No 24. līdz 26. augustam norisināsies nebijis pasākums Jūrmalā, Vaivaru pludmalē, – starptautiskās paraplanierisma precizitātes sacensības "Z-Accuracy Cup". Jūrmalas iedzīvotājiem un viesiem tā būs iespēja apskatīt tuvāk pašu vieglāko lidaparātu, kāds eksistē, un vērot, kā lido un piezemējas piloti no vairāk nekā septiņām valstīm.

Paraplāns ir lidaparāts, kas šūts no viegla, gaisa necaurlaidīga, bet izturīga auduma. Pilots burtiski tajā karājās kā šūpolēs, iesprādzēts sēdeklī, ko sauc par iekari. Latvijā ir vairāk nekā 200 pilotu, kas gaisā paceļas, izmantojot īpašu vinču, kurai ir vairākus kilometrus gara trose, pie kuras pieāķējas pilots. Mašīna brauc un rodas slodze, kas ļauj pacelties līdz pat 900 metru augstumā. Pēc tam jau viss ir pilota ziņā – var baudīt mierīgu lidojumu un piezemēties, trenēt pilotāžas trikus vai mēģināt uzķert augšupejošas gaisa masas, tā sauktos "termāļus", un aizplanēt pat 200 kilometrus, sasniedzot 2,5 kilometru augstumu vai mākoņu bāzi, kāda ir lidojuma dienā.

Ir vēl vairāki veidi, kā uzsākt lidojumu. Kalnu valstīs, lai nokļūtu gaisā, piloti startē no kalnu nogāzēm. Pasākumā, savukārt, tiks izmantota stacionārā vinča, ko novietos uz zemes.

Paraplanierisms pasaulē kļūst aizvien populārāks vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, jau tādēļ, ka paraplānu var ielikt mugursomā, šo lidaparātu var glabāt dzīvoklī. Sporta veids salīdzinājumā ar citiem aviācijas veidiem ir finansiāli vispievilcīgākais un to var atļauties arī strādājoši jaunieši. Visbeidzot paraplāna vadība ir vienkārša un pieredzējuša instruktora vadībā lidot iemācīties var arī tad, ja ir mazbērni. Ja ir vēlme noskaidrot vairāk, vienmēr var izlidot ar paraplānu tandēmā kopā ar instruktoru un piepildīt sapni par lidošanu.

"Z-Accuracy Cup" sacensībās pilotu galvenais uzdevums ir piezemēties mērķī. Rezultātu mēra ar elektronisku mērķi, kas sniedz informāciju par rezultātu ar centimetru precizitāti. Pašā mērķa vidū piezemēties nav viegli, it sevišķi tad, ja zābaka izmērs ir 45. Tāds ir Krišjānim Sietiņam, vienam no rezultatīvākajam šīs disciplīnas sportistam Latvijā, stāsta pasākuma organizatoru pārstāve Irina Sietiņa. "Aicinām apmeklētājus uz bezmaksas pasākumu. Uzzināt ko vairāk par lidošanu ar paraplānu un satikt pieredzējušus pilotus varēs galvenajā teltī. Pasākuma teltī varēs arī pieteikt lidojumus tandēmā. Izlidot varēs pasākuma dienā, bet, ja laikapstākļu dēļ tas nebūs iespējams, tad varēs iegādāties dāvanu karti ar 10 procentu atlaidi un lidot citā dienā."

Paraplanierisma ekstrēmākais virziens ir tā saucamais akro un sacensību "Z-Accuracy Cup" apmeklētāji varēs vērot ArcoLineParagliding pilotu @Arturio un @Vlad izpildījumā.

Pasākuma laikā darbosies Disko buss, kas apskaņos pasākumu. Pie DJ pults būs paraplanieristi. Pie Disko busa varēs arī vērot lidojumu video.

Paraplanierisms ir sporta veids, kurš ir tieši atkarīgs no laikapstākļiem, tādēļ par sacensību norisi un laiku 24. (treniņu diena), sacensībām 25. un 26. augustā varēs noskaidrot pasākuma oficiālajā Facebook lapā. Informācija apmeklētājiem par lidojumu laikiem tiks publicēta katru pasākumu dienu pulksten 8 no rīta.

Lidojumi norisināsies pludmalē, kas atrodas Atbalss ielas galā, pie Nemo akvaparka.

Pasākumu rīko "Z-pilots" pilotu sporta komanda un klubs sadarbībā ar Latvijas Paraplanierisma federāciju. Sacensībām ir piešķirts FAI (Pasaules Aerosportu federācija) 2 kategorijas statuss, augstāka kategorija ir tikai pasaules čempionātam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!