Foto: Shutterstock

ASV, Nevadas štatā, blakus Flai (Fly) rezervātam atrodas viens no daudzajiem pasaules maģiskajiem un nereālajiem objektiem – Flai geizers jeb Fly Ranch geizers.

Mākslīgi radītais ģeotermālais geizers ir pusotra metra augsts un 3,7 metrus plats. Geizers ir vietējā uzņēmēja Toda Džaksika privātīpašums, un no tūristiem to bloķē augsts žogs un vārti. Vienīgais veids, kā tūristi var to apskatīt, ir netālu esošais zemes ceļš, no kura geizers ir labi saskatāms.

Geizera rašanās nav pilnīgi dabiska parādība. Tāpat kā Hell Derweze Gas krāteris, arī Flai geizers ir radies cilvēka kļūdas dēļ. Sākotnēji, 1964.gadā, šajā vietā tika izveidots urbšanas punkts, lai varētu veikt pētījumus ģeotermālās enerģijas avotiem. Diemžēl, vai par laimi, urbšanas punkts neesot ticis pareizi norobežots un viss nav sanācis tā, kā plānots, tādējādi izšķīdušās minerālvielas nepārtraukti pieaug un uzkrājas, radot tādu kā šūnakmens pilskalnu.

Ūdens no geizera tiek pastāvīgi izvadīts, strūklām paceļoties līdz pat pusotra metra augstumam. Ūdens, izšļācoties no geizera, uzkrājas apkārt esošajos baseinos. Kopumā geizers sastāv no aptuveni 30 - 40 ūdens baseiniem, kuru kopējā platība ir 30 hektāri.

Skaistā un unikālā pilskalna krāsa ir saistīta ar termofīlo baktēriju un vairāku minerālvielu klātbūtni.

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!