8. marts ir Gaujas nacionālā parka Līgatnes dabas taku dibināšanas gadadiena. Gaujas krastā, mežainām gravām bagātā apvidū, vairāk nekā nekā piecu kilometru garumā 1975. gadā ierīkotas takas, kur var novērot Latvijas faunai raksturīgos savvaļas dzīvniekus un putnus. Savukārt, uzkāpjot skatu tornī, var baudīt Gaujas senlejas dabas daudzveidību.

Līgatnes dabas takās sastopamie meža dzīvnieki atvesti no dažādām Latvijas vietām. Tie dzimuši šeit, ir bijuši ievainoti un izglābti vai arī pieradināti kā mazuļi, kas nav spējīgi izdzīvot bez cilvēku gādības un patstāvīgi atrast barību.

Foto: Publicitātes foto

Tieši pašlaik esot labākais laiks, lai vērotu majestātiskos un veiklos lūšus. Līgatnes dabas takās tie mīt jau kopš 1997. gada, un meža ielokā sastopama kupla lūšu ģimenīte. Vairāk par to lasiet šeit.

Protams, pats slavenākais taku iemītnieks ir lācenīte Ilzīte, kas nesen nosvinēja savu 15. dzimšanas dienu un arī gaida apmeklētājus savā plašajā voljērā. Vairāk par svinībām lasiet šeit. Jāpiebilst, ka arī lāču mammai Velgai Vītolai šogad gaidāma zīmīga jubileja. 1. aprīlī apritēs 35 gadi, kopš viņa strādā Līgatnes dabas takās.

Foto: Publicitātes foto

Te vislabāk baudīt nesteidzīgu pastaigu dabā, aplūkojot gan mežus, gan šeit esošos dzīvniekus. Daudzi apmeklētāji iecienījuši šeit organizētos pasākumus: putnu dienas, sēņu dienas, Adventes dāvanu tirdziņu, kā arī ziemā sniega apstākļos sagatavoto distanču slēpošanas trasi. Līgatnes dabas taku meža namiņā "Pauguri" var apskatīt dažādas izstādes.

Bērniem patīk vērot ne tikai dzīvniekus, bet izmēģināt arī Sajūtu stacijas, kas izveidotas dabas parkā. Tajās var apjaust emociju nozīmi dabas izzināšanas procesā.

Sajūtu stacijas Līgatnes dabas takās ir izveidotas meža vidē. Tās ir informatīvi izglītojošas atpūtas vietas, kur ar taustes, dzirdes, garšas, smaržas, redzes, līdzsvara un intelekta attīstīšanas elementiem un aktivitātēm var izzināt, sajustu un izprast procesus dabā. Katrā stacijā ir interaktīvi uzdevumi kādai no sajūtām – dzirdei, lai ieklausītos dabā; redzei, lai ievērotu ikdienā nepamanīto; ožai, lai sajustu dabas smaržas; garšai, lai baudītu līdzpaņemto maltīti dabas vidē; taustei, lai ar pieskārienu palīdzību iepazītu daudzveidīgos dabas materiālus; prātam, lai uzzinātu par gudrās pūces dzīvesveidu; kā arī līdzsvaram, lai trenētu veiklību un drosmi.

Vairāk par Līgatnes dabas takām un to darba laikiem lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!