Foto: RIA Novosti/Scanpix
Bieži vien cilvēki kļūst pārāk lepni, iedomājoties, ka spēj pakļaut dabu. Tādās reizēs daba uzskatāmi parāda, kurš te ir īstais noteicējs. Viens no šādiem veidiem ir vulkānu izvirdumi. Tā kā pārsvarā tie mierīgi "dus" vai nekaitīgi "pukšķina" dūmu gredzenus, katram ir iespēja doties tos apskatīt un iemēģināt roku vulkanoloģijā.

Fuji kalns Japānā


3650 metrus augstais Fuji kalns ir augstākais Japānā un tā kā tas bieži attēlots japāņu mākslā, ir arī viens no slavenākajiem vulkāniem pasaulē. Gandrīz visu gadu Fuji kalna virsotni ieskauj mākoņi, tomēr, ja gādās skaidrs laiks, kalnu var redzēt no 100 kilometru attālās Tokijas. Fuji vulkāns pēdējo reizi izvirdis 1707.gadā, kad tā izmestie pelni apraka Tokiju. Apskates objekti Fuji kalna apkārtnē atvērti tikai jūlijā un augustā, taču pasakainu saullēktu vērošana tā virsotnē iespējama visu gadu.

Vezuvs Itālijā


Vezuvs atrodas Itālijā, netālu no Neapoles. Tā izvirdumi notikuši vismaz 30 reižu, taču zināmākais un šausminošākais notika mūsu ēras 79. gadā, kad vulkāna pakājē esošajā Pompejā bojā gāja vismaz 3360 cilvēki. Pelnu slānis pilsētu, cilvēkus un pat mājdzīvniekus saglabājis praktiski neskartus, ļaujot zinātniekiem iegūt precīzu tā laikmeta un notikumu restaurāciju. Vēl traģiskākas sekas bija 1631. gada Vezuva izvirdumam, tomēr arī šodien pilsētās vulkāna pakājē dzīvo vairāk, kā pusmiljons cilvēku.

Kilauea Havaju salās


Havaju salas ir īsta vulkanologu paradīze, jo te var doties apskatīt Nacionālo Vulkānu parku, kura populārākais objekts ir Kilauea. Vulkāns ir aktīvs un jau kopš 1983.gada joprojām izverd lavu, tāpēc lai arī kādā gadalaikā jūs turp dotos, noteikti redzēsiet pa kalna nogāzēm plūstošo lavu. Netālu no Kilauea atrodas Mauna Loa – pasaules lielākais vulkāns.

Pacaya vulkāns Gvatemalā


Pacaya vulkāna Gvatemalā izvirdums ilgst jau kopš 1965.gada, taču 2440 metrus augstais vulkāns ir viens no alpīnistu apmeklētākajiem kalniem Gvatemalā. Kalnā ved 2 takas un nonākot virsotnē, viena no tām ved pie burbuļojoša lavas baseina. Dodoties lejup varat izmēģināt īpašu atrakciju – slēpošanu pa pelniem. Tā kā šajā apvidū sākuši uzdarboties vietējie kriminālo aprindu darboņi, organizētās ekskursijās uz Pacaya nav iespējams doties. Ja vēlaties apmeklēt šo kalnu, varat turp doties paši, paļaujoties uz savu likteni un "vulkānu dievu" labvēlību.

Bromo Indonēzijā


Bromo kalns atrodas Bromo-Tengger-Semeru nacionālā parka teritorijā, Indonēzijā un tā pēdējais izvirdums noticis 2000. gadā. Vulkāns atrodas ārpus tradicionālajiem tūrisma maršrutiem, tā apkārtne ir mežonīga un līdz kalnam var nonākt tikai zirga mugurā vai ar kalnu divriteņiem. Vislabāk vulkānu apmeklēt novembrī, kad vietējie iedzīvotāji svin Kasodo svētkus, kuru laikā vulkānā tiek mesti dažādi ziedojumi, lai izpelnītos kalna labvēlību. Ja gribat apskatīt arī citus aktīvos un izdzisušos vietējos vulkānus, jums jādodas 4 dienu Bromo kalns – Bali tūrē.

