Vai esi kaislīgs makšķernieks? Pat, ja atbilde nav pozitīva, daudzas iecienītas makšķernieku vietas vērts apmeklēt, lai izrautos no pilsētas burzmas un apbrīnotu dabu, jo, kā zināms, ūdens un arī uguns (un, protams, citu cilvēku strādāšana) ir lietas, uz ko nekad neapnīk skatīties. Lūk, vietas, kurp vērts doties īpaši tiem, kam patīk makšķerēt. To trumpji ir gleznaina ainava, dažādas ūdens aktivitāšu iespējas, pārgājienu maršruti un citas aktīvās atpūtas iespējas.

Pieredzējuša makšķernieka ieteikumi


Māris Nuķis, kaislīgs makšķernieks, kas vismaz divreiz gadā izbrauc arī ārpus Latvijas, dzenoties pēc lielākajiem lomiem, stāsta, ka, lai arī ir daudz skaistu vietu, kur makšķerēt, vismaz trīs no tām viņš labprāt apmeklējot atkārtoti: "Trīs vietas, kur pats varētu atgriezties atkal un atkal, ir Zviedrijas ziemeļi, Ebro upe Spānijā un Volga Krievijā. Zviedrijā zivis izdosies noķert visu cauru gadu, bet, ja tā ir vasaras sezona, tad tur iespējams tikt pie sarkanajām zivīm – forelēm un lašiem. Volga ir ārkārtīgi skaista ar savu mežonīgumu un apmēriem. Pats tur esmu vairākkārt devies karpu meklējumos, lai atrastu to lielāko. Bet viena no vietām, kur baudīt sauli un atlaisties pie makšķerkātiem, ir Spānija. Ebro upē var tikt pie milzīgiem samiem, karpām un zandartiem. Pats vairākkārt esmu devies braucienos pie Mekenenzas (Mequinenza)."

Lūk, vēl dažas idejas atvaļinājuma un makšķerēšanas apvienošanai.

Ņūkāsla Ņūhempšīrā, ASV


Ņūkāsla ir mazākā pilsēta Ņūhempšīras štatā un atrodas uz salas. Vasarā tā ir populārs tūristu apskates objekts, jo tur var baudīt visdažādākos ūdens sporta veidus – laivošanu, burāšanu, zveju un vēl daudzus citus. Šo vietu makšķerniekiem iesaka apmeklēt portāls "Placestoseeinyourlifetime".

Uz salas ir arī vēsturisks forts, kurā notikušas vienas no pirmajām Amerikas Neatkarības kara kaujām, tāpēc šī ir arī interesanta vieta, kur uzzināt ko vairāk par ASV vēsturi. Muzejā tiek piedāvātas ekskursijas gida vadībā.

Azoru salas Portugālē

Foto: AFP/Scanpix
Foto: DELFI

Olimpiskais parks Vašingtonas štatā, ASV


Ja vēlaties ko eksotisku kā dabas skatu, tā izvilktā loma ziņā, vērts braukt uz Olimpisko dabas parku ASV. Tur ir gan dažādas dabas takas, kas ļauj baudīt interesantos mežus un kalnu skatus, gan iespaidīga piekraste un pludmales, pie kurām atrodamas arī pļavas un lietusmeži. Te ceļotāji var izbaudīt visu – sākot no makšķerēšanas līdz kalnos kāpšanai.

Turklāt, ja neķeras zivis, vērts izbraukt ekskursijā pa šo apvidu – ļoti daudzām vietām var piekļūt, braucot ar auto, kas padarīs pieejamus kalnus un ledājus arī tiem, kas nav vislabākajā fiziskajā formā.

Šo dabas parku dibinājis prezidents Teodors Rūzvelts 1909. gadā. Savas nepiesārņotās vides un iespaidīgā skaistuma dēļ tas iekļauts Pasaules mantojuma sarakstā, raksta portāls "Placestoseeinyourlifetime".

Vairāk par šo vietu lasiet šeit.

Bristoles līcis Aļaskā, ASV

Ar vairāk nekā 54,7 tūkstošus kilometrus garu krasta līniju, dzidriem ezeriem un mežonīgām upēm Aļaska ir viena no labākajām vietām milzīgu zivju, piemēram, lašu un paltusu, zvejai un neskartas dabas baudīšanai.

Aļaska ir iecienīta makšķerēšanas vieta kā iesācējiem, tā pieredzējušiem zivju ķērājiem. Parasti turp dodas tieši lašu un paltusu zvejā. Šajā apvidū sastopamas piecas lašu sugas, kas sasniedz iespaidīgus izmērus – ap 45 kilogramiem. Turklāt lielākā daļa tūrisma firmu, kas šeit organizē makšķerēšanas tūres, piedāvā arī iztīrīt un sagatavot zivju filejas, un sasaldētas nogādā makšķernieku mājās, raksta "Alaska.org". Makšķerēšana var notikt gan atklātā okeānā, gan upēs. Turklāt, gaidot lielo lomu, turiet acis vaļā, jo krastā pavisam viegli var pamanīt gan lāčus un aļņus, gan debesīs ērgļus vai citus iespaidīgus putnus.

