Foto: Pixabay

Bloga "Hidden Wonders of Sweden" autors Kristians Olsens atklājis portālam "The Local" savas 10 iecienītākās Zviedrijas tūrisma pērles, par ko zina vien retie. Tā kā Zviedrija ir arī Latvijas ceļotāju iecienīts un viegli sasniedzams galamērķis, piedāvājam ieskatīties zviedru noslēpumos.

Velna Bībele Stokholmā

Šai grāmatai ir aptuveni 400 gadu, un tas ir lielākais manuskripts, kas saglabājies līdz mūsdienām. "Codex Gigas" jeb tulkojumā "Gigantiskā grāmata" pilnībā atbilst savam nosaukumam – tā ir 895x490 milimetru liela, tajā ir 620 lappuses, kas sver 75 kilogramus.

Leģenda vēsta, ka šo grāmatu rokrakstā sarakstījis kāds mūks ieslodzījumā. Protams, ne bez velna palīdzības. Starp citu, grāmatā ir arī velna attēls.

Kur apskatīt? Zviedrijas Nacionālajā bibliotēkā Stokholmā, Humlegårdsgatan 26.

Vikingu ciemats Kurlajā mežā

A post shared by Millis Marie (@millismarie) on Dec 23, 2016 at 5:02am PST

Kādā no Vermlandes provinces mežiem ir Nūsateras (Nysäter) ciemats. Tajā atrodas Vermlandes Vikingacenter jeb Vikingu centrs. Tajā ir viss – no kuģiem līdz tirgiem. Ik gadu tur notiek vērienīgs gadatirgus "Vikingating", kas pulcē vikingu fanus no visas Ziemeļeiropas. Tāpat tur ir arī lielveikals "Vikinghallen" jeb "Vikingu zāle".

Kā nokļūt? Pa E18 šoseju no Karlstades līdz Nūsaterai (aptuveni 40 minūšu ilgs brauciens), braucot no dienvidiem, pa E45. Brauciet ar savu auto vai, izmantojot "Värmlandstrafik", "Swebus" vai "Netbus" autobusu.

Mazākā baznīca Zviedrijā

"Lillkyrkan" jeb Mazbaznīcas (Kobergā) platība ir vien pusotrs kvadrātmetrs, un to būvējis viens cilvēks – pensionēts skolotājs. Viņa tēvs bija mācītājs, un vispār šī baznīca atrodas vietā, kur reiz jau bijis dievnams. Baznīca būvēta četrus gadus, tā ir oficiāli iesvētīta un nereti tiek izmantota arī dievkalpojumiem.

Kā nokļūt? Pa 62. šoseju no Trollhetanas brauciet Vargardas virzienā. Iebraucot Upharadas (Upphärad) ciemā, griezieties pa kreisi un pēc tīs kilometriem sasniegsiet tiltu. Uzreiz pēc tā vēlreiz jāgriežas pa kreisi – baznīca atrodas uzkalnā pie ceļa.

Mazā Stambula

A post shared by Karin (@hjartrudsstuga) on Jul 7, 2016 at 12:38pm PDT

Reti kurš var lepoties ar to, ka viņam dārzā ir neliela pilsēta. Zviedrs Jans Eriks Svenbergs var. Viņš ir radījis savu Mazo Stambulu, ko var aplūkot, dodoties uz Salas pilsētiņu Vestmanlandes lēnē.

Īsto Stambulu Jans Eriks apmeklēja 1979. gadā. Ar trijām dienām pieticis, lai viņš šo pilsētu iemīlētu. Atgriezies mājās, viņš sāka būvēt miniatūras versijas tām ēkām, kuras apskatījis senatnes apvītajā metropolē. Rezultātu tagad var aplūkot ikviens.

Kā nokļūt? Brauciet pa 18. šoseju no Stokholmas virzienā uz ziemeļrietumiem, uz Enšēpingu (Enköping). No turienes – pa 70. šoseju līdz Salai. Jāņem vērā, ka minipilsēta atrodas privātā dārzā, tādēļ saimniekam ir tiesības apmeklētājiem arī atteikt ekskursiju, uzsver bloga autors.

Oriģinālā Sniegbaltītes māja

Dendrārijs "Alphems" tik tiešām izskatās kā Sniegbaltītes māja Volta Disneja multenē. Un tā nav sagadīšanās – šo mājiņu savulaik bija redzējis Gustavs Tengrens, kurš vēlāk emigrēja uz ASV un kļuva par mākslinieku Disneja studijā. Namiņš Gustava sirdī bija iekritis tik ļoti, ka vīrietis to ekranizēja pasakā par Sniegbaltīti.

Kā nokļūt? Braucot pa 47. šoseju no Falčepingas (Fälköping) uz Trolhetanu, jānogriežas uz Flobī (Floby) ciemu un jāseko norādēm. Ieejas maksa — 30 kronas (trīs eiro) visiem, bērniem līdz 12 gadu vecumam – bez maksas. Vasarā tur darbojas arī izcila kafejnīca.

