Foto: AFP/Scanpix

Šogad Eiropā vērojama barga ziema, kas pārvērtusi slidotavā otru garāko Eiropas upi – Donavu. Tā aizsalusi gandrīz visā garumā, un šāda parādība ir visai reta, pēdējo reizi kas līdzīgs noticis 2012. gada ziemā, raksta "Focus.de".

Ilgais aukstums Eiropas centrālajā daļā licis Donavai pārklāties ar ledus kārtu. Upe aizsalusi visā garumā, bet dažviet ledlauži tomēr cenšas cīnīties ar ledu.

Winter in Vienna #winter #vienna #wien #altedonau #danube #skyline #iceskating #walkingonice #cold #CNNiReport

A photo posted by Reanne Leuning (@reanne1308) on Jan 22, 2017 at 5:48am PST

Donavas krastos ik gadu jūlijā notiek festivāls "Donava liesmās" (2017. gadā tas būs 7. un 8. jūlijā), bet šoziem ļaudis joko, ka daba parūpējusies par festivālu "Donava ledū". Kur to atļauj apstākļi un ledus ir pietiekami gluds, apkārtnes iedzīvotāji steidz baudīt slidošanas priekus brīvā dabā. Aģentūras AFP fotogrāfam izdevies iemūžināt Donavu pie Vīnes, kur upe izmantota gan kā slidotava, gan hokeja laukums un pat veloceļš.

Savukārt Vācijas mediji brīdina, ka ledus uz Donavas nav pietiekami drošs un uz tā kāpt nevajadzētu, iesakot doties pastaigā gar upes krastu un baudīt dabas radītās ledus skulptūras šādi. Jāpiebilst, ka Vācijas teritorijā Donavā dažviet izveidojušies ledus sanesumi. Daba apturējusi arī tūristu iecienīto kuģīšu, kā arī kravas baržu kustību.

Tāpat iespaidīgs ziemas miers vērojams Budapeštā, ko Donava sadala divās daļās. Ungārijā gan ledus ir plāns un dažviet vērojami tikai vižņi un upē peldoši ledus gabali.

Foto: Reuters/Scanpix

Galvenā Donavas ūdens padeve nāk no Vācijas kalniem. Pēc tam tā plūst cauri Austrijai, Slovākijai, Ungārijai, Horvātijai, Serbijai, Bulgārijai, Rumānijai, Moldovai un Ukrainai. Kopumā tā rit cauri desmit valstīm.

Jāpiebilst, ka ziema, kas šogad nākusi ar pamatīgu salu un sniegu, Eiropā prasījusi vairāk nekā 20 cilvēku dzīvību. Vairāk lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!