No Rīgas līdz Šauļiem ir vien 130 kilometri, tāpēc šis ir pavisam piemērots galamērķis vienas dienas izbraucienam – nepilnas divas stundas un esi jau klāt. Šauļi esot Saules pilsēta, kas iekodēts arī tās nosaukumā.

Nesen Šauļos atjaunoti vairāki interesanti muzeji un tiek piedāvāts pašiem iesaistīties dažādās nodarbēs – piemēram, izgatavot konfektes vai aptiekā piedalīties kosmētikas pagatavošanā. Lietuvas pierobežā ir arī vairākas skaistas dabas takas, piemēram, Talkšas ezera krastu plašumos, kur var izstaigāt ekoloģisko taku, vai Ventas krastos, kur dabas parkā ir arī skatu tornis. Savukārt Šauļu universitātes Botānikas dārzā gan pieaugušie, gan arī bērni tiek aicināti iepazīt augu pasauli tuvāk – tam nesen ir sagatavotas jaunas izglītojošas programmas. Bet ziemā, piemēram, tirdzniecības centrā "Akropolis" no pulksten 8 līdz 22 var nodoties slidošanas priekiem un pēc tam nobaudīt cepelīnus kādā no vietējiem restorāniem. Tad kājas var izlocīt, dodoties pastaigā pa pilsētas centrālo artēriju – gājēju ielu. Noteikti vērts apskatīt slaveno Saules pulksteni un balto katedrāli.

Interesanta vieta ir jau pieminētā senākā aptieka Šauļos, kas joprojām darbojas, un tajā tiek atklāti veselīga ēdiena gatavošanas smalkumi. Šogad sākta arī programma, kurā ikviens var uzzināt ko vairāk par ekoloģiskas kosmētikas izgatavošanu un kopā ar farmaceitu iesaistīties šajā pasākumā, stāstīja Šauļu TIC pārstāvji, viesojoties Latvijā, Lietuvas vēstniecības organizētajā savas valsts tūrisma prezentācijā.

Daudzi, kas pa ceļam uz Kauņu vai tālāk uz Eiropu iztraucas Šauļiem tikai cauri, nemaz nezina, ka šajā mazajā Lietuvas pilsētiņā ir veseli 20 interesanti muzeji, tostarp šokolādes muzejs vecākajā Lietuvas šokolādes fabrikā "Rūta", kur pieejamas ekskursijas latviski, un velosipēdu muzejs, kas nesen atkal atklāts pēc atjaunošanas, Eņģeļu, Fotogrāfijas, Kaķu muzejs, kā arī daudzi citi.

Tas droši ļaujot Saules pilsētai pretendēt uz Lietuvas muzeju galvaspilsētas nosaukumu, uzskata tūrisma informācijas centra pārstāvji. Tūrisma centrs piedāvā arī jaunu ekskursiju pa vietām, kas saistītas ar pilsētas ebrejiem. Viens no tās galvenajiem punktiem ir Haima Frenkeļa smalkā villa (attēlā zemāk), kurā ir ebreju virtuves restorāns.

Tāpat Šauļos ir vecākā Lietuvas alus darītavā "Gubernija", kas nesen atzīmēja 350. gadu jubileju, un arī tajā iespējams doties ekskursijā un nosmeķēt leišu alu.

Pa ceļam uz Šauļiem

Foto: Publicitātes foto

Pakrojas rajons atrodas pavisam netālu no Šauļiem un vien 50 kilometrus no Rundāles. Tas kļuvis slavens ar lielāko muižas ēku kompleksu Lietuvā – Pakrojas muižu (Pakruojo Dvaras). Muižā bieži notiek svētki un var ietērpties 19. gadsimta tērpos, doties ekskursijā pa muižu un iepazīt vaļinieka dzīvi, savām acīm skatīt vagara piktumu, iepazīties ar pašu baronu, paklačoties ar guvernanti par pikantajiem kungu noslēpumiem un uzzināt daudz interesantu stāstu. Muižas staļļos notiek zirgu paraugdemonstrējumi, bet parkā vasarā muzicē muzikanti. Drosmīgākie var apskatīt sodu muzeju. Pirms došanās uz Pakrojas muižu gan vēlams pieteikties, lai saimnieki varētu plānot pasākuma norisi. Vairāk informācijas šeit. Pārsvarā pasākumi notiek nedēļas nogalēs.

