Foto: Shutterstock
Šī nedēļas nogale daudziem aizritēs romantiskās noskaņās, un to var redzēt arī no piedāvāto pasākumu klāsta - mīlestība valdīs it visur, pat Botāniskā dārza siltumnīcās un mikroautobusos. Un kāpēc gan ne? Tomēr tie, kam patīk kopā baudīt sportiskas aktivitātes vai vienkārši doties pastaigās, arī šajā nedēļas nogalē nebūs vīlušies. Lūk, ieteikumi dažādām gaumēm atpūtai brīvdienās!

Vēju pilsētas romantika Valentīndienā

Foto: Publicitātes attēli

Romantiskāko nedēļas nogali vēlies pavadīt neaizmirstami, bet vēl nezini kā? Lūk, neliels dienas plāns, kas varētu noderēt:  jādodas uz pilsētu vēju un dzintara krastā - Liepāju, kuru apdziedājuši daudzi slaveni romantiķi – dzejnieki un mūziķi.

Uzkāp Svētās Trīsvienības katedrāles tornī, un nones mīļotajai pie kājām visu Liepāju, jo tieši tur paveras elpu aizraujoša pilsētas panorāma. Pēc augstā kāpiena manāms nogurums? Tad jāpalutina sevi un mīļoto ar SPA apmeklējumu, relaksējoties kādā no Liepājas Olimpiskā centra Baseins & SPA pirtīm un baseiniem. 

Pēc var doties uz Liepājas sirdi – Rožu laukumu, kas jau izsenis ir liepājnieku randiņu vieta. Rāma un romantiska pastaiga būs pa Promenādi, kurā, lai gan laimīgie laiku neskaita, Dzintara pulkstenis tomēr simboliski skaita Liepājā labi pavadīto laiku. 

Ja abi esat aktīvās atpūtas piekritēji, dodieties uz publisko slidotavu Liepājas Olimpiskā centra Ledus hallē, lai roku rokā izmēģinātu savas prasmes slidošanā.

Nospēlē viņai mīlas serenādi uz Latvijas lielākās ģitāras Mūziķu slavas alejā, lai jau pēcpusdienā aicinātu uz Liepājas pludmali vērot romantisku saulrietu, šūpojoties vējainās šūpolēs un klausoties jūras dziesmā, kura, šķiet, jūs pavada jau kopš brīža, kad devāties pa Kūrmājas prospektu, lai satiktu Liepājas himnas tēlus – Vārnu, Dzintara latviešus, Telefonistu, Laivinieku un Cilvēku mežu. Kad mazliet satumsis, pie skaisti izgaismotā Spoku koka iespējams dungot līdzi labākajām "Līvu" dziesmām. Parādoties pirmajām zvaigznēm debesīs, kuras spoži atmirdz mīļotās acīs, saki, ka jāsteidzas, jo vakara programma Liepājā ir plaši jo plaša. 

Vakarā paredzēti arī vairāk i koncerti par godu visiem mīlētājiem.

Stinšu svētki Liepājā

Foto: Publicitātes attēli

Tiem, kam mīlestība iet caur vēderu, arī 14.februārī jādodas uz Liepāju, kur visas dienas garumā pie Tirdzniecības kanāla Liepājā pirmo reizi svinēs Stinšu jeb salaku svētkus.
Savas makšķernieka prasmes būs iespējams apliecināt sacensībās jau no plkst 10.00.

Savukārt no plkst. 11.00 ikvienam būs iespēja baudīt gardus zivju ēdienus, darbosies bezmaksas slidotava. Bērniem būs iespēja piedalīties aktivitātēs un konkursos, suņu mīļotāji varēs fotogrāfēties un pavizināties haskija kamanās. No plkst. 13.00 līdz 13.45 norisināsies zivju burgera ēšanas sacensības. Visas dienas garumā varēs vērot zivju kūpināšanas procesu un pēc tam iegādāties svaigi kūpinātas zivis. Plkst 12.00 muzikāli iepriecinās Toms Bokums, savukārt dienas noslēgumā plkst. 17.00 muzicēs grupas "Stendera ielas zēni".

Vecumniekos visi maskās

Foto: Publicitātes attēli

No 13. līdz 15.februārim Vecumniekos notiks 16. Starptautiskais masku tradīciju festivāls. Plašā festivāla programma piedāvās konferenci, meistarklases, izrādes, masku skati, masku gājienu, danču vakaru, individuālo masku skati un citas aktivitātes Vecumniekos, kā arī apkārtnes pagastu lauku sētās. Savukārt festivāla noslēgumā pie Vecumnieku Jaunā ezera estrādes ikviens būs aicināts uz Meteņa svinēšanu.

