Dikti gribas kaut kur aizbraukt, bet naudas tā īsti nepietiek. Cik zināma sajūta! Lūk, deviņas idejas, kā, pieliekot nedaudz darba un izdomas, īstenot sapni par ceļošanu.

Pieskati māju

Atrast šādu piedāvājumu nav tik viegli, bet arī Latvijā reizēm sociālajos tīklos izskan aicinājumi, ka apmaiņā pret dzīves vietu tiek meklēts pieskatītājs lauku mājām, kas aplies puķes vai pabaros suni. Bieži tās ir tiešām idilliskas vietas un jaukas mājas.

Tāpat arī ārzemēs šādi piedāvājumi nav retums. Tā ir lieliska iespēja izbaudīt "vietējā" namīpašnieka dzīvi. Šajos gadījumos gan būs vajadzīgas atsauksmju vēstules un labs CV.

Darbs biosaimniecībās

WWOOF ir tikai viena no organizācijām, kas piedāvā iespēju kā brīvprātīgajiem strādāt dažādās biosaimniecībās visā pasaulē. Izrādās daudzi fermeri ir gatavi izmitināt ceļotājus, kas neiebilst arī dažas stundas dienā palīdzēt un pielikt roku saimniecības darbos.

Parasti šie piedāvājumi ietver gan izmitināšanu, gan maltītes bez maksas, turklāt tā ir iespēja iepazīt vietējos iedzīvotājus un viņu paražas. Tā ir laba iespēja pavadīt laiku no dažām dienām līdz pat vairākām nedēļām vietā, par kuras apmeklēšanu jau ilgi sapņots.

Kļūsti par "slepeno" ceļotāju

Pieredzējuši slepenie klienti var atrast darbu jebkurā nozarē, tostarp arī ceļojumu biznesā. Lai arī šis ceļošanas veids neļaus izvēlēties, kurp doties - būs jābrauc, kur liek, ceļojums un visas ekstras būs bez maksas un to nebūs visai grūti nopelnīt – tikai jābauda viss, ko dzīve sniedz.

Piemēram, Anglijā iespējams pieteikties par slepeno klientu un doties vairākos lidojumos pa visu valsti, lai pārbaudītu, kā kompānijas darbinieki izturas pret klientiem ar invaliditāti.

"Atdzen" mašīnu

Iespēja doties tālākā ceļojumā ir arī sveša auto nogādāšana uz citu valsti bez maksas, bet par benzīna cenu. Piemēram, auto iznomāšanas firmas piedāvā šādu piegādes servisu. Šajos gadījumos gan nepieciešama noteikta summa drošības naudai, bet tas tik un tā būs lētāk nekā īrēt mašīnu. Turklāt tas ir ideāls veids, kā īstenot ideju par braucienu, piemēram, cauri visai Eiropai ar auto.

Tāpat dažos interneta portālos cilvēki meklē šoferi ar savu auto, kas nogādātu viņus kādā galamērķī - ja jūsu vēlmes sakrīt, visticamāk viņi apmaksās brauciena laikā iztērēto degvielu. Šāds portāls, piemēram, ir Lielbritānijas blablacar.com.

Māci valodu ārzemēs

Ja ir labas angļu valodas zināšanas, šis ir ērts ceļošanas veids. Angļu valodas pasniedzēji ir nepieciešami gandrīz jebkur pasaulē. Tā ir iespēja gan izceļoties, gan iepazīt citas kultūras un jaunus cilvēkus. Daudzi latviešu jaunieši šādi apskatījuši gan Āfrikas valstis, gan Indiju un Dienvidameriku.

Turklāt parasti skolotāji saņem gan bezmaksas dzīves vietu, gan nelielu algu ikdienas izdevumiem.

Savukārt, ja ar angļu valodu ir kā ir, bet latviešu valodas zināšanas ir labas un dūša liela, tad iespējams atrast piedāvājumus kļūt arī par latviešu valodas skolotāju tādās eksotiskās vietās kā Brazīlijas džungļos vai Sibīrijā espšajās latviešu kopienās.

Pārzini vēsturi? Kļūsti par gidu grupām

Ja ir vēlme pavadīt kādā skaistā vietā ilgāku laiku un vēstures un ģeogrāfijas zināšanas ir labas, iespējams, labs veids, kā to īstenot, ir kļūšana par gidu grupām vietējos tūrisma birojos vai viesnīcās, kas parasti meklē angliski runājošus cilvēkus ar zināšanām par apkaimi.

Protams, šādā gadījumā jābūt ļoti pašpārliecinātam un apburošam, lai pārliecinātu ļaudis citā pasaules valstī, ka esi spējīgs šādu darbu izpildīt, bet tas parasti ļaus nopelnīt pilnīgi pietiekami, lai sevi uzturētu, un darbs arī nebūs ilgs vai smags.

Samainies ar mājām

Šis paņēmiens kļuva slavens pēc filmas "Brīvdienas" (The Holiday) ar Kameronu Diazu un Keitu Vinsletu, kas apmainījās ar mājām Losandželosā un Anglijas laukos. Protams, šis padoms attiecas uz tiem, kam ir māja un kas ļoti uzticas citiem cilvēkiem.

Bet, ja gribas šādi ceļot, internetā ir vairākas lapas (piemēram, homeexchange.com), kurās iespējams sameklēt cilvēkus no vietām, kur gribētos aizbraukt, lai apmainitos ar viņiem vietām. Lielākā daļa no šīm mājaslapām gan ir par nelielu reģistrācijas maksu, lai samazinātu iespēju, ka reģistrējas trakie un krāpnieki. Tomēr, samaksājot šo naudas summu, veselu gadu šajā lapā iespējams reklamēt savu īpašumu. To, uz cik ilgu laiku mainīties un kādi ir notiekumi, var vienoties paši iesaistītie.

Ceļošana kā darbs

Stjuartiem, īpaši tiem, kas apkalpo tālos reisus, bieži nākas pavadīt nakti svešā pilsētā un kompānija parasti apmaksā nakšņošanu viesnīcās. Tāpat saviem darbiniekiem aviokompānijas parasti piedāvā iegādāties lidojumu biļetes lētāk, vai pat piešķir bezmaksas biļetes. 

Ja ir bailes no augstuma, tad var izmēģināt laimi darbā uz kruīza kuģiem, kur gandrīz katra diena pienāk citā ostā un ir iespējams apceļot vai visu pasauli.

Abos variantos gan iepriekš būs jāiziet apmācības un atlase, bet, ja tas izdodas, iegūtā pieredze nav salīdzināma ne ar ko.

Brīvprātīgais darbs

Lai arī šāds darbs paredz saistības uz vairākiem mēnešiem, tas ietver arī virkni ieguvumu un bonusu, tostarp medicīnas apdrošināšanu, bezmaksas transportu uz mītnes vietu un atpakaļ, intensīvos valodu kursus, bezmaksas ēdināšanu un citus. Parasti brīvprātīgā darba laikā iespējams arī apskatīti mītnes valsti, piemēram, brīvdienās dodoties braucienos ar vilcienu vai velosipēdu.

Visvairāk brīvprātīgā darba iespējas Eiropā tiek piedāvātas jauniešiem, tomēr arī cilvēkiem vecumā pēc 30 ir iespējas atrast brīvprātīgā darba piedāvājumus. Vairāk informācijas, piemēram, jaunatne.gov.lv vai www.brivpratigais.lv.

Kļūšana par brīvprātīgo ir arī labs veids, kā bez maksas apmeklēt dažādus festivālus un iesaistīties to organizēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!