Foto: AFP/Scanpix
Brazīlija ir valsts, kur pulsē enerģija, krāsas un mūzikas ritmi. Šogad šai zemei bija pievērsta visas pasaules uzmanība, jo te notika Olimpiskās spēles. Tomēr tas nav vienīgais iemesls, kāpēc vērts sākt plānot ceļojumu uz pasaules piekto lielāko valsti - Brazīliju.
Foto: AFP/Scanpix

Brazīlieši viennozīmīgi ir ekstraverta tauta, tādēļ tūristiem šajā zemē nāksies pārvarēt savu kautrīgumu un noslēgtību. Sevis izpaušana iet arī roku rokā ar troksni: vietējiem patīk skaļi runāt, skaļi klausīties mūziku un vēl skaļāk taurēt uz ielām. Brazīlija diezin vai būs vieta, kur nodoties dzīves apcerēšanai un meditācijai. Tā ir vieta dzīves baudīšanai un trakulīgai atpūtai.

Angļu valoda

Foto: AFP/Scanpix

Angļu valoda Brazīlijā nav īpaši izplatīta, it īpaši ārpus lielajām pilsētām. Šī ir milzīga valsts, kas atrodas visai tālu no angliski runājošajām zemēm, tādēļ vietējie iedzīvotāji lieliski iztiek arī ar savām portugāļu valodas zināšanām.

Angļu valodas zināšanu trūkumu kompensē brazīliešu lielā atvērtība, tādēļ vienmēr atradīsies kāds alternatīvs saziņas veids. Lieti noderēs arī līdzi paņemta vārdnīca ar biežāk lietotajām sarunvalodas frāzēm.
Foto: AFP/Scanpix

Saskūpstīšanās ar svešiniekiem ir ierasta lieta. Brazīlieši ir ļoti atvērta tauta, tādēļ iepazīšanās lielākoties notiek līdzīgi kā Francijā – ar saskūpstīšanos uz abiem vaigiem. Brazīlieši nebaidās no fiziska kontakta,un ķermeņa valoda ir neatņemama komunikācijas sastāvdaļa.

Būšana ārā


Brazīlija nav vieta, kur sēdēt četrās sienas. Visa šejienes dzīve ir vērsta uz būšanu ārā: āra kafejnīcas un restorāni, karnevāli, pikniki māju pagalmos, pludmales, ūdenskritumi un Amazones džungļi.

Brazīlija ir tropu zeme, tādēļ būtu grēks savas brīvdienas pavadīt viesnīcas numuriņā. Noteikti dodieties uz Amazones džungļiem un Iguazu ūdenskritumu – Brazīlijas dabas spēks un krāšņums jūs pārsteigs! Pantanāla rezervāta krāšņums spēj apburt ikvienu.

Bagātība - nabadzība

Foto: AFP/Scanpix


Brazīlija ir zeme, kur starp bagātajiem un nabagajiem pastāv milzīga plaisa, precīzāk,11. lielākā visā pasaulē. Lai arī pēdējo gadu laikā dzīves kvalitātes rādītāji ir auguši, aptuveni 6% Brazīlijas iedzīvotāju joprojām mīt graustu rajonos favelās.


Šos kontrastus īpaši labi var redzēt tādās lielajās pilsētās kā Riodežaneiro un Sanpaulu. Favelās bieži vien nav pieejamas tādas pašsaprotamas lietas kā tekošs ūdens, medicīniskā aprūpe un skolas. Graustu rajonos situāciju vēl vairāk pasliktina narkotiku problēmas, tādēļ šī nebūt nav pati drošākā vieta, kur uzturēties. Drošību paturiet prātā visa ceļojuma laikā pa Brazīliju: nenēsājiet līdzi dārglietas un daudz skaidras naudas un uzturieties relatīvi drošos rajonos. Vairāk par Rio graustu rajoniem lasiet šeit.

Augļu sulas

Foto: ČetrasSezonas.lv


Viena no Brazīlijas gastronomiskajām specialitātēm ir augļu sulas jeb "sucos". Augļiem šajā zemē ir pavisam cita garša, turklāt lielu daļu no tiem mēs vispār nepazīstam.


Riodežaneiro pilsētā sulu bāri ir atrodami praktiski uz katras ielas, tādēļ nepaejiet tiem garām! Brazīlijas augļu dzērieni būs īsts garšu sprādziens mutē.

Manaus

Ballītes

Foto: AFP/Scanpix

Brazīlija ir leģendāra ballīšu vieta. Šīs zemes vārds pasaulē ir izskanējis, pateicoties lielajam Riodežaneiro sambas karnevālam un Jaungada svinībām "Reveillon".

Tomēr Brazīlijas ballītes ar to vien nebeidzas, jo visa gada garumā notiek dažādas reģionālas svinības. Karnevāli notiek arī Recifē, Salvadorā, Sao Luis, Belem, Olindā, Porto Seguro un daudz kur citur.

Mūzika un ritmi

Foto: PantherMedia/Scanpix


Mūzika un hipnotizējoši ritmi ir Brazīlijas specialitāte. Šī ir īstā vieta, kur ļauties mežonīgām dejām bungu ritmos, iemācīties sambu un baudīt bossa nova mūziku.

Brazīlijā satiekas afrikāņu bungas, amerikāņu džezs, tautiski instrumenti un dienvidu kaislības. Mūzika un dejas rit ikviena brazīlieša asinīs.

Brazīlijai raksturīgā kapoeira sevī apvieno deju, cīņu, mūziku un filozofiju. Par šo valsti nevarot runāt, neredzot un nemēģinot izprast kapoeiru. Interesanti, ka tās treniņā sveši ļaudis ātri vien sajūtas kā draugi un piederīgie. Vairāk lasiet šeit.

Piraijas

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!