Festivālā piedalīsies 18 masku grupas no Latvijas, Lietuvas un Krievijas. Konferencē un meistarklasēs piedalīsies masku tradīciju speciālisti no Latvijas, Lietuvas un Krievijas, ka arī transpersonālā psihoterapeite Liene Vēsmiņa, stāsta organizatori.

Lai maskošanās tradīciju saglabātu, popularizētu un attīstītu mūsdienās, Starptautiskie masku tradīciju festivāli ik gadu februārī notiek dažādās Latvijas vietās.

Festivālu rīko Latvijas Folkloras biedrība sadarbībā ar Vecumnieku novada pašvaldību un biedrību "Zemgales Mantojums".

Vairāk informācijas: www.folklorasbiedriba.lv

Romantika it visur - gan starp tauriņiem, gan mikroautobusā

Foto: Publicitātes attēli

Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā laikā pirms Valentīna dienas ir īsti pavasarīgas atmodas noskaņa: Acāliju māja slīgst baltu, sārtu un violetu ziedu kupenās, bet turpat līdzās Tropu tauriņu mājā baudāma Dienvidamerikas eksotisko tauriņu krāšņā sabiedrība. Pārīšiem 14. februārī 50% atlaide ieejai Tropu tauriņu mājā un Botāniskajā dārzā.

Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā varot piedzīvot vairākus gadalaikus - ārā valda ziemīga noskaņa, taču izejot cauri Acāliju mājas pavasarīgās ziedēšanas krāšņumam, dārza viesi nokļūst Tropu tauriņu mājā, kur valda vasarīga gaisotne: tropu siltums, dienvidzemju augi un eksotiski lidoņi. Jaunās sezonas sākumā Tauriņu mājā ir vērojami Dienvidamerikas tauriņi no Kostarikas: plašā klāstā dažādi garspārņi – zebru tauriņš, pastniektauriņš un Jūlijas tauriņš, kā arī dzeltenais Toasa tauriņš, lielais meža pūčtauriņš un vēl daudzi citi. Lielāko daļu no šiem tauriņiem 19. gadsimta otrajā pusē – Viktorijas laikmetā – atklājuši angļu dabas pētnieki.

Šajā laikā inkubatorā atrodas arī kūniņas, un, ja īpaši palaimēsies, varēs vērot tauriņu brīnumaino dzimšanu, tiem šķiļoties no kūniņām. Inkubatorā ir arī vairāki Atlasa pāvaču kokoni, kas sasniedz nelielas vistas olas izmēru. Tauriņi, kas no tiem izšķilsies, būšot īsti milzeņi – to spārnu atvērums var sasniegt pat 28 centimetrus, kas ir tikai nedaudz mazāk par atvērtu burtnīcu. Aizejiet – varbūt palaimējas ieraudzīt šo brīnumu!

Valentīna dienā pārīšiem 50% atlaide ieejai Tropu tauriņu mājā un Botāniskajā dārzā! LU Botāniskais dārzs apmeklētājiem ir atvērts katru dienu no plkst. 9.00 līdz 16.30, bet Tropu tauriņu māja no plkst. 11.00 līdz 16.00. 

Tāpat 14.februārī, par godu visu mīlētāju dienai, pārīšiem nebūs jādomā arī par transportu, jo Rīgas Mikroautobusu satiksme izsludinājusi nebijušu akciju – brauciens par skūpstu. Proti "mīlošiem pāriem – viņam un viņai – būs iespēja nokļūt uz kādu pašiem iecerētu romantisku vietu Rīgas robežās bez maksas,"informē uzņēmums. 14.februārī no pulksten 18.00 līdz 21.00 visos Rīgas Mikroautobusu Satiksmes maršrutos tie pāri, kuri minibusa šofera priekšā apliecinās savu mīlestību ar skūpstu, varēs braukt par brīvu.

Zemledus makšķerēšanas festivālu “Sudraba asaka 2015”

Foto: Publicitātes foto

Arī Limbažos sestdien gaidīs makšķerēšanas entuziastus. 14. februārī plkst.10.00 Limbažu Lielezerā notiks zemledus makšķerēšanas festivāls "Sudraba asaka 2015". Lai noķertu sudraba asaku, paredzēta zivju piebarošana ar sudrabu!

