Foto: DELFI

Marinas pašvaldības (Marin County) sabiedriskais centrs ir izcilā arhitekta Franka Loida Raita (Frank Lloyd Wright) pēdējais darbs un viena no retajām valsts iestāžu ēkām, ko viņš projektējis. Tā gan vairāk atgādina celtni no zinātniskās fantastikas filmām, kāda tā, protams, arī ir, jo šajā vietā uzņemta ne viena vien filma un mūzikas klips. Tā redzama "Gattaca" un Džordža Lūkasa "THX1138". Lūkas tās elementus un struktūru izmantojis arī "Zvaigžņu karu" veidošanā.

1962. gadā atklātais centrs atrodas ASV netālu no Sanfrancisko. Tomēr šo ceļu noteikti ir vērts veikt, jo tā ir apskates vērta vieta. Ēka atgādina kosmosa kuģi ar smilšu krāsas sienām, debeszilu jumtu un 52 metrus augstu zelta torni. Centram ir trīs arku rindas, kas savienojo pirmo un otro stāvu, otro un trešo, kā arī trešo un ceturto stāvu, bet virs tām ir rinda ar apaļiem logiem – gluži kā kuģa iluminatoriem. Šis vizuālais risinājums ir kā norāde uz romiešu slaveno arhitektūru. Tomēr šī ir ekstravaganta ēka pat Raitam. Viņš pats gan tās atklāšanu nepieredzēja, jo aizgāja citā saulē, bet tās celtniecību pabeidz viņa protežē Ārons Grīns. 

Foto: DELFI

Interesanti, ka šī kompleksa platība ir 56,5 hektāri Marinas pašvaldībā, kurā nekustamais īpašums ir viens no dārgākajiem visā valstī. Tomēr 1956. gadā, kad šis īpašums tika nopirkts, tas izmaksāja nieka pusmiljonu dolāru.

trivoo

Marinas pašvaldības sabiedriskais centrs ir iekļauts UNESCO kultūras mantojuma sarakstā, tāpat kā vēl deviņas citas Raita projektētas ēkas.

Šajā kompleksā atrodas gan pašvaldības bibliotēka, gan tiesu nams un pašvaldības vadības biroji. Šī ir iecienīta vieta, kur laulāties, jo dārzā un arī telpās pēc tam var īstenot interesantu fotosesiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!