Foto: Shutterstock

Astūrija (Asturias) ir viens no Spānijas septiņpadsmit apgabaliem un atrodas valsts ziemeļos. To dēvē Spānijas apslēpto dārgumu, uz kuru tūristi izvēlas doties salīdzinoši reti, taču tā ir arī zaļākā vieta visā valstī, kurā tiek ražoti populāri un arī lielajās pilsētās nobaudāmi pārtikas produkti.

Šajā reģionā populāri ir pie dažādām ēdienreizēm dzert populāro dzērienu "sidra". Jā, tas patiesi ir kas līdzīgs daudziem zināmajam, atspirdzinošajam dzērienam sidram, taču tas nav gāzēts, arī ne ļoti salds un garšo nedaudz kā "ierūdzis". Tieši šeit tiek ražots atpazīstamais dzēriens, un apgabala pilsētās, piemēram, Hihonā vai Ovjedo teju uz katras ielas var atrast vietas ar nosaukumu "sidrería", kurā nogaršot zeltaino dziru.

Foto: Shutterstock

Starp citu, interesanta ir arī ieliešanas tehnika. Sidra parasti tiek pārdota zaļās stikla pudelēs un lieta glāzē no liela augstuma (nereti viesmīlis vienā rokā tur glāzi pie gurniem, bet otrā rokā, kura ir iztaisnota augšup, pudeli). Pēc tam glāze tiek ieliets neliels dzēriena daudzums, un tas nekas, ja daļa izlīst arī uz zemes – ja ārā ir silts laiks, ieliešanas procesu viesmīļi veic ārā, ja nē – iekštelpās. Kad nelielais dzēriena daudzums izdzerts, glāze tiek šādā veidā piepildīta atkal un atkal.

Astūrijas reģiona otrs nosaukums ir "zaļā Spānija", kas saistāms ar burvīgajām dabas ainavām, kalniem un arī skaistajām pludmalēm. "Culture Trip" vēsta, ka šajā reģionā ir ziedoša, auglīga un arī neskarta daba, jo lietus šajā Spānijas vietā līst daudz vairāk nekā, piemēram, Andalūzijā. Vērts piebilst, ka vietējie patiesi šeit staigā apbruņojušies gan ar lietus sargu, gan saules brillēm teju vienmēr, jo laikapstākļi var mainīties ne pa dienām, bet stundām.

"Picos de Europa" ir viena no ainaviskākajām vietām Spānijas ziemeļos, kurp doties garākos pārgājienos – skaistuma ziņā šeit esošie kalni un virsotnes neatpaliek no, piemēram, Šveicē un Islandē esošajām. Dabas parka platība ir 646 kvadrātkilometri – tāpat ir iespējams izvēlēties konkrētu maršrutu, kura laikā iepazīt iespaidīgās ielejas un dabas skaistumu – kā piemēru var minēt "Ruta del Cares" maršrutu, kas ir aptuveni 12 kilometru garš.

Runājot par siera ražošanu, pirmā valsts, kas lielais daļai ienāks prātā, ir Francija. Taču arī daudzās vietās Spānijā ražo sierus, un Astūrijas reģions ir centrālākais no visiem. Populārāko vietējo sieru vidū minami "Cabrales", "Gamoneu" u.c. Tāpat šeit dažādas ražotnes labprāt izrāda, kā norit ražošanas process, tāpēc vērts paskatīt, kur atrodas tuvākā tavai izvēlētajai lokācijai.

Foto: Shutterstock

Kad tiek izdzirdēts vārds pludmale, parasti prātā nāk asociācijas ar plašu teritoriju, kurai pat īsti galu nevar redzēt. Taču izrādās, ka pludmalei it nemaz nav jābūt ārkārtīgi plašai! Gulpijuri (Gulpiyuri) pludmale atrodas Spānijā, Astūrijas apgabala vietā ar nosaukumu Janes (Llanes), un dēvējama par vienu no neparastākajām pludmalēm pasaulē.

Tā ir pavisam neliela, tikai 48 metrus gara, un, iespējams, daudzi šī iemesla dēļ atmestu ar roku un nesaskatītu vajadzību uz šejieni doties. Taču savdabīgs ir fakts, ka tā izveidojusies kā "iekšzemes pludmale", kuru ierobežo dažādi zaļie augi un kaļķakmens klints. Par šo un vēl citām neparastām, bet skaistām pludmalēm pasaulē lasi šeit.

Ja vēlies doties uz "klasisku" pludmali, Astūrijas apgabalā acis var virzīt piekrastes pilsētas Hihonas (Gijon) virzienā – tur ir pieeja vairākām pludmalēm, taču vietējie iesaka doties uz vietu ar nosaukumu San Lorenzo (Playa de San Lorenzo).

  • 280 kilometru attālumā uz rietumiem atrodas vēl viena Spānijas pilsēta, kuru arī daudzi piemirst, bet tā slēpj burvīgas un interesantas vietas. Par pilsētu ar nosaukumu Bilbao lasi šajā rakstā.

Protams, nevar aizmirst par pilsētām. Apsaktes vērta ir iepriekšminētā Hihona, kura atrodas Biskajas līča krastā un ir lielākā Astūrijas pilsēta. Turpretī par centrālo dēvē citu – Ovjedo (Oviedo). Pilsētas vecā daļa ar senatnīgajām ēkām un ieliņām ir patiesi skaista, Ovjedo apbur ar detaļām un sīkumiem, kurus reizēm tik viegli palaižam garām.

Runājot par apskates vietām, minamā Ovjedo katedrāle (Catedral de San Salvador). Tā atrodas pašā vecpilsētas centrā, un ar patiesi iespaidīgo gotikas stila arhitektūru uztur vēstures dvašu vairāku desmitu kilometru rādiusā. Katedrāles atrašanās vietu var kartē iezīmēt kā centrālo punktu, no kura sākt pilsētas un objektu apskati.

Foto: Shutterstock

Turpat blakus katedrālei atrodas divi muzeji, kurus vērts apskatīt, ja ir interese izzināt Astūrijas vēsturi – Mākslas muzejs (Museo de Bellas Artes de Asturias) un Arheoloģijas muzejs (Museo Arqueologico de Asturias). Pastaigām lieliska vieta ir San Francisco parks, kurā gan apēst kādu saldumu (piemēram, čurros ar šokolādi), atvilkt elpu uz kāpnītēm, nofotografēties pie burvīgajām strūklakām u.c.

Pilsēta atrodas kalnainas vietas Monte Naranco pakājē, tāpēc ir pilnībā iespējams Ovjedo skatīt no putna lidojuma jeb nolikt tieši pie savām kājām. Augstākā virsotne tiek saukta par Pasano (Picos del Pasaino), no kurienes paveras skats ar senajiem pilsētas mūriem un oranžajiem jumtiem. Taču tas nav vienīgais, kāpēc vērts tur nokļūt – līdzenajā laukumā atrodas Kristus statuja ar atplestām rokām, kura kopš pagājušā gadsimta vidus simbolizē pilsētas svētību.

Vai zināji, ka F1 braucējs Fernando Alonso par savu dzimto pilsētu sauc tieši Ovjedo? Plašāk par to un citiem ievērojamiem objektiem lasi šajā ceļojuma stāstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!