Tuvojoties pavasara saulgriežiem un dabai pamazām mostoties no ziemas miega, Tukuma pusē notiks pavasara modināšanā pasākums ar latviskajām tradīcijām, pastāstīja Tukuma tūrisma informācijas centra speciāliste Agnese Atte.

Svētdien, 19. martā, no pulksten 13 Pastariņa muzejā tiks atzīmēti saulgrieži latviskajās tradīcijās. Apmeklētājiem varēs piedalīties pavasara modināšanā – putnu saukšanā, gavilēšanā, šūpošanās tradīciju izzināšanā un olu krāsošanā no dabas materiāliem. Azartiskākie varēs piedalīties arī dažādos konkursos. Par muzikālo noskaņojumu pasākumā parūpēsies folkloras kopa "Avots". Līdzi visi tiek aicināti ņemt nevārītu olu krāsošanai un skaistu olu konkursam.

Muzejs atrodas Tukuma novada Zentenes pagasta Dzirciemā – lauku sētā "Bisnieki", kur dzimis rakstnieks Ernests Birznieks – Upītis. Muzejs veltīts populāram grāmatu tēlam Pastariņam, kā rakstnieks saukts bērnībā. Pastariņa muzejs ir muzejs bērniem, kas paši vēlas darīt lauku darbus, apgūt tradicionālās spēles un rotaļas, iepazīt Ziemeļkurzemes lauku sētas sadzīvi un tradīcijas, izstaigāt Pastariņa taku un iepazīt Birznieku dzimtas vēsturi.

Šis ir 50. jubilejas gads un muzejs visu gadu atvērts apmeklētājiem no trešdienas līdz svētdienai no pulksten 10 līdz 17.

Jāpiebilst, ka 2016. gada nogalē Pastariņa muzeja ekspozīcijas papildinātas ar jauniem priekšmetiem. Nozīmīgākais no tiem ir tā sauktais zābaks, kas ir izbūvēts pirtī – dārē, ko pirms desmit gadiem muzejs pārveda no Sēmes pagasta "Sudmaļiem".

Vairāk informācijas: www.tukumamuzejs.lv

Adrese: Pastariņa muzejs, "Bisnieki", Zentenes pagasts, Tukuma novads.

19. gadsimta beigās tādu lietoja izkaltēto graudu sabēršanai maisos. Līdz ar to, apskatot pirti – dāri, apmeklētājiem labāk izprotams tā laika graudu žāvēšanas process.

Labiekārtots arī Pastariņa muzeja sētas pagalms un pārvērtības piedzīvojusi lielā laipa pie Pastariņa liepas.

Par to, ko apskatīt Tukuma pusē, lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!