pat tūkstoš metru augstumā.

Daudzi ceļotāji secinājuši, ka Švarcvalde līdzinās Kanādai – arī te, cik tālu vien acs redz, plešas nebeidzami meži. Nav ne ceļu, ne māju, ne civilizācijas. Nav dzirdami arī ierastie trokšņi – ir tikai vējā šalcoši koki, noslēpumaina čaboņa un citas meža skaņas.

Maršrutā var apskatīt arī mistiskos ezerus, kuros atspoguļojas savvaļas dabas spēks. Ledāju atstātie ūdeņi ieplakās sagūluši kā mirdzošas, visu redzošas acis. Viens no slavenākajiem Švarcvaldes ezeriem ir Mumelzē (Mummelsee), kas atklāts pagājušā gadsimta sākumā. Bet Glāsvaldzē (Glaswaldsee) ezers ir kontrastu pilns, tajā ir miers, klusums un siltums, taču reizē arī kas mistisks. Izbaudiet peldi starp debesīm un kokiem!

Pēc garajām pastaigām Švarcvaldē jums noteikti negribēsies atgriezties civilizācijā, vien nogurušās, smeldzošās kājas prasīs savu.

Plašāku informāciju par nacionālo parku var sameklēt Švarcvaldes nacionālā parka mājaslapā.

Augstā Tauerna nacionālais parks Austrijā

Foto: Shutterstock

Augstā Tauerna (Hohe Tauern) nacionālais parks atrodas Austrijas augstākajā kalnā, valsts rietumu daļā. Skaisto nacionālā parka dabas ainavu var izbaudīt, gan ejot kājām, gan braucot ar mašīnu, riteni vai pat izjādē ar zirgu. Augstā Tauerna pārsteidzošie skati ir iedvesmojuši arī dažādus māksliniekus un rakstniekus. Vasaras sezonā apmeklētājiem ir lieliska iespēja parku izzināt kopā ar nacionālā parka mežzini.

Foto: Shutterstock

Ieeja vairumā parka daļu ir bezmaksas, noteiktās teritorijās ir jāmaksā.

Plašāku informāciju par nacionālo parku var sameklēt Augstā Tauerna mājaslapā.

Plitvices nacionālais parks Horvātijā

Šis ir ne tikai viens no skaistākajiem Horvātijas, bet visas pasaules nacionālajiem parkiem. Plitvices Nacionālais parks pārsteidz ar tirkīzzilajiem ezeriem, kuri veido 16 savstarpēji savienotu ezeru sistēmu, kas ir iekļauta arī UNESCO pasaules mantojuma sarakstā. Te baudāmi skati ar gaiši zaļajiem kokiem un klinšu veidojumiem, ko apskalo tirkīzzils ūdens un balti putojoši ūdenskritumi. Šis parks būs īpaši skaists gan vasaras sezonā, gan arī ziemā, kad parkā esošie ūdenskritumi mēdz aizsalt. Neskatoties uz to, ka ūdens parkā ir dzidrs, tajā ir aizliegts peldēties. Atkarībā no gadalaika un laikapstākļiem, ezeru ūdeņu toņi var variēt no smaragdzaļiem līdz debesu ziliem.

Ieejas maksa parkā variē no 8 eiro līdz 25 eiro (atkarībā no gadalaika). Vasaras sezonā ieejas maksa ir lielāka.

Plašāku informāciju par nacionālo parku var sameklēt parka mājaslapā www.np-plitvicka-jezera.hr

Par to, ko vēl apskatīt Horvātijā, lasiet šeit.

Goremes nacionālais parks Turcijā

Foto: DELFI

Parks atrodas Turcijas pilsētas Goremes (Göreme) pievārtē, brīnišķīgi pārsteidzošajā Kapadokijas reģionā. Arī šis nacionālais parks ir iekļauts UNESCO pasaules mantojuma sarakstā. Tā klinšu veidojumi ir iespaidīgi, dažādu formu un izmēru. Jau gadsimtiem cilvēki te dzīvojuši klintīs izcirstos mājokļos un pat pilsētās zem zemes, kas izveidotas daudzos stāvos. Te atrodami arī kādreizējie kristiešu klosteri, kuru telpas izcirstas klintīs.

