Imants Ziedonis rakstīja par mežu, kas no rīta ienācis pilsētā un visu pēkšņi padarījis skaistu, dzīvu un svaigu. Daudzviet pasaulē tiešām šķiet, ka mežs ir vieta, kas glabā dzīvības un nāves noslēpumus. Par tiem sacerētas visneparastākās leģendas un nostāsti, kas jau tā skaistās vietas apvij ar pavisam mistisku auru.

Arī Latvijā netrūkst maģisku vietu, piemēram, meža ieskautais Čertoka jeb Velna ezers Latgalē, kur cilvēkus pievelk īpatnējā ezera krāsa, kas neatkarīgi no apgaismojuma ir zaļganīga. Ezerā ir ļoti maz izšķīdušos minerālvielu, tas ir ļoti dzidrs, reizēm caurredzamība var sasniegt pat vairāk nekā 10 metrus. Tajā praktiski nav ūdens augu un zivju. Vairāk par to lasiet šeit. Tāpat par neparastu vietu uzskata arī Pokaiņu mežu, kur esot īpaša aura.

Lūk, vēl 10 meži no visas pasaules!

Vistmena mežs


Vistmena mežs atrodas Anglijas dienvidrietumos, kas nav tā retāk apdzīvotā vieta valstī, tomēr šajā vietā izskatās tā, it kā cilvēks tur nebūtu spēris kāju jau gadsimtiem. Zemi te klāj laukakmeņi, kas, pat ja kāds to gribētu, būtu grūti izkustināmi. Tos sedz zaļas sūnas un staipekņi. Savukārt koki iemanījušies izaugt akmeņu spraugās – neērto apstākļu dēļ tie izauguši līki un greizi, tā radot vēl neparastāku iespaidu.

Nostāsti vēsta, ka Vistmena mežs (Wistman's Wood) ir bijusi druīdu svētā birzs, un tajā noturēti dažādi pagānu rituāli, teikts "Atlasobscura". Šajā zaļajā paradīzē atrodams arī milzīgs akmens, kas pazīstams kā Druīdu akmens. Tāpat klīst leģendas, ka šajā mežā sastopamas mītiskas būtnes, kas naktī dzenā noklīdušas dvēseles un vientuļus ceļotājus. Runā, ka tās parādās kā milzīgi, melni suņi ar sarkanām acīm, lieliem, dzelteniem ilkņiem un neizsakāmu izsalkumu pēc cilvēku dvēselēm, teikts mājaslapā "Legendarydartmoor". Bet mežā dzīvojot arī citi mošķi un būtnes.
Gadsimtiem šī mītiskā vieta ir iedvesmojusi rakstniekus un māksliniekus.

Lai nu kā – mežs ir pavisam reāls un skaists. Visticamāk, šausminošās leģendas tiešām izplatījuši ļaudis, kas tur noturējuši rituālus un nevēlējušies tikt traucēti. Meža zemi un koku stumbrus klāj vienmērīga, zaļa sūna, bet koki saauguši cieši tā, ka reto saules staru iespīdēšana rada brīnišķīgas gaismas rotaļas klusajā vietā.

Grifino mežs Polijā

Foto: Shutterstock

Netālu no Polijas pilsētas Grifino atrodas mežs, kas atgādina ainavu no kādas šausmu filmas vai iespējamas sekas pēc ekoloģiskas katastrofas – šajā vietā apmēram 400 koku stumbri ir mistiskā veidā savijušies un izliekušies kā čūskas. Dažus centimetrus virs zemes visi koki mistiskā veidā izliekušies un ieņēmuši neparastu formu, kas atgādina "J" burtu, āķi vai čūsku. Neviens skaidri nezina, kas izraisījis šādu koku augšanu, bet ir teorija, ka to paveicis kāds zemnieks, lai radītu koku formu, kas ērti izmantojama mēbeļu ražošanā. Tad sācies Otrais pasaules karš un viņam tā arī nav izdevies ievākt sava darba augļus, un kroplie koki palikuši mežā.

Foto: Shutterstock

Tāpat pastāv teorija, ka priedīšu jaunaudze šeit piedzīvojusi milzu sniega vētru, un sniegs jaunos kociņus ilgstoši liecis pie zemes.

Protams, pastāv arī alternatīvs uzskats, ka šis ir apburts mežs un kāda ragana kokus te savijusi pēc sava prāta.

Puzles mežs Anglijā

Puzles mežs (Puzzlewood) slavens ar saviem taciņu labirintiem, apsūnojušajiem klinšakmeņiem, mazajiem un romantiskajiem tiltiņiem, bet visvairāk ar īpašo atmosfēru. Tas izskatās gluži kā pasaku grāmatas ilustrācija, kas atdzīvojusies, un pat tā nosaukums – Glokesteršīras Puzles mežs – izklausās kā no "Gredzenu pavēlnieka" grāmatas. Turklāt ir zināms, ka tas tiešām iedvesmojis Tolkīnu, rakstot lielo hobitu sāgu.

Mežam veltītajā mājaslapā tas raksturots kā maģisks. Šeit atrodami veci koki un neparasti klinšu veidojumi. Tomēr mežs ir pielāgots arī tūristu vajadzībām – pie informācijas centra ir gan kafejnīca un labierīcības, gan suvenīru veikaliņš un daudz piknika vietu.

Vairāk informācijas: www.puzzlewood.net

Zhangjiajie, nacionālais parks Ķīnā

Šis fantastiskais dabas parks ir vieta, kur atrodas arī Ķīnas Lielais kanjons, Tjanmeņa kalns un daudzas citas neparastas un tūristu iecienītas apskates vietas. Tas atrodas Hunaņas provincē. Šis nacionālais parks izmantots dažādu fantastikas un pasaku filmu uzņemšanai, piemēram, starp akmens stabiem lidinājās zilie ļaudis dāsni oskarotajā filmā "Avatars", raksta "Atlasobscura".