Tāpat, plānojot braucienu uz Šauļiem, vērts maršrutā iekļaut arī Krustu kalnu, kas ir viena no neparastākajām vietām Lietuvā – kalnā izvietoti simtiem krusti, ko papildina arī apmeklētāju atnestie. Senos laikos te atradusies zemgaļu koka pils, kuru nodedzinājuši krustneši. Nav precīzi noskaidrots, kad te parādījušies pirmie krusti, taču arhīvos tie pirmo reizi minēti 1850. gadā. Padomju laikos Krusta kalnu mēģināja iznīcināt, taču veltīgi. Kaut arī kalnu stingri apsargāja, cilvēki naktīs nesa un uzstādīja aizvien jaunus krustus. Šobrīd Krusta kalnā ir vairāk nekā 50 tūkstoši krustu un ar katru dienu to paliek arvien vairāk, jo leģenda vēsta, ka, uzliekot uz kalna krustu, cilvēks iegūst veiksmi.

Dabas tūrisma un apskates vietas Šauļu apkārtnē

Savukārt dabas mīļotājiem pa ceļam uz Šauļiem vērts apmeklēt Akmenes rajona ievērojamākās vietas – Kamanu valsts dabas rezervātu un Ventas reģionālais parku.

Pirmais no tiem ir unikāls pēc ģeoloģiskās uzbūves un tikai tur var ieraudzīt noslēpumainā juras perioda klintis, pieskarties dinozauru laikmeta dzīvnieku paliekām – fosilijām, sajūsmināties par neticamiem atsegumu dabas skatiem. Kamanu rezervātā var apskatīt Lietuvas savvaļas dabu un ekosistēmu. Šis ir lielākais kaimiņvalsts pierobežas purvu komplekss, kur redzami skaisti jauktu koku meži, bet purvā izveidota mācību un izziņas taka, kas ved pa purvu, pļavu un mežu.
Rezervātā uzcelts arī moderns apmeklētāju centrs, kur iespējams saņemt informāciju par gidu vadītām ekskursijām.

Foto: Publicitātes foto

Ja gribas ieraudzīt negaidītu un nedaudz Mēnesim līdzīgu ainavu, kur var uzņemt arī neparastas fotogrāfijas, var doties uz Akmenes māla un kaļķakmens karjeru. Atsegtā zemes ainava un košās krāsas paliks atmiņā uz ilgu laiku.

Ja izpēta karti, redzams, ka Venta, pirms "atnāk" pie mums, paviesojas arī Lietuvā. Tā nu netālu no Latvijas un Lietuvas robežas var iepazīt Ventas reģionālo parku. Jurakaļņa izziņas taka tajā aizvedīs uz Papiles skaistākajām vietām, izlīkumos gar Papiles pilskalnu un citām interesantām vietām. Reģionālajā parkā ir arī 15 metrus augsts skatu tornis, no kā paveras gleznains skats uz Ventu. Protams, šeit sastopama arī liela dzīvnieku un augu daudzveidība. Vairāk informācijas: www.ventosparkas.lt

Foto: Publicitātes foto

Savukārt Mūsas tīreļa izziņas taka Žagares reģionālajā parkā ir Lietuvas garākā dēļu laipa purvā. Izejot 3,6 kilometrus garo taku, var redzēt gan simts gadu vecas priedītes, kas sniedzas pieaugušam cilvēkam vien līdz viduklim, gan izbaudīt purva "viļņošanos", gan apskatīt Miknaiču ezeru. Runā, ka šajā purvā mītot arī laimiņa, kas izpildot vēlēšanās. Lai nu kā, retas putnu un augu sugas te tiešām ir sastopamas un apskatāmas. Vairāk informācijas: www.jonmu.lt.

Vēl viena interesanta vieta ir Tituvēnu reģionālais parks, kas atrodas Ķelmes rajonā. Tur kā zilas acis zaigo Giļa un Bridvaiša ezeri. Pie Giļa ezera ir arī gleznaina dabas taka. Parkā atrodas Meža muzejs, kur var uzzināt vairāk par parka daudzveidību. www.trp.lt

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!