Foto: Publicitātes foto
Piektdien, 22. janvārī, tiks atklāta atjaunotā Rēzeknes Zaļā sinagoga, kas ir viens no vēsturiski nozīmīgākajiem pilsētas kultūras pieminekļiem, stāsta Rēzeknes pilsētas domes pārstāvis Kārlis Pozņakovs. Sestdien tā būs atvērta apmeklētājiem, bet vēlāk būšot pieejama arī kā tūrisma objekts.
Foto: Publicitātes foto

Atklāšanas pasākuma laikā būšot iespēja nobaudīt ebreju tradicionālās virtuves gardumus un sasildīties ar karstu tēju. Lai sarūpētu īpašu pasākuma noskaņu, publiku priecēšot dažādi muzikālie priekšnesumi.

Projekta noslēguma pasākums norisināsies 22. janvārī pulksten 14 Krāslavas ielā 5, bet apmeklētājiem Zaļā sinagoga būs pieejama arī 23. janvārī no pulksten 11 līdz 15.

Gan atklāšanas pasākumā, gan sestdien - atvērto durvju dienā - interesenti tiks iepazīstināti ar Zaļās sinagogas vēsturi, projekta norisi un ekspozīciju.

Foto: Publicitātes foto

Zaļā sinagoga ir vienīgā koka sinagoga Latvijā, kas gandrīz bez būtiskiem pārveidojumiem saglabājusies līdz mūsdienām, tāpēc, veicot restaurācijas darbus, liela uzmanība tika pievērsta tam, lai saglabātu ēkas vēsturisko nozīmi un identitāti

Projektu, kas uzsākts 2013. gada 14. decembrī, realizējusi Rēzeknes pilsētas dome, bet tās partneri ir profesionālā skola Sam Eyde (Norvēģija), Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskola un Rēzeknes tehnikums (kādreizējā Austrumlatgales Profesionālā vidusskola). Projekta vadītāja ir Nataļja Jupatova. Projekta autors ir SIA "Arhitektoniskās izpētes grupa" un arhitekts - Artūrs Lapiņš.

Projekts "Rēzeknes zaļās sinagogas restaurācija, iekļaujot koka arhitektūras mantojuma centra un ekspozīcijas par ebreju kultūras mantojuma izveidi" līdzfinansēts no Eiropas ekonomikas zonas finanšu instrumenta programmas "Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana".

Kopējie projekta izdevumi ir 711 437 eiro, no kuriem 95 procenti ir atbalsta summa.

Piedāvājam ieskatu sinagogā pirms un pēc restaurācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!