Lai nokļūtu līdz zvejas vietai, iespējams, labākais transports būs lidmašīna, kas ļaus ietaupīt laiku un izvairīties no neparedzētām kļūmēm, jo Aļaskā ar ceļiem daudz kur ir pašvaki, raksta "Alaska.org".

Bristoles līcis ir viena no skaistākajām Aļaskas piekrastes vietām – tur šaura zemes strēle iestiepjas Beringa jūrā. Tomēr jāpiebilst, ka tā ir arī visai vētraina vieta un tur mēdz būt milzīgi viļņi, kas var arī neļaut iziet jūrā. ASV prezidents Baraks Obama nesen atzinis šo vietu par nacionālo dārgumu un noteicis tai aizsargājamas teritorijas statusu. Turklāt šim reģionam netrūkst vēl citu bagātību – sākot ar zeltu un naftu, beidzot ar lašiem, citām lielām zivīm, vaļiem un dažādiem dabas retumiem.

Ceļotājiem pieejamas daudzas atpūtas mājiņas, kempingi un citas naktsmītnes.

Vairāk par latviešu ceļotāju piedzīvojumiem mežonīgajās Ziemeļamerikas (gan Kanādas) upēs, lasiet šeit.

Kvīnstauna Jaunzēlandē


Jaunzēlande ir vieta kā no pasaku grāmatas, un grāmata par to patiešām eksistē – tas ir "Hobits". Ja vēlaties izbaudīt satriecoši skaistas ainavas, gardu vīnu un redzēt dzīvniekus, kādu nav nekur citur uz planētas, jādodas tieši turp.

Grūti noticēt, ka šīs vietas tikai nesen piesaistījušas tūristu uzmanību – patiesībā tieši kopš slaveno filmu par hobitiem iznākšanas un arī Kembridžas hercogu – Keitas un Viljama – vizītes pirms pāris gadiem, to sāk uzskatīt par īstu top tūrisma galamērķi.

Kūrortpilsēta Kvīnstauna atrodas Dienvidu salas dienvidrietumu daļā pie Vakatipu ezera. Ļoti populāras ir ekskursijas šajā gleznainajā ūdenstilpnē ar vēsturisko laivu "Ezera dāma" ("Lady of the Lake"). Ceļojumu var sākt, atpūšoties kādā no Vakatipu ezera krastos esošajiem namiņiem, tad aizbraukt uz kādu no vietējām vīna darītavām, kas parasti ir ģimenes īpašums un piedāvā arī degustācijas. Tāpat vērts izvēlēties kādu no daudzajām pārgājienu takām un izbaudīt dabas krāšņumu, atstājot auto stāvvietā. Centrālajā Otago reģionā ir arī ļoti daudz riteņbraucēju ceļu, kas ved pa gleznainiem maršrutiem. Bet, kuru gan tie interesē, ja ezerā lieliski ķeras zivis?

Jāpiebilst, ka netālu atrodas arī viens no Jaunzēlandes dabas brīnumiem - Milforda ūdenskritumi, kur vējš ūdeni dzen debesīs. Vairāk par tiem lasiet šeit.

Blaidi upes kanjons Dienvidāfrikā

Konvi Ziemeļvelsā, Lielbritānija

Lofotu salas Norvēģijā

Šis arhipelāgs Norvēģijas jūrā pie valsts ziemeļrietumu krastiem var šķist aukstākā vieta uz zemes, jo atrodas krietni aiz Polārā loka, bet patiesībā, pateicoties Golfa straumes tuvumam, klimats te ir diezgan mērens. Īpašu šarmu šai vietai piedod fakts, ka te ir maz tūristu. Pilnīgai romantikas idillei te ieteicams apmesties zvejnieku mājiņā ūdens krastā – un baudīt patīkamu sabiedrību un neskartās dabas skaistumu.Šī ir vieta, kur pat bez īpašām makšķernieka iemaņām uz plika āķa varot noķert lielas zivis. Vismaz lielākā daļa zivju ķeršanas cienītāju, kas tur pabijuši, stāsta brīnumainus makšķernieku stāstus par šo vietu.Loftu salās labi copējot mencas, skumbrijas un fjordu laši jeb saitas. "Ar zvejnieku kuģīti no Lofotu galvaspilsētas Svolveras var doties četru stundu braucienā, kura laikā norit interesanta makšķerēšanas akcija. Ar eholotu sameklē zivju baru, virs tā apstājas un tūristi var sākt ravēt no jūras zivis. Pie katra kuģa borta ir pa baļļai zivīm — kad tās pieķertas pilnas, jāmet miers. Tūristam pat zivis no āķa nav jākabina nost — to izdara speciāli norīkotas meitenes," par saviem piedzīvojumiem Norvēģijā "Impro.lv" stāsta gids Raitis Strautiņš.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!