Dodoties uz ārzemēm, neviens nevēlas aizvainot vietējos, tieši otrādi gribas viņus iepazīt un sadraudzēties, tādēļ svarīgi zināt kādas ir dažādu valstu paražas. Laikraksts The New York Post apkopojis 10 lietas, kas ASV un daudz kur citur ir pieklājīgas, bet atsevišķās zemēs būs rupjas un aizvainojošas. Arī latviešiem, kas bieži ceļo, der iepazīties ar šiem etiķetes likumiem.

Kreiso roku labāk nelietot

Dažās valstīs, pārsvarā Vidējos austrumos, Indijā un daļā Āfrikas, kur ir daudz musulmaņu, kreisā roka vēsturiski tiek uzskatīta par netīru, jo senos laikos to izmantoja higiēnas uzturēšanai.

Tādēļ sniegt kreiso roku citam, ēst, pasniegt dāvanu vai pieskarties kādam ar to ir nepieklājīgi un šāda darbība tiek uzskatīta par necieņas izrādīšanu.

Sēdēšana taksometra aizmugurējā sēdeklī

Visiem zināma ierastā procedūra, ja vēlamies braukt ar taksīti – paceļam roku, apstādinām mašīnu un iesēžamies pakaļējā sēdeklī. Pēdējais punkts gan nebūtu pieklājīgs Austrālijā vai Jaunzēlandē, jo tur šāda rīcība tiek uzskatīta par ļoti snobisku. Ja ar taksometru brauc viens pasažieris, pieņemts, ka tas sēž blakus šoferim – drīzāk kā draugs, nevis kungs vai saimnieks ar savu šoferi - kalpu.

Tomēr ir arī daži tūrisma ceļveži, kas atsevišķos rajonos vientuļām ceļotājām tomēr labāk iesaka braukt aizmugures sēdekļos drošības apsvērumu dēļ.


Foto: Shutterstock

Dot vai nedot dzeramnaudu

Daudzviet Eiropā nesagaida, ka viesnīcā vai pēc maltītes tiks dota dzeramnauda, tomēr nu jau arī pie mums tā parasti tiek atstāta. Taču, piemēram, Japānā tas ir ļoti nepieklājīgi un var tikt uzskatīts par apvainojumu.

Arī dodoties uz citām Āzijas valstīm, ieteicams  pārbaudīt, kādi ir to iedzīvotāju paradumi saistībā ar dzeramnaudas atstāšanu.

Rokas kabatās

Arī pie mums roku turēšana kabatās atsevišķās situācijās var būt nepieklājīga, tomēr lielākoties tā liecina par pašpārliecinātību vai slēpšanos no aukstuma, bet Turcijā šāda izturēšanās tiek uzskatīta par rupju necieņas izrādīšanu.

Foto: PantherMedia/Scanpix

 "Miera" zīme

"Miera" jeb "Peace" žests ar diviem uz augšu paceltiem pirkstiem parasti domāts kā pozitīvu emociju un draudzības izrādīšana, bet Lielbritānijā, Īrijā, Jaunzēlandē un Austrālijā tas nozīmē pretējo jeb to pašu, ko citur puse no jau minētā žesta – pacelts vidējais pirksts. Nav gluži tas, ko gribētu rādīt, iepazīstot vietējos, vai ne?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Rādīt kurpju zoli

Vīrieši nereti, apsēžoties un iekārtojoties ērti, divreiz nedomā un pārmet kāju pār pretējo celi tā, ka redzama kurpes zole. Diemžēl daudzās arābu valstīs šāda poza tiks uzskatīta par ļoti nepieklājīgu un aizvainojošu, ko kurpju zoles ir netīras un nedrīkst tikt rādītas citiem. 

Amerikāņiem ir pat ļoti skarbs piemērs tam, kā šāda uzvedība aizvaino musulmaņus. Proti, bijušais kongresmenis Bils Robinsons, runājot ar bēdīgi slaveno Irākas līderi Sadamu Huseīnu, šādi apsēdās. Irākietis bijis tik aizvainots par šādu izturēšanos, ka uzreiz piecēlies un izgājis no telpas.

Sakrustoti pirksti

Nebūtu nekas neparasts, ja nezinātājs, stāvot rindā pie Vjetnamas lidostas pasu kontroles, sakrustotu pirkstus, cerot, ka pēc iespējas drīzāk veiksmīgi tiks tai cauri. Visticamāk šādā situācijā visi apkārtesošie vjetnamieši sāks uz viņu blenzt, jo šajā Āzijas valstī žests ar sakrustotiem pirkstiem nenozīmē cerību paušanu, bet gan apzīmē īpašās sievietes ķermeņa daļas un ir ļoti rupjš.

Pieskarties otra galvai

Tas bieži notiek pat instinktīvi – satiekot jauku bērnu, pabužinām tam matus. Valstīs, kur izplatīta budisma mācība, piemēram, Taizemē, Ķīnā vai Šrilankā, to nekādā gadījumā nedrīkst darīt. 

Budisti uzskata, ka galva ir svēta un tur mājo cilvēka gars, tāpēc grābstītes ar rokām gar to nedrīkst.

Īkšķis uz augšu

Afganistānā, Āfrikas rietumu valstīs, Dienvidamerikā, Grieķijā, Irākā, Irānā, Itālijā un Taizemē šis ir žests ar sliktu nozīmi un to nekādā gadījumā nevajadzētu rādīt, ja negribat iekulties nepatikšanās.

Zīme "OK"

Arī pie mums Latvijā zina, ko ASV šis žests ar kopā saliktu rādītāja pirkstu un īkšķi nozīmē, proti, "viss ir kārtībā", bet Vācijā un Grieķijā tas ir pavisam rupjš žests, kas apzīmē ķermeņa atveri uz leju no jostasvietas. Arī Francijā, Venecuēlā un Turcijā var iekulties nepatikšanās, rādot šo zīmi. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!