Sacensības organizē Limbažu novada pašvaldības aģentūra "ALDA". Pulcēšanās un dalībnieku reģistrācija Limbažu pludmalē no plkst.9.30. Makšķerēšanas laiks – trīs stundas.

Par uzvarētāju tiks noteikts tas dalībnieks, kurš lomā iegūs lielāko vai mazāko zivi, mērot pēc garuma. Zivju suga, kuru ieskaitīs lomā par galveno balvu, tiks paziņota festivāla norises vietā, ziņo organizatori.

Makšķernieki tiks vērtēti četrās vecuma grupās: līdz 10 gadiem, līdz 13 gadiem, līdz 17 gadiem, kā arī - no 18 gadiem un vecāki. Katras vecumgrupas pirmās vietas ieguvējam tiks pasniegts sudrabkaļa Oļega Auzera darināts sudraba kulons - "Sudraba asaka".

Piemērotu laika apstākļu gadījumā līdzjutēji varēšot piedalīties slēpošanas atrakcijās.

Kamaniņu sporta Pasaules čempionāts Siguldā

Foto: AP/Scanpix

Ar svinīgu Pasaules čempionāta dalībnieku parādi un atklāšanas ceremoniju 13.februārī plkst.18.00 tiks dots starts 45. FIL Pasaules čempionātam kamaniņu sportā, kas Siguldā norisināsies līdz 15.februārim Bobsleja un kamaniņu trasē "Sigulda".

Šīs ir 2015.gada atbildīgākās un nozīmīgākās sacensības kamaniņu sportā pasaulē, un gan mūsu, gan citu valstu komandu sportistiem būs nepieciešams īpašs atbalsts.
Skatītājiem ieeja būs bez maksas.

Piektdien, 13.februārī, plkst.18.00 notiks Pasaules čempionāta kamaniņu sportā dalībnieku parāde no Kultūras centra līdz dzelzceļa stacijas laukumam, bet plkst.18.15 Pasaules čempionāta kamaniņu sportā atklāšanas ceremonija Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā.

Sestdien, 14.februārī, plkst.9.00 Zaļais tirgus Siguldā (Raiņa ielā 3) organizē Valentīna dienas gadatirgu. Savukārt lielie sporta notikumi trasē sāksies jau sestdien plkst. 10.10 un noritēs visu dienu, startējot divvietīgajām ekipāžām un sievietēm. Savukārt svētdien plkst. 10.10 sāksies sacensības vīriešiem un pēc tam arī komandu stafete. 

Pasaules čempionātā kamaniņu sportā laikā Siguldā paredzēts arī lielisks kultūras piedāvājums - bezmaksas "The Sound Poets", "Musiqq", "Da Gamba" un Gacho koncerti, kā arī pasākumi bērniem.

Lietuvas kokgriezumi Rīgas Sv. Pētera baznīcā

Foto: Publicitātes attēli

Ja izlemjat palikt Rīgā šajās brīvdienās, no 13. februāra līdz 15. martam Rīgas Sv. Pētera baznīcā būs apskatāma izstāde „Lietuvas sakrālā koktēlniecība un koka arhitektūra”. Izstādes ekspozīcija veidota no Veisiejas pašvaldības Svētā Jurģa koka skulptūru konkursa (2008 – 2012) laureātu darbiem un Lietuvas koka baznīcu fotogrāfijām. Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienība izstādes projektu veidoja sadarbībā ar Lietuvas Republikas vēstniecību Latvijā, tādejādi atzīmējot Lietuvas Valsts atjaunošanas dienu – 16. februāri.

Kokgriezēji savos darbos atspoguļojot skatījumu uz lietuvisko Sv. Jurģa mītu. Lietuvā Sv. Jurģis tiek uzskatīts par otro nozīmīgāko Svēto, un šī Svētā būtības un Dieva piešķirtās misijas izpratnē nav nedz skumju, nedz nostaļģijas, jo Jurģis droši un jēgpilni pārvalda situāciju, ar to atšķiroties no citiem Svētajiem. Viņa vārdā pasaules vēsturē tika kristīts daudz nākotnes ievērojamu cilvēku, mākslinieku, komponistu, jo ļaudis tic, kas šis vārds piešķir veiksmi, godu un drosmi.

Izstādes veidotāji vēlas parādīt iespaidīgus, bet tajā pašā laikā arī pavisam negaidītus un neierastus skaistāko Lietuvas dievnamu skatus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!