Aizvadīta Starptautiskā ledus skulptūru festivāla pirmā diena, kurā tēlnieki veidoja savas individuālās ledus skulptūras. To veidošanai katrs mākslinieks izmantoja vienu 100 x 50 x 25 centimetrus lielu ledus bloku, kas svēra aptuveni 120 kilogramus. Kopumā tapušas jau 30 skulptūras, kas līdz piektdienai, 10. februārim, glabāsies saldētavā, pastāstīja organizatoru pārstāve Diāna Mamedova.

Otrdien skulptori uzsākuši komandu skulptūru formu veidošanu un turpinās darbus pie detaļu izstrādes līdz pat piektdienai. Katrā komandā strādā divi tēlnieki, kuri ledus darbu būvniecībai izmanto vienu lielo ledus bloku (200 x 100 x 50 cm) un astoņus mazos ledus blokus (100 x 50 x 25 cm). Mākslinieki piedalās konkursā, un visiem tiekot nodrošināti vienlīdzīgi darba apstākļi un ledus daudzums.

Interesanti, ka meistardarbu radīšanai skulptori izmanto visdažādākos instrumentus – sākot ar kaltiem, skrāpjiem, frēzēm, nažiem un beidzot ar fēniem, gludekļiem, kā arī paštaisītiem instrumentiem, piemēram, skrūvju dēli, kurš ir nepieciešams skulptūras detaļu līmēšanas procesā.

Tēlniekiem tiek nodrošināts augstākās kvalitātes ledus, ko iegūst, mākslīgi saldējot. Atšķirībā no dabīgā ledus tas ir daudz dzidrāks un noturīgāks, jo tajā nav gaisa burbulīšu, kas sasilstot paātrina ledus kušanu. Dažādu ledus objektu, piemēram, bērnu slīdkalniņa un labirinta būvniecībai izmanto ledu no Jelgavas pilsētas ūdenskrātuvēm.

Ledus tēlnieku gaitām un skulptūru tapšanas procesam var sekot līdzi www.festivali.jelgava.lv.

Jau vēstīts, ka šajā nedēļas nogalē no 10. līdz 12. februārim Jelgavā Starptautiskajā ledus skulptūru festivālā norises laikā Pasta salā iemirdzēsies vairāk nekā 50 ledus skulptūru, ko veidojuši 32 profesionāli tēlnieki.

Festivāls notiek jau 19. reizi un šogad skulptūru konkursa tēma ir "Karnevāls".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!