Foto: Shutterstock
Voroneta ir viduslaiku klosteris Drakulas dzimtenē Rumānijā, kas slavens ar īpaši skaistiem sienu gleznojumiem. 1488. gadā par godu Moldāvijas gospodara Stefana Lielā uzvarai celto klosteri Gura Humorului pilsētiņā mēdz dēvēt arī par Rumānijas Siksta kapelu, salīdzinot to ar slaveno Mikelandželo darbu Romā. Tieši ar košajām un brīnumskaistajām sienu freskām klosteris kļuvis slavens visā pasaulē.

Kā vēsta "Thevintagenews", klostera celtniecība ilgusi trīs mēnešus un 21 dienu. Ar flīzēm, keramikas dekoriem un sienu gleznojumiem rotātā baznīca ir viena no UNESCO mantojuma sarakstā iekļautajām vietām Moldāvijas reģionā (vēsturisks reģions, kas atrodas starp Karpatu kalniem un Dņestras upi).

Foto: Shutterstock

Visā Eiropā gan tas labāk pazīstams kā Austrumu Siksta kapela. No visiem reģionam raksturīgajiem apgleznotajiem klosteriem, šis esot visskaistākais, raksta "Thevintagenews", piebilstot, ka gleznojumos izmantoto zilo toni dēvē tieši par Voronetas zilo, turklāt pirms vairāk nekā 500 gadiem radītās krāsas recepte vēl joprojām nav atšifrēta.

Foto: Shutterstock

Šis ir slavenākais Rumānijas klosteris, jo tajā ir Svētā Jura templis. Tā sienās ir augsti logi, ko vainago gotiskas arkas. Visa baznīcas rietumu fasāde ir bez jebkādām atverēm, kas savukārt norāda uz tās autora, Metropolīta Roska, ieceri tur uzgleznot iespaidīgas freskas.

Foto: Shutterstock

Arī iekštelpu gleznojumi tapa stingrā Roska uzraudzībā, bet tos gleznojuši nezināmi mūki.
Uz ārsienām smalki uzgleznotas ainas no Bībelē aprakstītās Pastarās tiesas, Jesses koks, kā arī antīko filozofu portreti, un citi tēli. Uz dienvidu sienas, lai godinātu klostera dibinātājus, redzamas arī pats Metropolīts Roska un eremīts Danīls.

Voronetas klosteri uzskata par izcilāko viduslaiku mākslas paraugu Moldāvijas reģionā, tā arhitektoniskā un zīmējumu kvalitāte un mākslinieciskā vērtība ir neapstrīdama.

Foto: Shutterstock

Šis gan nav vienīgais šāda veida klosteris Moldāvijas reģionā. Brīnumskaists un līdzīgas kvalitātes ir arī, piemēram, Arboras, Moldovitas un Probotas klosteris, kur arī apskatāmi krāšņi sienu gleznojumi.

Jāpiebilst, ka šo vietu 1785. gadā pārņēma Hābsburgu valdījumā un kā klosteris tas atkal sāka darboties vien 1991. gadā. Tagad to apsaimnieko mūķenes, kas izveidojušas arī nelielu gleznojumu veikaliņu, teikts "Romaniatourism".

Vairāk par to, ko apskatīt Rumānijā, lasiet šeit.

Kā atrast klosteri?

Tuvākā lielā pilsēta pie Voronetas klostera ir Suceva, ko ar valsts galvaspilsētu Bukaresti savieno laba transporta sistēma. Bet no Gura Humorului pilsētiņas līdz klosterim iespējams aiziet kājām.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!