Foto: Reuters/Scanpix

Jūnijs daudzviet aizvadīts kā praida mēnesis, un par godu šim pasākumam Spānijas pilsētā Madridē arī luksofori ieguvuši jaunu izskatu. Tomēr šis nav pirmais šāds gadījums. Arī daudzviet citur tradicionālās sarkandzeltenzaļās gaismas mēdz iegūt interesantus veidolus. Šoreiz painteresējāmies par to nedaudz vairāk.

Ja arī jūs esat redzējuši un iemūžinājuši interesantas satiksmes gaismas, sūtiet to fotogrāfijas uz celojumi@delfi.lv un mēs parādīsim tās arī citiem.

Pirmo luksoforu 1868. gadā uzstādīja Londonā, kur bija ļoti intensīva satiksme. Tā bija gāzes lampa, kas uz vienu pusi spīdēja ar sarkanu, bet uz otru – zaļu gaismu. To, kādai gaismai spīdēt, regulēja kārtības sargs.Pirmais mūsdienu tipa luksofors, kurš pirms gaismas maiņas izdeva brīdinājuma signālus, tika uzstādīts 1914. gada 5. augustā Klīvlendā (ASV). Luksoforu pārslēdza policists, kurš sēdēja stikla būdā pie krustojuma. Īstens trīskrāsu luksofors, kurā tika izmantota dzeltenā gaisma kā brīdinājums pirms signāla maiņas, parādījās 1920. gadā Detroitā un Ņujorkā, raksta "Autoskolanr1." Līdz ar lielāku satiksmes intensitāti šī satiksmes regulēšanas sistēma ienāca visā pasaulē.

Bet šoreiz vairāk interesējāmies par neparastākiem luksoforiem.

Foto: Reuters/Scanpix

Šomēnes satiksmes regulētājgaismas Madridē attēlo gan divu sieviešu, kas sadevušās rokās, gan divu vīriešu tēlus. Šādas LGBT kustībai draudzīgi luksofori izvietoti pie 72 ielu krustojumiem pilsētā.

Foto: AFP/Scanpix

Pirms dažiem gadiem arī Austrijas pilsētā Vīnē pirms dažiem gadiem izvietoti šādi luksofori. Tāpat Londonā pie Trafalgara laukuma un Minhenē ir šādas gaismas.

Foto: AFP/Scanpix

Savukārt Berlīnē pēc Fukušimas traģēdijas un diskusijām par kodolenerģijas krīzi, kas izsauca lielus protestus Vācijā, 2011. gadā bija atrodami luksofori ar dzeltenajām brīdinājuma gaismām, kur attēlots radioaktivitātes simbols.

Foto: Shutterstock

Nevar nepieminēt arī vienu no Berlīnes simboliem – "Ampelmani" jeb "satiksmes regulētāju", ko Austrumvācijā ieviesa psihologs Karls Peglaus.

Foto: Shutterstock

Tagad šis vīriņš atrodams arī uz ļoti daudziem Berlīnes suvenīriem.

Foto: Shutterstock

Nekas tā neatstāj iespaidu par to, ka satiksme ir nopietna lieta un luksofora gaismai jāpievērš uzmanība, kā stiprinieka figūras uz ielu stūriem. Vismaz tā varētu teikt par Taizemes pilsētas Krabi satiksmes regulāciju. Patiesībā gan šīs skulptūras izvietotas par godu neandertāliešiem, par kuriem liecības atklātas netālajās kaļķakmens alās.

Foto: AFP/Scanpix

Ženēvas luksofors pie viesnīcas "Intercontinental" laikā, kad tur 2013. gada novembrī notika sarunas par Irānas kodolprogrammu.

Foto: AFP/Scanpix

Luksofors Dienvidvācijas pilsētā Zonthofenā, kas ir sava veida atsauce uz Austrumvācijas "Ampelmani", bet arī simbolizē sieviešu tiesības un dzimumu vienlīdzību. Arī Ķelnē dažviet 2013. gadā tika uzstādīti šādi luksofori.

Foto: AFP/Scanpix

Luksofors Maskavā 2012. gada februārī, uz kura pirms prezidenta vēlēšanām bija Vladimira Putina portrets.

Foto: Shutterstock

Agireiri ir pilsēta Islandes ziemeļos. Šajā visai aukstajā vietā tomēr valda karsta mīlestība – vismaz satiksmi regulējošās gaismas par to liecina.

Foto: Shutterstock

Savukārt Londonā var atrast šādu "luksoforu koku", kas gan neregulē satiksmi, bet ir mākslas instalācija. Skulptūra ir astoņus metrus augsta, un tās autors ir franču mākslinieks Pjērs Vivāns (Pierre Vivant).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!