Sākoties jaunajam mācību gadam, Valmieras Tūrisma informācijas centrs radījis īpašu piedāvājumu skolēniem – klases ekskursiju ceļvedi, kas piedāvā izzināt aizraujošas apskates vietas Valmierā, kā arī Kocēnu, Burtnieku un Beverīnas novados. Radīti četri piedāvājumi, ar kuru palīdzību skolēnu grupas varēs atrast sev vispiemērotākos un saistošākos ekskursiju maršrutus, "Delfi" uzzināja Valmieras TIC.

Vēsturei pa pēdām

Lai izzinātu pilsētas vēsturi, atklātu dažādus aizraujošus faktus un uzzinātu, kā cilvēki dzīvojuši viduslaikos, jādodas uz Valmieras muzeju, kas skolēnu grupām piedāvā gan izglītojošas programmas, gan radošu līdzdarbošanos. Papildus iespējams doties ekskursijā pa Valmieru gida pavadībā, kas pastaigu papildinās ar interesantiem stāstiem. Lai atmiņā atsauktu nesenākus notikumus, jādodas uz atpūtas kompleksa "Avoti" BMX Slavas zāli, kurā apskatāms divkārtējā olimpiskā čempiona BMX riteņbraukšanā Māra Štromberga ritenis, fotogrāfijas un dažādi aksesuāri. Turpat atrodas arī BMX trase, kurā noritējuši ikdienas treniņi, gatavojoties sacensībām.

Kas lācītim vēderā?

Redzēt savām acīm, kā norit ražošanas process "Valmieras stikla šķiedrā", ir krietni vien aizraujošāk nekā lasīt par to avīzēs, tāpēc šis ekskursijas maršruts uzrunās zinātkāros skolēnus. Ekskursijā var iepazīt atkritumu pārstrādes procesu, Daibes poligonu, kā arī SIA "Valmieras ūdens" darbu. Par interesantu programmu parūpējies Vidzemes Olimpiskais centrs, kas ļauj aplūkot sporta inventāru, telpas un uzņēmuma darbību kopumā, Valsts policijas Vidzemes reģiona mācību klase, kurā interesantā un bērniem saistošā veidā iespējams atkārtot ar drošību saistītus jautājumus, kā arī Valmieras Drāmas teātris, kas aicina ieskatīties izrāžu tapšanā un aizkulisēs.

Piedzīvojums lauku sētā

Īstu lauku idilli ļauj iepazīt vairākas saimniecības Valmieras apkārtnē. Bioloģiskajā zemnieku saimniecībā "Vildēni" skolēni var aplūkot eksotiskus dzīvniekus – šinšilas, lidojošas vāveres, pāvus, melnos strausus un dambriežus, kā arī pabarot saimniecībā mītošos trušus, kazas, aitas un ponijus. Adzelviešu lauku sētā ikvienam ir iespēja pagatavot kaņepju sviestu ar senajiem darba rīkiem, iepazīt seno ēkas vēsturi, kas rakstos minēta jau 1542.gadā un, protams, atpūsties no pilsētas kņadas. Savukārt piemājas saimniecība "Vīnkalni" parūpējusies par to, lai skolēni nedotos projām garlaikoti un tukšiem vēderiem – ikviens var uzcept gardu itāļu picu, klausīties aizraujošus pieredzes stāstus un nodoties aktīvai atpūtai.

Jautrās nedienas

Aktīviem un sportiskiem skolēniem lielisks piedzīvojums būs ekskursija pa Gaujas Stāvo krastu Sajūtu taku, kurā iespējams "atmodināt" visas maņas – sadzirdēt atpūtas parkā mītošo putnu balsis, vēju šalkoņu un ūdens šļakstus, ieelpot svaigo meža gaisu, nogaršot dabas veltes, kā arī sajust dažādus dabas elementus, dodoties takā ar basām kājām. Par enerģisku atpūtu gādās peintbola spēle Kocēnu novada Vīļēnos, taču dienas izskaņā mieru un harmoniju sniegs brauciens ar Gaujas tramvaju, kura laikā kapteinis skolēnus izklaidēs ar stāstiem par Valmieru.

Plānojot ekskursijas maršrutu, nepieciešams laicīgi sazināties un precizēt ierašanās laiku ar konkrēto vietu īpašniekiem, stāsta Valmieras TIC konsultante Aiga Akmentiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!