Foto: Shutterstock

Gearananas (Gearrannan) Melno māju ciems (Blackhouse Village) atrodas uz gleznainās Luisa (Lewis) salas, Skotijas ziemeļos. Tas ir pavisam mazs ciemats, kura galvenais apskates objekts ir deviņas atjaunotas, tradicionālā stilā no akmeņiem celtas kotedžas. Tās domātas tūristu izmitināšanai un ceļotāji var tajās apmesties, iepriekš mājņas rezervējot. Vien jāņem vērā, ka nekādas izcilās ērtības nevajadzētu gaidīt.

Tomēr tieši autentiskās vides, kā arī neizpostītās dabas dēļ šis ir ļoti iecienīts un apbrīnots galamērķis Apvienotajā Karalistē. To uzskata par vienu no skaistākajām un vislabāk saglabātajām vēsturiskajām apmetnēm Britu salās. Jāsaka, ka visa apkaime ir gluži kā brīvdabas muzejs, uz kuru var braukt visu gadu, un vienmēr būs interesanti, jo ainava vienmēr mainās un spēj pārsteigt, kā arī piedāvāt dažādas aktivitātes. Šis ir Atlantijas okeāna krasts – kā radīts pastaigām, pārgājieniem, riteņbraukšanai, makšķerēšanai, sērfošanai un vienkārši atpūtai. Pavisam netālu ir arī slavenais Kalanišas akmens aplis, ko noteikti vērts apskatīt.

Blackstone jeb melno akmeņu mājas ir īpašs celtniecības veids, kas raksturīgs tieši šim apvidum un piemērots tieši šī reģiona klimatam - dubultas cementa un akmens sienas, salmu jumts un citas detaļas, kas ēkās ļauj dzīvot visai patīkamos apstākļos. Turklāt visi materiāli ir turpat atrodami un dabai draudzīgi.

Šīs bijušas pēdējās melnās mājas Skotijas Rietumu salās, kas apdzīvotas līdz pat 1974. gadam.

Ciemā ir arī kafejnīca, kur pasniedz mājās gatavotus ēdienus, suvenīru veikals un muzejs, kas atklāts 1955. gadā.

Salā var nokļūt ar automašīnu vai sabiedrisko autobusu. Ciems atrodas Gareninas ceļa (Garenin road) galā, pie neliela līča.

Vairāk informācijas par ciemu, kas izskatās kā no pasaku grāmatas, un iespējām rezervēt kotedžu meklējiet gearrannan.com.

Ko vēl apskatīt Skotijā?

Gearrannan Blackhouse Village
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!