Foto: LETA
Jūlija trešajā sestdienā, 21. jūlijā, Dundagā notiks Sklandraušu festivāls "Pie galda, pie goda, pie labiem ļaudīm".

Kā zināms, sklandrausis ir pirmais Latvijas pārtikas produkts, kura ražošanu aizsargā Eiropas Savienība. Sklandrausis ir iekļauts Eiropas Komisijas reģistra sarakstā "Garantēta tradicionālā īpatnība". Tas nozīmē, ka tam jābūt gatavotam atbilstoši apstiprinātai receptūrai un pat izmēram jāatbilst noteiktiem standartiem. "Svinēsim svētkus par godu sklandrausim, jo sklandrausis ir viens no mūsu novada simboliem un lepnumiem! Domājams, ka tieši lībiešu krasts ir tā vieta, kur meklējama sklandrauša izcelsme," vēsta pasākuma rīkotāji.

Sklandraušu festivālā godā tiks celtas vietējās tradīcijas, amatu un kultūras prasmes. "Ielūkosimies novada vērtību lādē, atcerēsimies novadam svarīgus notikumus, vietas un ļaudis, godināsim ievērojamus novadniekus," portālam "Tūrisma Gids" stāsta Dundagas Kultūras pils pārstāvji.

Svētkos viesosies arī Dundagas pils kādreizējo saimnieku Ostenzakenu dzimtas pēcnācēji – Jarika fon der Ostenzakena dejas meistarklasē bērniem mācīs baletu, bet Jans Balions mācīs gleznotprasmi.

Svētki sāksies pulksten 11 ar koncertu "Gaismas iedvesmotas…" Dundagas evanģēliski luteriskajā baznīcā, kur uzstāsies soprāns Baiba Veismane-Rezonga, vijolniece Anda Kostanda, savukārt akustisko ģitāru spēlēs Egita Ķīviča.

Pulksten 12 Parka estrādē notiks festivāla atklāšana, savukārt Pils pagalmā sāksies sklandraušu darbnīcas – tiek solītas Dundagas garšas, lībiešu ķēķis, muzicēšana un citi pārsteigumi.

Pulksten 13 Pils lielajā zālē notiks baleta performance "Neaizmirstiet mani" – uzstāsies baletdejotāja Yarica von der Osten-Sacken un Dundagas bērni.

Parka estrādē līdz pulksten 16.30 notiks daudzpusīgs koncerts, uzstāsies "Zaļā galma kapella", Dundagas Kultūras pils senioru deju kolektīvs "Dun-dang", Dundagas Kultūras pils jauniešu deju kolektīvs "Dun-dang", Kolkas tautas nama koklētāju ansamblis, Dundagas Mākslas un mūzikas skolas Kolkas koklētāju ansamblis, Babītes mūzikas skolas koklētāju ansamblis, lībiešu ansamblis "Laula", Dundagas Kultūras pils vokālais ansamblis "Sendienas", tautas deju grupa "Šastaček" no Numburkas pilsētas Čehijā, tautas mūzikas grupa "Jaro" no Ūsti pie Orlices pilsētas Čehijas un Liepājas cirks.

Pulksten 17 Pils pagalmā muzicēs postfolkloras grupa "Daba San".

Pulksten 19 parkā notiks projekta teātra brīvdabas izrāde "Lielais loms". Ieejas maksa – trīs eiro.

Sklandraušu festivāls noslēgsies ar balli parkā, kur par dančiem rūpēsies "Lauku muzikanti". Ieejas maksa – trīs eiro, pērkot biļeti uz abiem pasākumiem kopā, cena – pieci eiro.

Visas dienas garumā tiek solītas arī izklaides bērniem – darbosies atrakciju parks ar piepūšamo pilsētiņu un radio vadāmo auto trasi, kā arī ikviens varēs mācīties pūst, laist pa vējam un citos veidos radīt gan lielus, daudz mazus ziepju burbuļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!