Foto: DELFI

Eiropas čempionāts basketbolā nav raisījis īpašu tūrisma aģentūru klientu vēlmi ceļot uz Turcijas galvaspilsētu Stambulu, lai klātienē vērotu Latvijas basketbola izlases apakšgrupu turnīra spēles, atzina aptaujāto tūrisma aģentūru pārstāvji.

Interneta tūrisma aģentūras "Ceļojumu bode" valdes priekšsēdētājs Kaspars Gēgeris norādīja, ka līdz šim par basketbola spēlēm Stambulā uzņēmums nav saņēmis klientu pieprasījumus. Tomēr viņš piebilda, ka "Ceļojumu bode" atbilstoši klienta vēlmēm var piedāvāt sagatavot uz spēlēm individuālu ceļojuma paketi, kurā apvienoti spēļu apmeklējumi ar atpūtu un ekskursijām.

Taujāts par drošības situācijas Turcijā ietekmi uz klientu vēlmi apmeklēt valsti, Gēgeris norādīja, ka drošības situācija dažādos Turcijas reģionos atšķiras. "Jā, ir bijuši terora akti Stambulā un Ankarā, bet kūrorti un pludmales atrodas tālu - vairāku simtu kilometru attālumā un tur nav bijuši tūristiem bīstami notikumi," sacīja Gēgeris.

Foto: LETA

Viņš piebilda, ka daudzus gadus Latvijas tūristu vidū ļoti populāri ir atpūtas ceļojumi uz Antālijas reģiona kūrortiem un arī šogad Turcijas kūrorti ir viens no populārākajiem tūrisma aģentūras klientu galamērķiem.

Līdzīgu viedokli pauda tūrisma aģentūras "Latvia Tours" atpūtas sektora vadītāja Inga Freiberga, norādot, ka uzņēmums nav izjutis īpašu Latvijas basketbola fanu interesi apmeklēt Turciju Eiropas čempionāta basketbolā laikā. Viņa sacīja, ka tam par iemeslu varētu būt tas, ka "Latvia Tours" pašreizējā piedāvājumu klāstā nav īpaši izstrādāta programma fanu braucieniem. "Cik zinām, tad Latvijas tūrisma tirgū strādā kompānijas, kas ir pievērsušās tieši fanu braucienu organizēšanai un piedāvā savas programmas fanu auditorijai," skaidroja Freiberga.

Pēc viņas teiktā, "Latvia Tours" ceļotājiem ar interesi doties uz Turciju piedāvā čārterceļojumus uz Turcijas kūrortiem, kā arī iegādāties aviobiļetes, rezervēt naktsmītnes un ekskursijas.

Savukārt komentējot politiskās un drošības situācijas Turcijā ietekmi uz klientu vēlmi apmeklēt valsti, Freiberga norādīja, ka tā ir atstājusi zināmu ietekmi uz klientu vēlmi turp doties. "Bet jāatzīst, ka vēl arvien Turcija ir populārs vasaras ceļojumu galamērķis. Tā kā ir pieprasījums, ir arī piedāvājums, kuru izvērtē mūsu ceļotāji," sacīja "Latvia Tours" pārstāve.

Tūroperatora "Novatours" valdes loceklis Leonīds Močeņovs aģentūrai pastāstīja, ka uzņēmums savus ceļojumu braucienus īpaši nesaista ar čempionātu.

Runājot par drošību Turcijā, Močeņovs skaidroja, ka tā nav ietekmējusi Latvijas iedzīvotāju vēlmi apciemot šo valsti. "Pieprasījums ceļojumiem uz Turciju ir stabils un ar pieaugošu tendenci," uzsvēra "Novatours" vadītājs.

Turpretī tūrisma aģentūras "Impro" valdes priekšsēdētājs Vilnis Klimovičs norādīja, ka "Impro" jau ziemā bija izstrādājis piedāvājumu faniem apmeklēt Eiropas čempionāta basketbolā spēles Turcijas galvaspilsētā Stambulā, tomēr tas tika atlikts, jo pēdējā laika notikumu dēļ cilvēki Turciju baidās apmeklēt. "Klientu vēlme apceļoto šo valsti, nevis atpūsties kūrortos, sākot ar pagājušo gadu, ir tuvu nullei," skaidroja Klimovičs.

Savukārt tūrisma aģentūras "Kolumbs" Mārketinga nodaļas vadītāja Linda Možeiko sacīja, ka pašlaik ir vērojama pastiprināta interese par ceļojuma biļešu iegādi uz basketbola laiku, tomēr pieredze liecina, ka vairums biļešu tiek iegādātas arī neilgi pirms sporta vai kultūras notikumiem. "Kā viens no lielākajiem un tuvākajiem sporta notikumiem ir Pasaules čempionāts hokejā, uz kuru interese ir gan par aviobiļetēm, gan arī autobusu tūrēm, jo notiek relatīvi tuvu Latvijai – Vācijas pilsētā Ķelnē," norādīja Možeiko.

Pēc viņas teiktā, "Kolumbs" piedāvājumi basketbola faniem tiek veidoti individuāli, jo ikviens ceļotājs sporta pasākumu vēlas apvienot ar sev interesējošo – ekskursijām pa pilsētu, muzeju apmeklējumu vai apvienot ar citas valsts vai pilsētas apmeklējumu. "Turcija ir viens no populārākajiem vasaras sezonas siltajiem galamērķiem, uz kuru tūrisma aģentūra piedāvā gan kompleksos tūrisma pakalpojumus pludmales atpūtai, gan arī individuālas tūres tiem, kas vēlas ne tikai izbaudīt saules starus, bet arī redzēt Turcijas kultūras un vēstures pieminekļus," sacīja Možeiko.

Taujāta par Turcijas drošības un politiskās situācijas ietekmi uz ceļotāju vēlmi apmeklēt Turciju, Možeiko norādīja, ka neprognozējamā un sarežģītā situācija mudināja arvien vairāk klientu ceļojumus organizēt ar tūroperatoru vai tūrisma aģentūru starpniecību tā vietā, lai to darītu individuāli, jo tūrisma pakalpojumu sniedzēji krīzes situācijas atrisina ļoti operatīvi, tādējādi rūpējoties par ceļotāju drošību. "Uzticot savu atpūtas ceļojuma organizēšanu profesionāļiem, ceļotājs var būt drošs arī par konkrētu kontaktpersonu ceļojuma laikā, kas ir īpaši nozīmīgi," sacīja "Kolumbs" Mārketinga nodaļas vadītāja.

Eiropas čempionāts basketbolā norisināsies no 31. augusta līdz 17. septembrim Stambulā, Helsinkos, Telavivā un Klužā-Napokā. Latvija apakšgrupu turnīru aizvadīs Stambulā, spēlējot D grupā kopā ar pērnā gada Riodežaneiro olimpisko spēļu sudraba medaļnieci Serbiju, mājinieci Turciju, Krieviju, Beļģiju un Lielbritāniju.

No katras grupas izslēgšanas turnīram kvalificēsies četras labākās komandas, un "play-off" cīņas no astotdaļfināla fāzes risināsies Stambulā.

Pēc nākamā Eiropas čempionāta turpmāk finālturnīri tiks aizvadīti vien reizi četros gados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!