Leģenda vēsta, ka Blauzē jeb Zilā ezera ūdens ir tādā pat krāsā, kā jaunavas acis, kam te salauzta sirds, jo tās mīļotais aitu gans nokritis no klints un nosities, bet pati meitene noslīcinājusies ezerā, kas tagad glabājot atmiņas par dziļo mīlestību un mainījis krāsu, kļūstot tirkīzzils.

Pateicoties savai neparastajai krāsai un kristāldzidrajam ūdenim, kas plūst no pazemes avotiem, Blauzē ir viens no pazīstamākajiem kalnu ezeriem Šveicē, daudzviet pat teikts, ka tā ir viena no vietām Eiropā, kas kaut reizi dzīvē jāredz ikvienam ceļotājam. Ezers atrodas 20 hektāru lielā dabas parkā ar gleznainu ainavu, ko veido klintis un kalnu nogāzes, biezi meži un Alpu pļavas.

Šī vieta ir tūristu iecienīta jau kopš 19. gadsimta, kad ceļotājus apbūra tās gleznainums. Jau 1885. gada ceļvedī tūristiem par Blauzē teikts, ka tas ir "ainavu ieskauts dārgakmens burvju mežu vientulībā".

Ezers ir ļoti auksts un tīrs, bet peldēties šajā pasakainajā vietā drīkst tikai foreles – to ezerā netrūkst.

Mūsdienās šī teritorija ir labi un ērti pieejama tūristiem un atpūtniekiem – iekārtotas pastaigu takas un laipas, piknika vietas un aktīvās atpūtas laukumi. Ja braucat uz šo vietu ar automašīnu, iespējams piebraukt pavisam tuvu, jo liels stāvlaukums ierīkots vien 200 metru attālumā no ezera. Pie ezera ir arī viesnīca un spa ar burbuļvannu un baseinu zem klajas debess, bet tai blakus bioloģiskā saimniecība. Turpat ir arī labs restorāns, bet pie stāvlaukuma ir picērija, kur var nobaudīt gardu pastu.

Pie ezera ierīkots arī neliels Blauzē muzejs. Ceļotājiem šeit piedāvā arī kādu neparastu izklaidi – ezera brīnišķi dzidro ūdeni var atklāt arī vizinoties laivā ar stikla dibenu, kas ļauj apskatīt zemūdens valstību, bet laivas "kapteinis" - vecs un zinošs vīrs - pastāstīs daudz interesanta par ezeru, tā apkārtni un Alpu neparasto dabu. Ezerā, iegādājoties licenci, iespējams arī makšķerēt, bet tas atļauts tikai noteiktos gadalaikos. Vairāk informācijas par ieejas maksu, kur cenā iekļauts arī izbrauciens ar laivu un ugunskuru vietas izmantošana, un makšķerēšanas noteikumiem meklējiet šeit.

Ziemā ieeja parkā ir bez maksas, bet šajā laikā bērnu spēļu laukums un piknika vietas ir slēgtas.

Materiāla tapšanā izmantota informācija no: Myswitzerland.com, Swissvistas.com, Blausee.ch.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!