Slepenākais muzejs Zviedrijā – 'Pressbyrån'

A post shared by Anna. (@skrattbanan) on Apr 21, 2016 at 8:42am PDT

Muzejs, kas stāsta par veikalu tīkla "Pressbyrån" vēsturi – vai var būt kas garlaicīgāks? Tā varētu šķist, bet šajā muzejā ieeja iespējama tikai stingri pēc pieraksta, un cilvēki savu apmeklējumu gaida gadiem (burtiski). Muzeja telpās, starp citu, ir tieši tas, ko sagaidām – zīmola vēstures stāsts un dažādi joki no samērā senas pagātnes. Ir taču interesanti, uzzināt, kā pirms 100 gadiem izskatījās veikali un kas tajos tika piedāvāts, vai ne? Mums tādu veikalu tīklu ar tik senu vēsturi vienkārši nav.

Kā nokļūt? Brauciet uz Kungsholmenu, Strandbergsgatan 61. Muzejs strādā tikai trešdienās un tikai rīta stundās. Lai pieteiktos apmeklējumam, jāzvana +46 (0)8-58749191.

7. Ļeņina "spa"

A post shared by Nina Björkman (@ninaboel) on Jun 5, 2016 at 2:23pm PDT

Runā, ka Ļeņins dievinājis pirtis. Sanktpēterburgā viņam bijusi iecienīta pirts, kuru vēlāk tā arī sauca – "Ļeņina pirtis". Padomju laikos tur pērušies partijas vadoņi, bet deviņdesmitajos gados šo vietu slēdza.

Zviedrijas pilsētiņas Varbergas viesnīcas "Gästis" īpašnieks "Ļeņina pirtis" apmeklējis 1983. gadā. Redzētais viņu tik ļoti iespaidojis, ka viņš banāli visu nokopējis savā viesnīcā. Un, atšķirībā no oriģināla, zviedru variants saglabājies līdz mūsdienām.

Kā nokļūt? Pa E6 šoseju braucot līdz Varbergai. Tur jāmeklē viesnīca "Gästis".

Budistu centrs Laplzemē

Mazpilsētiņā Fredrikā ir klints, uz kā atrodas 8,5 metrus augsta Budas statuja. Tāpat tur ir arī mūka un pāris ziloņu statujas. Nav gluži tas, ko ceļotājs sagaida no Zviedrijas, bet tās tur atrodas.

Viss sācies ar mūku Faramahi Brontinu, kurš 2004. gadā meklējis Lapzemē klusu vietiņu, kur uzbūvēt templi. Un izvēlējies tieši šo vietu. Mūks nolēmis templi būvēt par ziedojumiem, bet lietas negāja tik gludi, kā gribētos, tādēļ pagaidām ir tikai statujas.

Kā nokļūt? Brauciet pa 92. šoseju līdz Fredrikai. Budistu centra adrese – Holmselevägen 68.

Termosu muzejs

Šis nu gan Zviedrijā ir ļoti loģisks muzejs. Kur gan citur būtu jābūt Termosu muzejam? Dienvidāfrikas Republikā? Jā, protams, tas, ka kafejnīcas tagad ir uz katra stūra un kafija pieejama katrā benzīntankā, pilnīgi noteikti ir satricinājis termosu kultūru pat aukstajā Zviedrijā, tomēr šajā valstī minēto siltumtrauku joprojām mīl. Tik ļoti, ka te izveidots speciāls muzejs.

Muzejā var atrast pat 100 gadus vecus termosus, kā arī tādus termosus, kuri nez kādēļ izgudroti un radīti nevis Zviedrijā, bet citās valstīs. Neticami, bet tādu ir samērā daudz!

Kā nokļūt? Uz Delsbu pilsētu var aizbraukt pa 84. šoseju. Iebraucot pilsētā, meklējiet kafejnīcu "Café 11:an" centrā.

Nezināmā pirāta sala

"Gotska Sanden" – nomaļākā sala Zviedrijā un pēdējā sala Baltijas jūrā, kur dzīvojuši īsti jūras pirāti. Mūsdienās tas ir nacionālais parks. Šeit 36 kvadrātkilometru liela platība var baudīt dabu bez jebkādas tūrisma infrastruktūras. Tiem, kuri tur dodas baudīt mežonīgo dabu, līdzi jāņem labs garastāvoklis, labi apavi un labs ēdiens. Naktsmītnes gan ir pieejamas, bet var palikt arī kempingā, teltī.

Kā nokļūt: 2017. gadā uz salu varēs nokļūt no 24. maija līdz 10. septembrim – ar prāmi no Nīneshamnas. Pieejamas naktsmītnes hostelī vai kempingā, bet nerēķinieties ar īpašām ērtībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!