Foto: Pastariņa muzeja arhīvs/Kristīne Ozola

Neskatoties uz to, ka pavasaris iestāsies tikai 20. martā pulksten 18.15, Tukuma apkārtnē jau šajās brīvdienās tiek svinēti pavasara saulgrieži latviskās tradīcijās. Tāpat šajā pusē nedēļas nogalē varēs doties uz koncertiem, noskatīties Latvijas simtgadei veltītas filmas, kā arī piedalīties pārgājienā un modināt pavasari.

Ja ir vēlme latvisku tradīciju garā nosvinēt pavasara saulgriežus, tad 18. martā no pulksten 13 var doties uz Pastariņa muzeju, kur pasākuma apmeklētāji varēs izzināt saulgriežu tradīcijas, piedalīties pavasara modināšanā – putnu saukšanā, spēka dziesmu dziedāšanā, kā arī šūpoties lielajās šūpolēs. Ar dabas materiāliem tiks krāsotas olas, tādēļ saulgriežu svinētājiem līdzi lūgums ņemt nevārītu olu krāsošanai un vienu skaistu olu konkursam.

Foto: Pastariņa muzeja arhīvs/Kristīne Ozola

Par vēl citiem jestriem Lielās dienas sagaidīšanas pasākumiem, kuri 18. martā norisināsies Rīgā, lasi šajā rakstā. Arī tajos tiks krāsotas olas, dziedātas dziesmas un svinēta ziemas aizvadīšana.

Vēl pirms nedēļas nogales sākšanās, piektdien, 16. martā, Lestenē tiks atzīmēta Latviešu leģionāru piemiņas diena. Pulksten 14 notiks svētbrīdis Lestenes Brāļu kapos, bet pulksten 15.30 Lestenes Tautas namā būs iespēja noklausīties lauku kapelas "Luste" koncertu.

Savukārt Tukumā 16. marta vakarā būs iespēja vērot režisora Aigara Graubas filmu – leģendu "Nameja gredzens", kuras ainas uzņemtas kinopilsētā "Cinevilla", kā arī Tukuma apkārtnē. Filmas stāstu iedzīvina aktieri no Baltijas valstīm, Skandināvijas, un Lielbritānijas. Seansi paredzēti pulksten 17 un 20.

17. martā pulksten 10 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu aicināti paši mazākie, lai varētu just līdzi Liepājas Leļļu teātra izrādes "Bruno mācās skaitīt" tēliem. Izrādē būs iespēja dzirdēt latviešu dzejnieku dzejoļus bērniem. Savukārt pulksten 15 būs iespēja noskatīties multfilmu "Lielās pēdas dēls", bet pulksten 17 pieaugušie arī Tumē varēs vērot filmu - leģendu "Nameja gredzens".

Foto: Pastariņa muzeja arhīvs/Kristīne Ozola

18. martā visi dabas un pastaigu cienītāji tiek aicināti piedalīties pārgājienā "Engures meži". Pārgājiena laikā būs iespēja iepazīt Engures puses mežus, paciemojoties ne tikai mežos, bet apskatot arī divus karjerus, dzeltenās priedes, Engures luterāņu baznīcu, estrādi un ostas molu.

  • Te lasi par ziemīgu izbraucienu uz Tukuma apkārtnes pilīm un dabas takām.

Iespējams, nāksies pārvarēt arī kādu meliorācijas grāvi, bet pārsvarā iešana būs pa grantētiem vai meža ceļiem, vietumis pa mežu. Maršruta plānotais garums ir aptuveni 16 kilometri. Tikšanās noteikta pulksten 11.30 autobusa pieturā "Ķesterciema pagrieziens" – pārgājiena noslēgums plānots ap pulksten 16 Engurē. Vairāk informācijas un pieteikšanās atrodama šeit vai pa tālruni 26723169.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!