Parka atpazīstamākie objekti ir tieši kokiem apaugušie akmens stabi un zaļā ieleja. Ne velti tie iedvesmojuši filmas māksliniekus tam, kā uz ekrāniem izskatās Avatara zeme – Pandora. Interesanti, ka viens no kalniem pēc tam nosaukts par Avatara slavas kalnu.

Piedāvājam noskatīties fascinējošu video, kas iemantojis lielu popularitāti sociālajos tīklos. Ķīnas dabas parka miers un satriecošais skaistums valdzina pat šajās nedaudzajās minūtēs.

Koku kalns Somijā

Šo kalnu klāj nelieli koki, kas aug perfektās rindās. Šķiet, ka tie sastādīti, vadoties pēc kāda augstākā gribas, tomēr patiesībā šis ir mākslas projekts, kura iesākums meklējams 1982. gadā. Toreiz šis pasakainais mežs "uzbūvēts" no pašiem pamatiem.

Vispirms uzbērts stāvais kalns, tad uz tā sastādīti 11 tūkstoši koku, kas izvietoti perfektās rindās, kas veido spirāles, sākot no centra. Ideja bijusi radīt kaut ko pa vidu starp druīdu mežiem un ainavu arhitektūru.

Adakas nacionālais mežs Aļaskā

Adaka ir maza sala Aļaskā. Tik maza, ka uz tās izskaitīti pat visi koki. Tur aug 33. Tādēļ to pat grūti nosaukt par mežu, tomēr tas par tādu ir atzīts – par mazāko nacionālo mežu ASV. Tas atgādina mazu pasaku birzi.

Šis minimežs ir atgādinājums par mēģinājumu audzēt Ziemassvētku eglītes līdzās militārajai bāzei. Lai arī šī ideja nav izdevusies, mežs tomēr izaudzis.

Baobabu aleja Madagaskarā

Lai arī mežs, kas plešas gar Malagasi ceļu un pazīstams kā Madagaskaras Baobabu aleja, ir visai rets, tas izskatās fantastiski. Šādu ainavu neredzēsiet nekur citur. Daudzi no masīvajiem kokiem esot vecāki par 800 gadiem un šķiet, ka tie izauguši uz citas planētas (varbūt Mazā Prinča?).

Gar alejas malām 260 metru garumā koki, kas sasniedz pat 30 metru augstumu. Tie ir endēmiski tieši Madagaskarai. Tā kā šī vieta ir tik unikāla, te izveidots arī nacionālais parks.

Tumšais dzīvžogs Īrijā

Vēl viens mežs, kas plešas gar ceļu un, šķiet, nācis tieši no kāda Viktorijas laika romāna, ir Tumšais dzīvžogs (Dark Hedges) Ziemeļīrijā. Tas veido dabīgu tuneli, gluži kā ceļu uz mistisku pasaku valstību. Dižskābaržu rindas abpus ceļam te savijušās kopā.

Tās 18. gadsimtā aristokrātu ģimene likusi iestādīt gar ceļa malām, kas veda uz viņu īpašumu. Tomēr koki auguši, kā tiem patīk un nav apgriezti. Tā nu radusies aleja, kas viegli raisa fantāziju.
Šī aleja daudzkārt izmantota filmu skatu uzņemšanai. "Troņu spēļu" fani atpazīs aleju no epizodēm 2. sezonā.

Aokigahara mežs Japānā

Šai vietai ir doti vairāki nosaukumi: "koku jūra", "pašnāvību mežs" un "nāves mežs". Tas atrodas Fudži kalna ziemeļrietumu pakājē, un šī tiek uzskatīta par spoku apsēstāko vietu visā Japānā. Katru gadu līdz pat 78 cilvēkiem Aokigahara mežā izdarot pašnāvības, un kopumā no pagājušā gadsimta 50. gadiem ir fiksēti vairāk nekā 500 šādi gadījumi, tādēļ paranormālas aktivitātes šeit nav nekāds lielais pārsteigums.

Vietējie stāsta, ka naktīs varot dzirdēt, kā kliedz mirušo cilvēku gari. Pastaigājoties pa mežu, reizēm var uziet arī cilvēku skeletus vai mirušo ķermeņus, kas karājas no kokiem. Runā, ka zem zemes ir arī lieli dzelzs rūdas krājumi, kas traucē kompasu darbībai un ceļotājus bieži vien aizved nepareizā virzienā.

Vairāk par neparastām un brīnumskaistām vietām Japānā lasiet šeit.

Peldošais mežs Austrālijā

Tiem, kuru sirds sitas straujāk, redzot dīvainas un pamestas vietas, Hombušas līcis (Homebush bay) Sidnejā būs īstā vieta. Tur savu dzīvi beiguši daudzi kuģi, bet īpašu ievērību pelnījis viens no tiem – SS Ayrfield.

Kādreiz SS Ayrfield pārvadājis kravas starp Ņūkāslu un Sidneju, bet 1972. gadā tika atvests uz līci demontāžai, un tur arī tur palika.

Tomēr beidzis vienu dzīvi, SS Ayrfield sācis citu, un tagad tas ir skaists apskates objekts.

Ogļu pārvadāšanai izmantotais 102 gadus vecais kuģis pašlaik gandrīz pilnīgi aizaudzis – uz tā tagad mitinās tādi augi kā mangroves, tādēļ kuģis ieguvis vietējo iedzīvotāju iesauku "peldošais mežs."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!