Foto: DELFI

Nacionālais parks ir īpašs ar to, ka agrā rīta stundā šeit ir iespējams vērot gaisa balonu lidojumu pār ainavu, kura tautā saukta arī par "pasaku skurstenīšiem". Pacelšanās gaisa balonā virs Zemei gluži vai neraksturīgi smilšainās ainavas ir iespaidīga. Tiem, kuri pēc pastaigas nacionālajā parkā vēlas relaksēties, ir iespēja apmeklēt turpat pilsētā esošo turku pirti. Parku ieteicams gan labāk apmeklēt pavasarī vai rudenī, jo vasarā gaisa temperatūra šeit ir ārkārtīgi augsta.

Foto: DELFI

Noteiktās parka teritorijās ir jāmaksā, taču summas vērtība nepārsniedz 10 eiro.

Plašāku informāciju par nacionālo parku var sameklēt parka mājaslapā.

Vairāk par ceļojumu uz Kapadokiju Turcijā lasiet šeit.

Kuršu kāpu nacionālais parks Lietuvā

Šis nacionālais parks atrodas Baltijas jūras krastā, uz baltu kāpu klātas šauras zemes strēles. Arī šis parks pieder pie UNESCO pasaules mantojuma saraksta. Nacionālā parka teritoriju veido vecas priežu audzes un gaišas krāsas smiltis, tas tika izveidots, lai saglabātu un aizsargātu Kuršu kāpas.

Lai apmeklētu salas teritoriju, jāmaksā 5 eiro, kā arī 80 centi par kuģīti, taču ieeja pašā parkā ir bez maksas. Uz Kuršu kāpu var doties arī ar kuģīti no Klaipēdas uz Nidu.

Foto: Publicitātes foto

Plašāku informāciju par nacionālo parku var sameklēt parka mājaslapā www.nerija.lt

Vairāk par Kuršu kāpu un tās apkārtni lasiet šeit.

Gaujas nacionālais parks Latvijā

Gaujas nacionālais parks ir vecākais nacionālais parks Latvijā. Tas atrodas Vidzemē – Siguldas, Cēsu un Valmieras apkārtnē. Parka nozīmīgāka daļa ir Gauja senieleja, kas pieder pie aizsargājamajiem objektiem. Dabas parkā ir izveidotas dažādas tūristu takas, kuras ved cauri ne tikai Latvijas biezajiem mežiem, bet arī gar pašu Gaujas upi, ļaujot izbaudīt skaisto dabas ainavu – klintis, upi, smilšakmens kraujas. Meži aizņem gandrīz pusi no parka platības, tajā sastopamas gandrīz 900 augu sugas, 149 putnu sugas un 48 zīdītāju sugas.

Foto: Privātais arhīvs

Ieeja nacionālajā parkā ir bez maksas.

Par klintīm Siguldas apkārtnē vairāk lasiet šeit.

Mājaslapa: www.entergauja.com

Somā nacionālais parks Igaunijā

Parks atrodas netālu no Igaunijas Pērnavas un Vīlandes, purviem bagātā teritorijā. Nacionālais parks tika izveidots, lai aizsargātu šejienes neskartos purvus, gleznainās pļavas un biezos mežus.

Parks ir īpašs ar to, ka iespējams apskatīt parka neskarto dabu ne tikai staigājot pa parkā izveidotajām pastaigu takām, kuras izveidotas gan purvā, gan mežā, bet pavasarī un rudenī arī laivojot. Plūdu laikā, kad pļavas ir applūdušas, tieši laivošana sniedz iespēju interesantā veidā apmeklēt šo nacionālo parku. Šo laiku Somā sauc par piekto gadalaiku.

Tomēr arī vasarā parks ir laba vieta aktīvai atpūtai, jo ir izbūvētas dabas takas, kas ļauj apskatīt ainaviskas vietas.

