Dabas aizsardzības pārvalde (DAP), iesaistoties ikgadējās Putnu dienās, 7. un 8. aprīlī aicina dabas draugus uz dažādiem pasākumiem visā Latvijā, kuros varēs iepazīt putnus, to balsis un uzvedību, kā arī gatavot būrīšus un doties pārgājienos.

Eiropas putnu vērošanas dienu mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību putnu migrācijas brīnumam – laikam, kad mūsu valstī no ziemošanas vietām atgriežas gājputni. Dabas draugiem šajos pasākumos būs iespēja ekspertu pavadībā izgatavot dažādām putnu sugām piemērotus būrīšus, spēlēt izzinošas spēles, piedalīties radošajās darbnīcās, klausīties putnu balsīs un mēģināt saskatīt to īpašniekus, dodoties pārgājienos pa dabas takām.

"Putnu dienās gaidīsim gan lielus, gan mazus interesentus, lai iepazītu daudzveidīgo putnu pasauli mums apkārt. Lai arī vairums cilvēku tos nemana, putni ir visur – pavada cilvēkus ar skatieniem un dziesmām vietējā pilsētas parkā, mežā, laukā, pat piemājas dārzā. Tieši tādēļ pavasaris, kad tie nupat atgriezušies no siltajām zemēm, ir īstais brīdis tos iepazīt labāk. Iespējams, tieši putnu vērošana var kļūt par lielisku iemeslu biežāk atrasties dabā un ļauties elpu aizraujošiem piedzīvojumiem, meklējot un iepazīstot arvien jaunas putnu sugas," pauž DAP ģenerāldirektors Juris Jātnieks.

DAP šogad rīko astoņus Putnu dienu pasākumus, sākot jau no 6. aprīļa, bet noslēdzošais pasākums iecerēts Slīteres nacionālajā parkā 14. aprīlī.

Satiec putnus Ludzā

Latgales reģionā Putnu dienas ieskandinās ar pasākumu "Satiec Putnu dienas Ludzā", kas norisināsies Ludzas novadpētniecības muzeja brīvdabas ekspozīcijā. Darbosies putnu būru darbnīca, būs izzinošas spēles un uzdevumi par putniem. Īpaši gaidītas ģimenes ar bērniem. Darbnīcu dalībnieki tiks nodrošināti ar materiāliem, lūgums ņemt līdzi āmuru.

Laiks: piektdiena, 6. aprīlis, pulksten 14
Vieta: Ludzas novadpētniecības muzejs, J.Kuļņeva iela 2, Ludza
Papildu informācija: Regīna Indriķe 29139677.

Putnu dienas dabas parkā "Numernes valnis"

Dabas parkā "Numernes valnis" Kārsavas novada Salnavas pagasts norisināsies putnu būru darbnīca "Katram savu māju!", ko vadīs Dagnis Vasiļevskis. Darbnīcu dalībnieki tiks nodrošināti ar materiāliem, bet organizatori aicina ņemt līdzi savu āmuru.

Laiks: sestdiena, 7. aprīlis, pulksten 11
Vieta: tikšanās – ceļu sazarojumā netālu no norādes "Skatu tornis" pie autoceļa Salnava-Tilža, koordinātas X-711635, Y-6304927 vai 56.83985 un 27.46979.
Pieteikšanās: Dagnis Vasiļevskis 26112686

Putnu dienas Ķemeru nacionālajā parkā

7. aprīlī pavasara putnu vērotājus gaidīs arī Ķemeru nacionālais parks (ĶNP). Dalībnieki varēs piedalīties kādā no divām putnu vērošanas ekskursijām ornitologa Jāņa Ķuzes vadībā (ar autobusu) uz Kaņiera ezeru un Dunduru pļavām. Pirmā ekskursija sāksies pulksten 9, otrā – pulksten 14. Pulcēšanās pie dabas izglītības centra "Meža māja". Ekskursiju dalībnieku skaits ir ierobežots, tādēļ lūgums tām pieteikties, zvanot dabas izglītības darba speciālistei Aijai Balandiņai pa tālruni 29149365.

Šajā dienā būs arī sarūpētās aktivitātes DIC "Meža māja". No pulksten 11 līdz 15 tur varēs izmēģināt sejas apgleznošanas darbnīcu, kā arī darboties dažādās izzinošās aktivitātēs un iepazīt putnus Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) radītajās spēlēs. No pulksten 11 līdz 13 interesenti varēs darināt putnu būrīšus, ko pēcāk izvietot sava mājokļa apkārtnē.

