Jau vēstījām, ka sestdien, 5. maijā, ikviens interesents aicināts uz vērienīgāko pasākumu Ķemeru nacionālajā parkā – Ceļotāju dienu. Tās laikā norisināsies vairāk nekā 20 izzinoši pārgājieni, ekskursijas, velobraucieni un radošās aktivitātes, kuru laikā varēs uzzināt vairāk par dabas teritorijām un apskates objektiem, kas līdz šim bijuši mazāk zināmi, informē Dabas aizsardzības pārvalde.

Šogad pasākuma devīze būs "Rīts pie jūras, pusdienlaiks kūrortā, vakars laukos pie pasaciņas", aicinot apmeklētājus paciemoties gan jūras piekrastē, gan vēsturiskajā Ķemeru kūrortā, bet noslēgumā – tālākajā nacionālā parka daļā – Dunduru pļavās un to apkārtnē. Šāda pasākuma ievirze izvēlēta, jo arvien daudziem ceļotājiem nacionālais parks saistās galvenokārt tikai ar slaveno Lielo Ķemeru tīreli.

Tieši Dunduru pļavām šogad Ceļotāju dienā atvēlēta īpaša loma. Vērienīgajā mitrāju atjaunošanas projektā "Hydroplan" (plašāk lasiet šeit) tikko noslēgušies purvaino mežu un Skudrupītes atjaunošanas darbi. Pa to pēdām piedāvās doties divi pārgājieni, ļaujot ielūkoties vietās, kas citkārt atrodas nostāk no apmeklētāju acīm. Protams, neiztrūks arī Dunduru pļavu pastāvīgo iemītnieku – savvaļas zirgu un govju – apskate. Tiem, kuri labprātāk izvēlas pārvietoties ar velosipēdu, ir iespēja doties arī velopārgājienā pa šo apkārtni. Pārgājieni ir bez maksas, taču iepriekš jāpiesakās, zvanot pa tālruni 26424972.

Pie Dunduru pļavu skatu torņa būs pieejamas dabas izziņas spēles un āra uzdevumi par pļavām, mežiem un ūdeņiem, savukārt vakarpusē netālajā Džūkstes pasaku muzejā varēs baudīt Ceļotāju dienas noslēguma pasākumu ar leļļu teātra izrādi, vizināšanos ar zirgiem, bada pankūku cepšanu, bet pats galvenais – ar Ķemeru nacionālajā parkā pirmo reizi organizētajām kukaiņu vērošanas aktivitātēm.

Tikmēr dienas pirmo pusi var aizraujoši pavadīt piekrastē un Ķemeru kūrorta apkārtnē. Rīta pusē pirmo reizi plašākai auditorijai tiks organizēts pārgājiens "Latviešu filmu un citas neparastas noskaņas jūras krastā no Ragaciema līdz Jaunķemeriem". Uz aizraujošām ekskursijām aicinās arī abas Jaunķemeros esošās ārstniecības iestādes – sanatorija "Jantarnij Bereg" un kūrorta rehabilitācijas centrs "Jaunķemeri" (pieteikšanās 26386222).

Savukārt Ķemeros pie "Meža mājas" Ceļotāju dienā notiks pirmais Jūrmalas restorānu brīvdabas pasākums "Lielais pikniks Ķemeros". Vairāku Jūrmalas restorānu piedāvājumu visas dienas garumā papildinās virkne dažādu ekskursiju pa Ķemeru apkārtni, izzinošas spēles, radošās darbnīcas, kā arī orientēšanās uzdevums ģimenēm ar ļoti vilinošām balvām.

Īpaši padomāts par tiem ceļotājiem, kuri pārvietojas ar sabiedrisko transportu, piemēram, tiem, kuri uz nacionālo parku iecerējuši doties ar vilcienu maršrutā "Rīga-Tukums". Visas dienas garumā starp pasākumu vietām kursēs Ceļotāju dienas bezmaksas autobusi, piedāvājot ceļotājiem nokļūt arī tādos apskates objektos, kur ikdienā bez personīgā transportlīdzekļa ir ļoti grūti tikt, piemēram, Dunduru pļavās.

Pasākumu organizē DAP sadarbībā ar Ķemeru nacionālā parka reģiona uzņēmējiem un vietējām pašvaldībām. Plašāka Ceļotāju dienas programma, karte ar norises vietām un autobusu kustības grafiks pieejams mājaslapā www.daba.gov.lv sadaļā "Aktualitātes – Ķemeru ceļotāju diena". Papildu informācija: 26424972.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!