Foto: Vida Press
Ledains piedzīvojums – tā varētu raksturot pastaigu pa tūkstošiem lāsteku rotātajām alām pie pasaules dziļākā un vecākā saldūdens ezera Baikāla. "Vida Press" šo brīnišķīgo vietu raksturo "kā no citas pasaules".

Alas atklājis fotogrāfs Andrejs Gračevs. Viņa iemūžinātā ainava ledus alu grotās atgādina gotikas arhitektūrai raksturīgās smailās formas, it kā apgāztas katedrāles, kuru torņi slejas pat vairāku metru augstumā.

Ja alā tiek iedegta kāda krāsaina gaismiņa, ledus valstība kļūst pavisam maģiska, jo aukstais un cietais ledus lauž gaismas starus, izkliedē gaismu un padara krāsas sirreālas.

Foto: Vida Press

Gračevs ir 39 gadus vecs maskavietis, kas stāsta, ka ledus un lāsteku formācijas tapušas vētras laikā, kad vējš šķiedis ūdeni uz visām pusēm, bet tas Sibīrijas aukstumā momentā sasalis. "Ik gadu šeit veidojas šīs brīnišķīgās alas, turklāt katru reizi tās ir citādas. Esmu tajās bijis arī iepriekš, tāpēc dažas alas jau pazīstu, bet vienmēr cenšos iet tālāk, un nejauši atklājas arvien jaunas. Noteikti dodos iekšā alās, lai sajustu to īsto skaistumu. Reizēm tās var būt pat 10 metrus dziļas, tās ir neticami iespaidīgas. Tās ir pilnīgs dabas mākslas darbs. Kad tās redzēju pirmo reizi, biju ļoti aizgrābts. Tās tiešām ir pārsteidzošas," Gračevs pastāstījis "Vida Press".

Grūtības gan sagādājusi šo ledus telpu iemūžināšana tā, lai arī fotogrāfijās varētu redzēt to iespaidīgumu, stāsta fotogrāfs. Pavadīju pie ezera nedēļu, meklējot jaunus fotografēšanas leņķus un jaunas alas. Dienu no dienas manas bildes kļuva labākas," atceras Andrejs.

Foto: Vida Press

Baikāls ir vecākais ezers pasaulē. Tas atrodas Krievijā, Sibīrijas reģionā, uz ziemeļiem no Mongolijas robežas. Tiek uzskatīts, ka tas ir arī dziļākais ezers pasaulē. Vasarā Baikāla krasti ir iecienīts riteņbraukšanas maršruts, tāpat te ir plašs pārgājienu maršrutu tīkls, ko dēvē par Lielo Baikāla taku.

Par latviešu ceļotāju pieredzi pie Baikāla un slaveno tā gardumu omuli, lasi šeit.

Bet par braucienu ar vilcienu cauri Sibīrijai vairāk šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!