Liepājas koncertzāle "Lielais dzintars" aicina iepazīt koncertzāles aizkulises aizraujošā ekskursijā. Grupu pastaigas zinoša gida pavadībā notiek katru svētdienu pulksten 11 (latviešu valodā) un pulksten 13 (angļu valodā), pastāstīja koncertzāles pārstāve Santa Margeviča.

"Lielā dzintara" ēka ierakstījusies Liepājas panorāmā kā varens, daudzšķautņains
objekts, kas simbolizē mūzikas radīšanas mirkļa skaistumu un vienreizīgumu. To projektējis izcilais austriešu arhitekts Folkers Gīnke. Koncertzāle atklāta 2015. gada novembrī, un ik gadu to apmeklē vairāk nekā 200 tūkstoši apmeklētāju.

Kopā ar gidu apmeklētāji var ielūkoties kosmosa kuģim un vīnogu dārzam līdzīgajā Lielajā zālē, kurā ir vietas 991 skatītājam. Zāles izcilību var droši samērot ar Ņujorkas, Pekinas, Maskavas, Venēcijas, Zalcburgas, Romas un citu kultūras centru skaņrades skatuvēm, jo koncertzāles akustiku veidojis profesors Karlheincs Millers, viens no pasaules izcilākajiem speciālistiem šajā jomā, skaidro Margeviča.

Kamerzāle nosaukta Liepājas Simfoniskā orķestra mūziķa, pāragri aizsaulē aizgājušā fagotista un jauno mūziķu audzinātāja Dzintara Jurgelaiša vārdā. Tai piemīt izcila akustika un funkcionalitāte. Zāle ir piemērota kamermūzikas koncertiem, kā arī citiem nelieliem pasākumiem.

Ienākot pa "Lielā dzintara" ieejas durvīm, pretī elpo mākslas telpa "Civita Nova" – mainīgā vairākdimensiju izstāžu zāle, kas ir iecienīta pilsētnieku atpūtas un tikšanās vieta. Ik mēnesi te norit arī džeza improvizācijas vakari ar Latvijā un pasaulē atzītu džeza mūzikas zvaigžņu, kā arī Liepājas jauno mūziķu piedalīšanos.

Projektējot ēku, izmantots olas čaumalas princips – tas nozīmē, ka pati būves forma garantē konstrukciju stiprību. Kaut arī olas čaumala ir ļoti plāna, forma nodrošina tās izturību un ļauj pretoties ievērojamam spiedienam. Visā ēkā nav divu vienādu logu, lai gan tās fasādi veido stikla konstrukcijas. Koncertzāles "Lielais dzintars" platība aptver 14126 kvadrātmetrus, kas līdzvērtīga septiņiem futbola laukumiem, 11 basketbola laukumiem vai 54 tenisa laukumiem. Ēka veidota astoņu stāvu augstumā ar diviem pazemes stāviem un sešiem virszemes stāviem. "Lielā dzintara" ārsiena ir 30 metrus augsta.

Koncertzāles "Lielais dzintars" ekskursijas apmeklētāji var baudīt izteiksmīgus panorāmas skatus uz Liepājas promenādi un pilsētas centru. Ēka jau saņēmusi vairāk nekā 15 starptautiskus arhitektūras un būvniecības nozares apbalvojumus.

Stundu garajā pastaigā apmeklētāji sadzirdēs arī koncertzāles skaņu vibrācijas, jo ēka ir pārvērsta makro mēroga mūzikas instrumentā. Ekskursijas gaitā varēs uzzināt aizraujošus faktus par koncertzāles tapšanu un būs iespējams ieskatīties arī mākslas notikumu sagatavošanas aizkulisēs.

Ekskursijas laika periodā līdz 7. oktobrim notiks katru svētdienu, izņemot 30. septembri. Rudenī (septembrī, oktobrī) un pavasarī sadarbībā ar Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolu piedāvājumā ir arī īpašas ekskursijas – nodarbības skolēnu grupām "Atklāj skaņu pasauli lielajā dzintarā!".

Biļetes var iegādāties interneta vietnē www.bilesuparadize.lv, "Biļešu paradīzes" kasēs visā Latvijā un koncertzāles "Lielais dzintars" informācijas centrā. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama, ar iegādātajām biļetēm tikšanās īsi pirms ekskursijas sākuma koncertzāles 1.stāvā, pie informācijas centra.

Vairāk informācijas: www.lielaisdzintars.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!