Šis unikālais tilts Nīderlandē radīts, lai izraisītu asociācijas ar Bībeles tēlu Mozu, kas pašķīra ūdeni, lai savai tautai palīdzētu šķērsot Sarkano jūru, un jau kļuvis par vienu no Holandes simboliem, kā arī saņēmis neskaitāmas arhitektūras balvas.

Mozus tilts domāts gājējiem, kas gluži kā ar pravieša palīdzību var nokļūtu skaistajā 17. gadsimta holandiešu Derūvera fortā (Fort de Roovere), netālu no Halsterenas. To radījis arhitektu birojs "RO&AD architecten" no atjaunojamiem materiāliem, bet koks apstrādāts ar īpašiem, dabai draudzīgiem aizsarglīdzekļiem. Tādējādi šis inženiertehniskais brīnums tapis pilnīgā saskaņā ar dabu un nerada kaitējumu videi. No attāluma tas praktiski nav redzams, tādēļ neizjauc arī vēsturisko ainavu.

Foto: Vida Press

Vietējie iedzīvotāji un tūristi iecienījuši tiltu gan sportiskām aktivitātēm, jo, lai uz tā nokļūtu, jānokāpj pa stāvām kāpnēm, gan interesantu fotogrāfiju uzņemšanai. 

Jāsaka gan, ka pret dabas spēkiem arī šis brīnums ne vienmēr ir izturīgs, un, ja ūdens līmenis dramatiski ceļas, kā tas Holandē nereti ziemā gadās, tas mēdz applūst - tilts un forts atrodas īpaši zemā vietā, kur ir neskaitāmi kanāli, tomēr plūdi te nav retums.

technology wordpress them

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!