Ikviens varēs piedalīties arī kādā no četrām īpašajām nodarbinām pulksten 11, 12, 13 vai 14, kurās dabas izglītības speciālistes vadībā varēs apgūt putnu balsis un paradumus, lai pēcāk tos varētu doties vērot dabā arī individuāli. Nodarbības notiks "Meža mājas" lielajā zālē. Lūgums uz tām ierasties savlaicīgi.

Laiks: Sestdiena, 7. aprīlis, pulksten 9
Vieta: Ķemeru Nacionālā parka "Meža māja"

Putnu vērošanas pārgājiens Kaņiera ezerā

Foto: DELFI

Svētdien, 8. aprīlī, ikviens interesents aicināts doties putnus vērot no CEMEX putnu torņa Kaņiera ezera Riekstu pussalā eksperta Viestura Vintuļa vadībā. Nokļūšana uz Kaņiera ezeru – ar savu privāto transportu.

Par šo torni un dabas taku vairāk lasiet šeit.

Laiks: Svētdiena, 8. aprīlis, pulksten 10
Vieta: CEMEX putnu tornis Kaņiera ezera Riekstu pussalā

Putnu vērošanas pastaiga Palsmanē

Kopā ar ornitologu Mārci Tīrumu būs iespēja doties putnu vērošanas pārgājienā pa Palsmanes parku un Palsas upes dabas taku. Plānotais pasākuma ilgums – trīs stundas, kuru laikā izstaigāsim parku un dabas taku, ieklausoties putnu balsīs un mēģinot saskatīt to īpašniekus.

Laiks: sestdiena, 7. aprīlis, pulksten 9
Vieta: pulcēšanās Palsmanē pie kultūras nama
Pieteikšanās un informācija: Rūta Zepa 26361362 vai Jānis Pērle 26222682.

Putnu dienas Līgatnes dabas takās

Foto: LETA

Dabas draugiem būs iespēja iepazīt Līgatnes dabas taku voljēros mītošos plēsīgos putnus, kā arī savvaļas putnus, kuri par dzīvesvietu izvēlējušies dabas taku teritoriju. Darbosies putnu būrīšu darbnīca.

Foto: Velga Vītola

Laiks: Sestdiena, 7. aprīlis, pulksten 12
Vieta: Līgatnes dabas takas, Līgatnes novads

Putnu dienu būrīšu darbnīca Rēzeknē

Speciālistu vadībā varēs izgatavot putnu būrus, noskaidrot, kur un kā tos izvietot, kā pareizi apsaimniekot. Darbnīcu dalībnieki tiks nodrošināti ar materiāliem, bet organizatori aicina ņemt līdzi savu āmuru. Putnu būru darbnīcā īpaši gaidītas ģimenēm ar bērniem.

Laiks: sestdiena, 7. aprīlis, pulksten 10
Vieta: laukumā pie Rēzeknes upes blakus Dabas aizsardzības pārvaldes Latgales reģionālās administrācijas birojam (RIMI un Citadele ēka Galdnieku ielā 8, Rēzeknē).
Papildu informācija: Regīna Indriķe 29139677

Putnu dienas Slīteres nacionālajā parkā

Foto: Publicitātes foto

Slīteres nacionālajā parkā pie Šlīteres bākas gaidīsim dabas draugus uz putnu būrīšu meistarošanas darbnīcu, spēlēm, kas palīdzēs iepazīt putnu dzīvi, uz putnu balsu klausīšanos Ozola namiņā un pastaigām ar putnu vērošanu Slīteres dabas takā.

Laiks: sestdiena, 14. aprīlis
Vieta: pie Šlīteres bākas

Putnu dienas rīko Latvijas Ornitoloģijas biedrība sadarbībā ar "BirdLife International", Dabas aizsardzības pārvaldi un Latvijas vides aizsardzības fondu. To ietvaros bezmaksas pasākumi 7. un 8. aprīlī norisināsies visā Latvijā. Gan pasākumu dalībnieki, gan individuālie putnu vērotāji aicināti ziņot par novērotajiem putniem portālā "Dabasdati". Sīkāku informāciju par citiem Eiropas putnu vērošanas dienu pasākumiem Latvijā var atrast www.putnudienas.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!