Motoekspedīcijas "2 rati 2 kontinenti" organizatori izsludina konkursu Latvijas skolēniem. Līdz 31. maijam skolēni tiek aicināti kļūt par daļu no motoekspedīcijas plānošanas komandas. Apskatot, kuras valstis šķērsos ekspedīcijas dalībnieki, skolēniem jāiesūta uzdevumi un jautājumi, kurus brauciena laikā izpildīs motociklisti. Pieteikt savu skolu dalībai un iepazīties ar konkursa nolikumu var vietnē šeit.

Ekspedīcija "2 rati 2 kontinenti" startēja 2018. gada februārī. Tās pirmie divi mēneši tika pavadīti, apceļojot Austrāliju un pildot skolēnu vairāk nekā 100 sagatavotos uzdevumus. Ņemot vērā teritorijas apjomu, kāda tiek aptverta, skolēnu konkurss ir sadalīts divās daļās. Ir pienākusi kārta konkursa un ekspedīcijas otrajai daļai caur Austrumtimoru, Indonēziju, Singapūru, Malaiziju, Taizemi, Mjanmu, Bangladešu, Indijas un Pakistānas centrālajiem reģioniem, Afganistānas dienvidu daļu, Irānu un Turciju.

"2 rati 2 kontinenti" ir ekspedīciju triloģijas noslēguma daļa – iepriekš notikušas motoekspedīcijas "2 rati 2 ragi" un "2 rati 2 Amerikas". Pirmās ekspedīcijas laikā 2015. gadā, kas veda no Labās Cerības raga līdz Nordkapam, radās "Divu ratu brīvskolotāju" kustība, ko uzsāka motociklisti un ceļotāji – Andžs Ūbele un Mārtiņš Sils. Toreiz, pirmajam brīvskolotāju izsludinātajam konkursam, tika iesūtīti ap 200 uzdevumu, bet pēc gada, dodoties nākamajā ekspedīcijā, jau vairāk nekā 600.

Brīvskolotāju kustības būtība ir ļaut skolēniem piedalīties ekspedīciju plānošanā, tādējādi attīstot viņu pašizziņas prasmi, interesi par ģeogrāfiju, citām kultūrām, tradīcijām un cilvēkiem. Skolēni tiek aicināti izpētīt pieejamos materiālus par reģioniem, kurus apmeklēs brīvskolotāji, un piedāvāt, viņuprāt, aizraujošākos apskates objektus, izdarāmās lietas, satiekamos cilvēkus, pagaršojamos ēdienus, izmēģināmās tradīcijas utt. Rezultātā tiek radīts mūsdienīgs, bet pats galvenais – uz pieredzi balstīts ģeogrāfijas materiāls, no kura ir aizraujoši mācīties. Turklāt, visticamāk, ka skolēns nekad neaizmirsīs, piemēram, ar kurām trim valstīm robežojas Ēģipte, ja pats būs licis brīvskolotājiem uz šīm robežām uzņemt selfijus.

Brīvskolotāji dod skolēniem līdz šim nebijušu iespēju piedalīties ceļojumā ar tālvadību, to plānojot un gatavojot ceļotājiem uzdevumus, kas izpildāmi konkrētajās valstīs. Par uzdevumu izpildi motociklisti ziņo, filmējot, fotografējot un uzturot nepārtrauktu kontaktu ar skolēniem sociālajos tīklos. Pēc atgriešanās Latvijā, aktīvāko skolu skolēnus brīvskolotāji apciemo personīgi, daloties stāstos par piedzīvoto. Papildus tam brīvskolotāji veido arī videojautājumus LTV raidījumam "Gudrs vēl gudrāks".

Konkursu rīko "Divu ratu brīvskolotāji", motociklistu viesnīca "Two Wheels" un moto piedzīvojumu klubs "apPasaule" sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru. Plašāka informācija par ekspedīciju "2 rati 2 kontinenti" un kustību "Divu ratu brīvskolotāji".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!