Soufriere kalns Montseratas salā


Montseratas salā var baudīt unikālu un neskartu Karību salu ainavu, taču šobrīd šī vieta vairāk vilina ar vulkāniem apsēstos. Soufriere vulkāns, pēc daudzu gadsimtu klusēšanas "pamodās" 1995.gadā un tā izvirduma rezultātā salas dienvidu daļa un galvaspilsēta Plymouth tika sagrauta un pārklāta pelniem. 2000.gadā notika nākamais spēcīgais vulkāna izvirdums. Tā kā cilvēki vairs neuzticas "uguni spļaujošajam briesmonim", viņi salu pamet – ja kādreiz te dzīvoja vismaz 11 tūkstoši cilvēki, tad tagad – tikai nepilni 4 tūkstoši.

Popocatepetl vulkāns Meksikā

Foto: Reuters/Scanpix

Acteki Popocatepetl vulkānu dēvējuši par "smēķējošo klanu", bet mūsdienu meksikāņi to sauc vienkārši – par Popo. Kalns ir 5180 augsts un izvirdumi tajā notikuši 36 reizes, no kurām vairākums – pēc 1995.gada. Kaut arī tieši šo vulkānu britu rakstnieks Malkoms Lovrijs aprakstīja savā darbā "Vulkāna pakājē", Popocatepetl apgabals, pretēji citiem Meksikas reģioniem, spējis izvairīties no milzīgiem tūristu pūļiem. Turp vislabāk doties novembra sākumā, kad vietējie svin Mirušo dienu.

Sakurajima vulkāns Japānā


Sakurajima atrodas Japānas dienvidos uz salas, kur iespējams nokļūt ar prāmi no Kagoshima pilsētas centra, un tas ir viens no augstākajiem un aktīvākajiem pasaules vulkāniem. Katru gadu te notiek vidēji 150 lielāki un mazāki izvirdumi, kuri, nenoliedzami, ietekmē vietējo iedzīvotāju dzīvi. No debesīm krītoši pelni un brīžiem pat nelieli iežu gabaliņi, kas te ir gandrīz tikpat ierasta parādība kā lietusgāze Latvijā.

Shishaldin vulkāns Aļaskā


3000 metrus augstais Shishaldin vulkāns ir augstākā Aleutu salu virsotne un no tā nepārtraukti paceļas dūmu strūkla. Pirmo reizi vulkāna izvirdums konstatēts 1775.gadā, un kopš tā laika vulkāns izvirdis 27 reizes, tāpēc tas iekļauts aktīvo vulkānu sarakstā. Unimak salas dabu, kurā atrodas Shishaldin, tikpat kā nemaz nav skārusi cilvēku postošās darbības ietekme, tāpēc te varēsiet ne tikai baudīt dabas ainavas, bet arī ieraudzīt Kanādas ziemeļbriežus, roņus, vaļus un lāčus.

Pelee kalns Martinikā


Pastaiga pa Martinikas senās galvaspilsētas St.Pierre pilsētiņas ieliņām līdzinās ceļojumam laikā, ko vēl īpašāku padara fakts, ka pēc postoša Pelee vulkāna izvirduma, pilsēta tikusi atjaunota pašu iedzīvotāju rokām. 1902.gada izvirdums prasīja 29 tūkstošu pilsētas iedzīvotāju dzīvības un iznīcināja visus tobrīd piestātnē esošos kuģus ar visām apkalpēm. Par laimi 1902.gada izvirdums ir bijis postošākais salas vēsturē. Kaut Pelee vulkāns "modies" vēl vairākas reizes, postošas sekas tas nav radījis.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!