Ieeja nacionālajā parkā ir bez maksas.

Plašāku informāciju par nacionālo parku var sameklēt parka mājaslapā.

Par dabas takām Igaunijā lasiet šeit.

Jostedālsbrīna nacionālais parks Norvēģijā

Foto: Shutterstock


Parks atrodas valsts dienvidrietumos, nosaukums radies no milzu ledāja. Pats Jostedāla ledājs ir lielākais ledājs kontinentālajā Eiropā. Tiem, kuri baidās no aukstuma, parka apmeklēšana nebūs nemaz tik biedējoša, jo gaisa temperatūra nav ļoti zema, kā tas varētu likties, kad domā par Norvēģiju. Neaizmirstamus brīžus parka apmeklēšanas laikā noteikti gūsiet, ja atradīsiet iespēju gida pavadībā doties zem paša ledāja (Zilā Ledus alā).

Foto: Shutterstock

Ūdens zilums un debesis rada īpašas izjūtas šajā parkā, jo šķiet, ka visapkārt ir nevis īsta daba, bet gan uzgleznota ainava ar spilgtiem krāsu toņiem.

Ieeja parkā ir bez maksas, taču, ja vēlaties apskatīt iepriekš minēto alu, kā arī doties nelielā piedzīvojumā, tas izmaksās 90 eiro (cenā iekļauts arī ekipējums).

Plašāku informāciju par nacionālo parku var sameklēt parka mājaslapā.

Sareka nacionālais parks Zviedrijā

Foto: Shutterstock


Nacionālais parks atrodas valsts ziemeļu daļā. Ja vēlaties redzēt skatus, kādi bieži vien ir redzami filmās par Amerikas kanjoniem un dabas parkiem, nav jālido pāri okeānam, jo Sareka nacionālais parks tepat pāri jūrai izceļas tieši ar šādu neparastu ainavu.

Foto: Shutterstock

Skats, kas paveras uz parka ielejām, ir pārsteidzošs, tomēr apmeklētājus mudina šos brīnišķīgos skatus labāk izbaudīt gida pavadībā, jo parkā nav daudz iezīmētu taku un norāžu, savukārt savvaļas dzīvnieki gan sastopami bieži.

Ieeja parkā ir bez maksas, tomēr, ja vēlaties gida pakalpojumus, par tiem jāmaksā. Plašāku informāciju par nacionālo parku var sameklēt parka mājaslapā.

Oulankas nacionālais parks Somijā

Foto: Shutterstock


Parks atrodas valsts ziemeļos, pie pašas Somijas robežas ar Krieviju, Lapzemē. Tajā ir brīnišķīga, mežonīga daba un milzīgas cilvēku darbības neskartas teritorijas. Tur apskatāma unikāla dabas daudzveidība, kas raksturīga Somijas ziemeļu, dienvidu un austrumu reģioniem. Parkā sastopamas daudzas apdraudētas dzīvnieku, putnu un augu sugas.

Nacionālā parka apmeklēšana būs neaizmirstama visos gadalaikos – sākot no zaļas ainavas vasarā, oranžas un sarkanas rudenī, līdz pat baltajiem skatiem ziemā, kad visu parka teritoriju klāj bieza sniega kārta. Vienīgi pavasarī būtu jāuzmanās, jo parkā mēdz būt plūdi.

Parku iespējams apskatīt gan ejot, gan braucot ar riteni, iespējams izīrēt kanoe laivas un braukt pa straujām upēm, gan arī slēpojot. Teritorijā dzīvo ziemeļbrieži, tāpēc ir liela iespēja, ka kādā brīdī tos varēs pamanīt. Parkā ir arī populārākais pastaigu maršruts Somijā – Lāču taka, kas ir 80 kilometrus gara, teikts "Placestoseeinyourlifetime".

Ieeja parkā ir bez maksas.

Plašāku informāciju par nacionālo parku var sameklēt parka mājaslapā.

Par šo un vēl deviņiem pasaules skaistākajiem dabas parkiem lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!